BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belevásároltak a forintba

Erősödött a forint péntek délelőtt a vezető devizákkal szemben. Az eurót 283 forint közelében jegyzik a bankközi devizapiacon, míg reggel 284,5-ös szinten állt a kurzus.

A forint erősödni tudott pénteken, miután javult a nemzetközi befektetői környezet, és a kockázatosabbnak ítélt eszközöket vásárolni kezdték a befektetők. A forint mai erősödése is azt támasztja alá, hogy a hazai deviza volatilitása megemelkedett az MNB kamatcsökkentése óta, vagyis nagyobb kilengéseket képes produkálni a hangulat változásaira.

A forintot az sem gyengítette, hogy sajtóhírek szerint a kormány nem hajlandó engedni egyes kulcsfontosságú kérdésekben a Nemzetközi Valutaalap kéréseinek, ami megakaszthatja a tárgyalásokat. A piacok mindennek ellenére nem bizonytalanodtak el az IMF-megállapodás kérdését kapcsán, ám elemzők szerint csökkent a gyors megállapodás esélye.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a 285-ös szint erős támasznak bizonyul az EUR/HUF keresztárfolyam esetében, amennyiben azonban a külső hangulat romlik, itthon pedig felerősödnek az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kételyek, a kurzus újra tesztelheti, és át is törheti e szintet” – vélekedett Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza.

A nap folyamán Ben Bernanke Fed-elnök délután 4-kor kezdődő előadása lehet meghatározó a piacok szempontjából. A jegybank vezére utalást tehet a mennyiségi könnyítés harmadik körének jövőbeli elindítására, de kiábrándító hatása is lehet a beszédnek, ha nem nyilatkozik erről. Bernanke ugyanakkor vélhetően nem felejti el hangsúlyozni, hogy a jegybanknak megvannak a szükséges eszközei, és mindent megtesznek, ha a gazdasági folyamatok megkövetelik.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.