BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ebben a sávban ingadozhat a forint

Ma délutánig a 279- 282 közötti euró/forint árfolyamsáv tűnik a leginkább valószínűnek, majd utána az amerikai foglalkoztatottsági, illetve munkanélküliségi számokra fognak figyelni a piacok – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (278,50 – 282,00): A legvalószínűbb verzió vált valóra, egyelőre nem változtattak az eurózóna alapkamatán, és a várt konkrét intézkedések helyett csupán ígéretek és szándékok fogalmazódtak meg a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón. Az EUR/USD árfolyamával szemben a forint kurzusa a közös devizához képest csupán feleannyira ingadozott, napon belül alig több mint egy százalékot mozdult a csalódást keltő nyilatkozatra.

A felfokozott várakozások Draghi úr beszédjének kezdetén 280 alá tudta vinni az árfolyamot, de ez az állapot rövid ideig tartott, ahogy teltek múltak a percek, konkrét cselekedet hiányában gyorsan gyengült a forint, 282-ig szökkent fel a kurzus. Ma délutánig a 279- 282 közötti árfolyamsáv tűnik a leginkább valószínűnek, majd utána az amerikai foglalkoztatottsági, illetve munkanélküliségi számokra fognak figyelni a piacok.

EUR/USD (1,2150 – 1,2280): Nem történt akció az EKB részéről, csupán hangzatos ígéreteket hallottunk számok és határidők nélkül. A központi bank vezetője eltökélten sorolta, hogy mi mindent hajt végre az intézmény szükség esetén. Többek között a korlátlan nyíltpiaci kötvényvásárlást említette, de arra nem tért ki, hogy mikor avatkozna be az EKB a kötvénypiacokon. Mario Draghi nyomatékosan kiemelte, hogy az EKB-nak megvan minden eszköze, hogy segítsen a hozamokat lejjebb szorítani az érintett országokban, de ehhez szorosabb kormányközi együttműködés kell.

Draghi határozottan kijelentette, hogy az ESM banki licensszel való felruházásáról az EKB nem dönthet, ilyen jogosítványt az EU adhatna a mentőalapnak. A jegybankelnök nyilvánvalóvá tette, hogy az EKB nem tudja egymaga megoldani a válságot, ezt ne várják tőle a politikusok.

Összességében a sajtótájékoztató csalódást keltett, a beszéd alatt az EUR/USD árfolyama, és persze ennek nyomán a dollár/forint kurzus is komolyabb hullámvasutazáson ment keresztül. 1,2390 után a nap végére 1,2140-ig esett a közös deviza az amerikai dollárhoz képest. Eközben az USD / HUF kurzusa 225,50 és 232 közötti szinteket járta be. Ma reggel 1,22-ig araszolt vissza az EUR / USD árfolyam, ami ismét 230 alatti USD/HUF kurzust eredményezett.

CHF/HUF (231,00 – 234,50): Az EUR / CHF piacon tegnap bő egy hónap után 1,2030-ig engedték az SNB „árfolyamőrei” gyengülni a frankot az euróval szemben, de ma reggelre már visszaállt a régi rend, ismét 1,2010-nél stagnál a keresztárfolyam. A CHF/HUF árfolyam 233,50-nél kezdi a napot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.