BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nem csak a kamatvágás, Orbán is gyengíti a forintot

A bizonytalanságot egyébként nem csak a hét eleji kamatcsökkentés híre okozza, hanem az is, hogy a bevételkieséseket, illetve újabb kiadásokat miből finanszírozná a kormány – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank szakértője.

EUR/HUF (282,40 – 285,20): Tegnap folytatódott a kedd délutántól tartó forintgyengülés, kedden a 282,50-es pont volt a tetőpont, ami szerdára már 284-re változott. Szerda reggel még a hazai fizetőeszköz volt a térségbeli devizák között a sereghajtó, de napközben aztán a zloty behozta a lemaradást utolérve a forintot. Közben a cseh korona viszonylag stabil tudott maradni szokásához híven. A CZK jobb formája abból is adódhatott, hogy a cseh miniszterelnök tegnap az adók emelésének a szükségességét hangoztatta, míg nálunk épp adócsökkentés, illetve állami nagybevásárlások vannak kilátásban (nota bene a cseh gazdaság állapota klasszisokkal jobb állapotban van a miénkkel szemben).

A hétvégén elhangzott igény az SZJA, és társasági adó csökkentésére, valamint az E.ON kivásárlása mellé napirendre került az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának csökkentése, ami újabb, nagyjából 60 milliárdos lyukat ütne a költségvetésen. A bizonytalanságot egyébként nem csak a hét eleji kamatcsökkentés híre okozza, hanem az is, hogy a fenti bevételkieséseket, illetve újabb kiadásokat miből finanszírozná a kormány. Ma reggel a 283.50-es szintről indult a kereskedés, de a fenti bizonytalansági faktorok és a borongós nemzetközi hangulat miatt már a 285-ös szintet is elértük.

EUR/USD (1,2480 – 1,2570): Már lassan második napja relatíve magasan, 1,25 felett tud tartózkodni az EUR / USD árfolyama a rengeteg európai bizonytalanságot okozó tényező ellenére. Ami mégis gyengébb szinten tudja tartani a dollárt az euróval szemben, az a Fed élénkítő lépéseinek közelgő lehetősége miatt van. Az amerikai gazdaság aktuális állapotát bemutató úgynevezett Bézs Könyv szerint kis mértékben bővült az USA gazdasága, de ez nem képes a munkaerőpiacon pozitív fordulatra. A Mexikói öbölben tomboló Izsák hurrikánt veszít az erejéből, ami meglátszik a nyersolaj árgörbéjén is, második napja tudott esni a fekete arany ára. A közeljövőt illetően a piac a jackson hole-i Bernanke beszédre vár, így ma is inkább az oldalmozgás lehet a jellemző az EUR / USD árfolyamában, 1.2540 körüli értékekkel.

CHF/HUF (235,90 – 237,60): Ahogy folytatódott a forint gyengülése az euróval szemben, úgy veszített értékéből a HUF a CHF-hez képest, így a kurzus már elérte a 236.50-es, rég nem látott szinteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.