BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emészti a híreket a budapesti piac - merre tovább?

Megoszlanak az elemzői vélemények a pénteki kereskedésről: az Equilor szakértője szerint a piacok túllendülnek a csütörtöki, kisebb csalódást okozó EKB-döntésen, míg a Buda-Cash elemzője szerint még kitarthat az enyhe negatív hangulat.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője azt várja, hogy a hét utolsó kereskedési napján kis pluszban mozognak az árfolyamok. Kifejtette: bár az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön még nem jelentette be a kötvényvásárlási program elindulását, de jelezte, hogy az EKB kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacon, hogy csökkentese a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országok "kivételesen magas" finanszírozási költségeit.

Az Equilor elemzője szerint túlzottan felfokozottak voltak a várakozások Mario Draghi beszéde előtt, de péntekre megnyugodhatnak a piacok. Gabler Gergely hozzátette, hogy délután fontos munkaerő-piaci adat érkezik az Egyesült Államokból, így majd az adhat irányt az árfolyamoknak.

Német Sándor, a Buda-Cash üzletkötője ugyanakkor enyhe negatív hangulatra számít a nap elején, mivel a piaci szereplők még "emésztik" az EKB bejelentését, ugyanakkor a délutáni amerikai nyitásra magukhoz térhetnek a piacok.

Hangsúlyozta: a befektetők szerint nem hatékony az uniós döntéshozatal a válságkezelésben, emellett még nincsenek részletek a kötvényvásárlási programról. A következő időszakban Német Sándor szerint a részletekről érkező hírek befolyásolhatják az árfolyamok alakulását.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 232,74 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 17302,46 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 5,7 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége gyengült az előző napi záráshoz képest.

A Mol ára nem változott, 16750 forintot ért, 914,9 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 107 forinttal, 3,03 százalékkal 3430 forintra csökkent, forgalma 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,19 százalékkal 415 forintra esett, forgalma 826,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 525 forinttal, 1,33 százalékkal 38805 forintra gyengült, a részvények forgalma 211,1 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 324,9 millió forintos forgalom mellett 50 forinttal, 0,31 százalékkal 16350 forintra erősödött. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1022,06 ponton zárt csütörtökön, ez 8,18 pontos, 0,79 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.