BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esésnek indult a forint, de az erősödő trend nem tört meg

A forint gyengülni kezdett szerdán délelőtt a vezető devizákkal szemben.

Az euró jegyzése a hajnali 276,5 forintos árfolyamról 278-as szintre került délelőtt, majd innen tudott fordulni a hazai deviza, és 277,5 körül állapodott meg a jegyzés. A feltörekvő devizáknak nem segít, hogy a nemzetközi befektetői hangulat kissé kedvezőtlen. Az európai vezető tőzsdeindexek 0,4-0,5 százalékos mínuszban állnak.

"Technikailag a forint év eleje óta tartó, vagy a júniusban indult meredekebb erősödő trendje nem tört meg" – véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. Az elemző szerint a 285-ös szintig a trend most nem is törne meg.

"Piaci pletykák szerint az IMF a finanszírozás leállítását fontolgatja, mivel a reformok a görögöknél nem olyan ütemben folynak, ahogy azt tervezték, így az államadóság fenntartható szintre csökkentése is veszélybe került" – írja Bámli Károly. A Commerzbank elemzője hozzátette, ha ezt tényleg meglépi az IMF, akkor a teljes görög számlát az eurózóna tagjainak, illetve az EKB-nak kellene állnia.

"Ha az IMF álláspontja helytálló, akkor egy feneketlen kút képe jelenhet meg szemeink előtt. Egy ilyen helyzetben az eurózóna tagországok megosztott álláspontja könnyen elvezethet a görög exithez" – véli Bámli Károly.

A Standard & Poor''s pedig a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Görögország mélyen spekulatív államadós-besorolásának kilátását szerdán.

A forintot még a kedvező külkereskedelmi adat sem tudta erősíteni. Júniusban a külkereskedelmi többlet 762 millió euró lett, míg elemzők 610 millióra számítottak.

Júniusban az export 5,6, az import euróban számított értéke 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve.

"A ma reggel megjelent, a vártnál nagyobb többletet mutató júniusi külkereskedelmi mérleg statisztikák fundamentális oldalról forinterősítőek lehetnének, összességében azonban szerintünk nem lesz érdemi piacbefolyásoló hatásuk a mai kereskedésre", véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.