BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadik napja büntetik a forintot – Mi lesz ebből?

Miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 25 bázisponttal 6,75 százalékra vágta a kamatot, a forint esésnek indult. Ez, valamint az egyre romló külpiaci hangulat gyengülő pályára állította a hazai devizát. A forint a harmadik egymást követő napon veszít értékéből az euróval szemben, és a múlt heti 12 hónapos csúcs beállítása után ma 1 hónapos mélypontra süllyedt.

Az eurót 285 forinton jegyzik csütörtökön napközben, ami egy hónapos mélypontnak felel meg a hazai deviza szempontjából. Múlt héten még 275-ös szint alatt 12 hónapos csúcson járt a forint az euróval szemben. A hazai deviza augusztusban nem mutatott jelentős mozgást, miközben a piaci szereplők szabadságukat töltötték, valamint iránymutatás sem érkezett.

A forint kedden kezdett el meredeken gyengülni, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa váratlanul 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. A döntés azért is volt meglepő, mert az inflációs kockázatok nem mérséklődtek, és a jegybank korábban ezt jelölte meg a kamatcsökkentés egyik alapvető feltételeként. A jegybank hitelességének csökkenése a monetáris politika transzmissziós mechanizmusára is hatást gyakorol.

A nemzetközi befektetői hangulat is romlott az elmúlt napokban, ami a régiós devizák teljesítményén is meglátszik, noha a cseh korona és a román lej nem mutat akkora értékvesztést, mint a forint vagy a lengyel zloty. A környezet romlása negatív hatást gyakorolt a kockázatosabbnak tekintett eszközök piacán.

Az MNB kamatcsökkentése, illetve a várható további kamatvágás csökkenthette a „carry trade” hatást, ami fokozhatja a leértékelődési nyomást egy romló külpiaci környezetben.

Ben Bernanke holnapi beszéde meghatározó lesz a piaci hangulat szempontjából. Ha a világ legnagyobb jegybankjának elnöke nem tesz egyértelmű utalást további kötvényvásárlási program elindítására, akkor a borús hangulat a forintot is elérheti.

A Fed elnöke vélhetően egyelőre még nem jelenti be a QE3-at, vagyis a mennyiségi lazítás harmadik körét, de jelezheti, hogy hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket, és a Fed készen áll a monetáris politikai eszközök széles körének bevetésére, ha a gazdaság állapota miatt erre szükség van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.