BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mentőcsomagot kérhetnek a spanyolok

Pénteki híresztelések szerint nem csak bankjai, de államháztartása számára is mentőcsomagot kérhet Spanyolország. Pontosabban az EFSF alapból kérhet közvetlen beavatkozást az állampapír piacra, hogy ezzel segítse a kötvényhozamok lefaragását – írja az Equilor.

Az akció nem lenne meglepő, hiszen a júniusi EU csúcson megállapodtak a felek, hogy az európai mentőalapok közvetlenül is vásárolhatnak majd államkötvényeket a másodpiacon. A kormány felől érkező hivatalos kérés az Európai Központi Bankot is aktivizálhatja, a szervezettől ugyanis erősen várja a piac, hogy újítsa fel kötvénypiaci vásárlásait.

Eddig presztízs okokból nem akarta a kormány, hogy Spanyolország is bekerüljön a "megmentettek” körébe, de az állampapírpiaci feszültségek egyre közelebb viszik az országot ehhez a döntéshez. Az Equilor is arra számít, hogy az EKB hamarosan újraindítja a vásárlásokat, ami segítheti az optimista piaci hangulatot.

Ami a hét híreit illeti, a múlt heti csapongó mozgások után ezen a héten jóval kevesebb piacmozgató makroadat érkezik. Ennek ellenére az európai és amerikai indexekben is kialakultak kedvező beszállási pontok.   

A ma délután megjelenő EGIS gyorsjelentés után kedden az ipari termelési adat és előzetes államháztartási egyenleg alakulására figyelünk idehaza. Olaszország is felzárkózik a csapathoz a keddi GDP számokkal – talán nem veszi el túlságosan a piac kedvét. Csütörtökön kora reggel érkezik a MTEL negyedéves összefoglalója, valamint a délután folyamán Amerika örvendezteti meg a nagyérdeműt friss munkaerő-piaci statisztikával. Kedden Ausztráliában ül össze a monetáris tanács. A piaci várakozásokban tartás szerepel, de nem lenne meglepő, ha felmerülne a 3,5 százalékos kamat csökkentésének lehetősége.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.