BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatcsökkentés óta nem tud 280 alá erősödni a forint

A forintnak a vágás óta nem sikerült a 280-as szint alá visszaerősödnie, bár a kötvényhozamok éves mélypontjuk közelében vannak – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,20 – 284,20): A múlt havi kamatdöntés előtt a piac egyhangúan tartást várt, mégis vágott az MNB. A holnapi döntés előtt viszont teljes megosztottság mutatkozik: a piac egyik fele tartást, a másik viszont vágást vár. Sokan úgy vélik, hogy a múlt havi lépés csak teszt volt, de látva a heves piaci reakciókat, most nem folytatódik a lazítás. Mások szerint viszont önmagában egyetlen negyed százalékos vágásnak nincs sok értelme, és a csökkenő magyar kockázati felárak, csökkenő GDP, illetve a nagy központi bankok által teremtett likviditásbőség mellett van tere a további vágásnak.

A kamatdöntés után publikálja a legújabb inflációs jelentését a Jegybank, melyben valószínűleg tovább emelkedő inflációról, és csökkenő gazdasági növekedésről olvashatunk. A növekvő infláció fényében érdekes lesz majd egy esetleges vágást kommunikálni az MNB-nek.

A forintnak a vágás óta nem sikerült a 280-as szint alá visszaerősödnie, bár a kötvényhozamok éves mélypontjuk közelében vannak. A héten rengeteg makroadat lát napvilágot, így a kamatdöntés mellett, ezek alakulása is hatással lesz az árfolyam alakulására. A hetet enyhén borús és kivárásos hangulatban, némi gyengüléssel 282 fölött kezdi a forint.

EUR/USD (1,2910 – 1,3030): A pénteki jó hangulat ma reggelre elmúlt. A hétvégi görög hírek, miszerint 20 milliárd eurós elcsúszás van a költségvetésben, újra az 1,30-as szint alá gyengítette az eurót. Ebből is látszik, hogy a bejelentett élénkítő csomagok hatása lassan elmúlik, egyre többen kérdőjelezik meg azok hatékonyságát, és újra az eurózóna gondjai kerülnek előtérbe.

Olaszországnak ezen a héten közel 20 milliárd eurónyi adósságot kell eladnia, ami az EKB programja után talán nem lesz nehéz, viszont egy sikeres aukció hozamszintje egy romló hangulatban kérdéses.

A héten több fontos adat jelenik meg főleg az USA-ból, illetve ma az IFO, holnap a GfK indexek Németországból, pénteken pedig az újabb spanyol reformcsomagot ismertetik. Ezek lesznek meghatározók a hangulat, és az árfolyamok alakulását tekintve, de a kurzus valószínűleg továbbra is az 1,30 szint vonzásában marad.

CHF/HUF (232,00 – 235,50): Az SNB jelentés szerint múlt héten nem jelent meg a piacon a svájci jegybank, mivel az EUR/CHF árfolyamát nem kell mesterségesen az 1,20-as szint fölött tartania, az továbbra is 1,21 közelében tartózkodik. Túl nagy frankgyengülésre illetve euróerősödésre nincs ok, tehát marad a jól bevált képlet, és a forint teljesítménye lesz a meghatározó az árfolyam alakulásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.