BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a forintgyengülés hizlalta a hitelállományt

Kis mértékben nőtt a háztartások és a vállalatok hitelállománya augusztusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A gyarapodás oka azonban nem annyira a felvétel, mint inkább a forint gyengülése volt, amely növelte a devizakölcsönök volumenét. A lakosság kihasználta a hónap közepi forinterősödést, és euróbetétbe tette át pénze egy részét.

A háztartások hitelállománya 7366,6 milliárd forintra nőtt a nyolcadik hónapban – derül ki az MNB adataiból. A mintegy 26 milliárd forintnyi növekedés oka azonban a hónap során nem a friss hitelek felvétele volt, hanem az átértékelődés. A devizahitelekből nettó törlesztők vagyunk, az állomány mégis nőtt annak köszönhetően, hogy a forint augusztusban gyengült. Forinthitelekből nettó hitelfelvevő ugyan a lakosság, de nem vesz fel annyit, amennyit havonta a devizakölcsöneiből visszafizet. Az állapot tartós, gyakorlatilag 3 éve nettó hiteltörlesztők a háztartások.

A betétek állománya is gyarapodott, és az idén nyár óta ismét meghaladja a hitelekét. A háztartások 7535 milliárd forintnyi ilyen megtakarítással rendelkeznek már. Augusztusban megfigyelhető volt, hogy a forintbetétekből kifelé, míg a devizabetétekbe befelé áramlott a pénz, ez vélhetően annak köszönhető, hogy a lakosság igyekezett az éves csúcson lévő forintárfolyam idején eurót vásárolni.

A vállalatok – akárcsak az év korábbi hónapjaiban, augusztusban is nettó hiteltörlesztők voltak, bár az ő hitelállományuk is gyarapodott valamelyest a forint a hónap második felben bekövetkezett gyengülése miatt. A betétállomány is nőtt a cégeknél, amelyek még a lakosságnál is jobban igyekeztek kihasználni a 275 forint körüli euróárfolyamot.

Világgazdaság Online - Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.