BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző az IMF-kérésekről: ezek valószínűtlenül szigorúnak tűnnek

Tegnap érkezett néhány fontos hír nemzetközi és hazai színtéren egyaránt, aminek köszönhetően a forint jelentősebb kilengéseket mutatott mind a pozitív, mind a negatív irányba a hét első két napján megfigyeltekhez képest, írják az Erste Bank elemzői.

Ma reggelre azonban nagyjából a tegnapi nyitó szint közelében kezdi napot az euró, 284,5 forint környékén. A technikai kép ezzel viszont nem különösebben változott egy nap alatt: az EUR/HUF-ban lefelé 284, 282 és 280 forintnál, felfelé 285-286 forintnál, majd 290-292 forintnál látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint piacán a felbolydulás kicsit hamarabb elkezdődött, mint ahogyan azt várni lehetett, köszönhetően a számos hírnek, ami tegnap a hazai és a nemzetközi piacokon megjelent. A forint az EKB felőli hírek hatására erősödni, a kötelezettségszegési eljárás hatására viszont gyengülni kezdett, azonban nap végére a nyitó árszint közelében zárt az EUR/HUF kurzusa.

Ma az EKB kamatdöntését és az azt követő, újabb válságkezelő intézkedésekkel kapcsolatos kommentárjaira figyelhet a piac (utóbbival kapcsolatban már kiszivárgott néhány dolog, így ennek piaci hatása lehet, hogy mérsékelt marad). A következő napok-hetek forint árfolyamát befolyásoló egyik fontos tényezőjévé újra az IMF tárgyalások alakulása léphet elő. A tegnap kezdődött, háromnapos frakcióülést követően lehet, hogy okosabbak leszünk a kormány álláspontját illetően.

Az ÁKK tegnap kora délutáni adatai szerint az éven túli lejáratoknál 6-7 bázispontos hozamemelkedés következett be.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi kereskedés során az EURUSD árfolyama 1,2566-ról 1,2601-re változott. Ma tartja ülését az EKB, melyen a várakozások szerint a 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett kötvényvásárlási programot is hirdethet. A tegnap kiszivárgott részletek szerint a kötvényvásárlási program sterilizált módon valósulna meg, vagyis nem kerülne pótlólagos likviditás a gazdaságba. Ez kedvező az euró számára, ugyanis a gazdaság állapotán a pénzmennyiség megváltoztatása nélkül javít. A hírre egyébként a svájci frank kurzusa is megmozdult: az EUR/CHF kurzus május óta először 1,205 fölé emelkedett. Tegnap sem voltak nagy izgalmak viszont a tengerentúli tőzsdéken, az indexek oldalazással zárták a kereskedést. (Dow 0,09 százalék, Nasdaq -0,19 százalék, S&P500 -0,11 százalék).

Amerikához hasonlóan Ázsiában is csak kismértékben változtak az indexek értékei a mai EKB ülés előtt. Az árupiacon az arany árfolyama oldalazott tegnap, a reggeli órákban megindult felfelé és áttörte az 1.700 dolláros szintet, és 1.704 dollárig emelkedett. Az olaj árfolyama csökkenéssel kezdte a tegnapi kereskedést, és 95,6 dollárról 94,2 dollárig süllyedt, majd 95,6-ig emelkedett vissza zárásra. A határidős indexek nagy többsége pluszban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Magyar Nemzet azt írta ma reggel , hogy az IMF tételes listája a magyar kormány felé a következő intézkedéseket takarja: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár emelés, családi pótlék csökkentése, személyi jövedelemadó emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Ezek a kérések elsőre valószínűtlenül szigorúnak tűnnek; kérdés, hogy a Valutaalap és az európai hatóságok később esetleg hogyan kommentálják ezeket, vagy milyen konkrét javaslatok hangzanak végül el. A tegnapi napon több prominens vezető (Orbán Viktor, Varga Mihály, Rogán Antal) idei, vagy őszi, összességében gyors megállapodásról beszélt. A legutóbbi jelek arra utalhatnak, hogy a kormány valóban gyors megállapodásra törekszik az IMF-fel, de hogy pontosan milyen intézkedéseket hajlandó ezért végrehajtani, azt még nem tudhatjuk biztosan.

A KSH ma reggeli adatai szerint a júliusi külkereskedelmi többlet durván 458 millió eurót tett ki, ami kicsivel elmarad az általunk várt 505 millió eurótól. Mindazonáltal az import és az export dinamikája az általunk várthoz közel esett, az export növekedési üteme meghaladta az importét. Nem tartjuk komolyabb meglepetésnek az adatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.