BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkapkodták az államkötvényeket

A legnagyobb érdeklődés a hároméves kötvények iránt mutatkozott, a 20 milliárd forintnyi hitelpapírra csaknem 90 milliárdnyi ajánlat érkezett. Keresték az ötéves kötvényt is.

Háromféle lejáratú államkötvényből hirdetett aukciót tegnap az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK); a szokásos kéthetenkénti ütemtervnek megfelelően, három-, öt- és tízéves hitelpapírokból történt kibocsátás.

A hároméves kötvények iránti kereslet rendkívül élénk volt, a központ által meghirdetett 20 milliárd forintnyi hitelpapírra csaknem 90 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat az elsődleges forgalmazók, ezért az ÁKK végül 30 milliárd forintra növelte az értékesített mennyiséget. A délutáni nem kompetitív tenderen további 9,7 milliárd forintnyi kelt el a hároméves kötvényből az aukciós átlaghozamon.
Az ötéves kötvény is rendkívül keresett volt. A 15 milliárd forint értékben meghirdetett kötvényre 80 milliárd forintnyi ajánlat futott be, így az értékesített mennyiséget 22,5 milliárd forintra növelte az államadósság-kezelő. A nem kompetitív tenderen további 2,6 milliárd forintnyi ötéves kötvény kelt el.
A tízéves hitelpapírok ezúttal kicsit gyengébben szerepeltek a kibocsátáson, mint a rövidebb lejáratúak. A tízmilliárd forintnyi kötvényt csak kétszeresen jegyezték túl, így az ÁKK az eredeti tervnek megfelelő mennyiségben adott el belőlük. A délutáni nem kompetitív szakaszban még 766 millió forintnyit vettek a hosszú állampapírból.
További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.