BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hónapok óta nem történt ilyen: Esik a frank

Gyengülni kezdett a svájci frank az euróval szemben péntek délelőtt, miután a nemzetközi befektetői hangulat jelentősen javult az elmúlt napokban, és a nyomás is csökkent a Svájci Nemzeti Bankon. A központi banknak már kerül olyan nagy erőfeszítésébe, hogy megvédje az 1,20-as küszöbértéket, és elkezdődött a spekuláció, hogy esetleg megemeli a minimális árfolyamértéket az SNB.

Az euró/frank árfolyam péntek délelőtt 1,20-as szint környékéről 1,213-ig emelkedett. A mozgás előtt az alpesi deviza hónapok óta nem mozdult meg az euróval szemben. Az árfolyam április óta alig mozdult meg. A frank esése a frank/forintkeresztben is megmutatkozik: az alpesi devizát délelőtt 237 forinton jegyzik, ami 0,5 százalékos javulásnak felel meg a reggeli szintekhez képest.

A svájci frank azért is gyengülhetett, mert az Európai Központi Bank tegnap bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben vásárolna periférikus államkötvényeket, ugyanakkor plusz likviditás nem kerülne a rendszerbe, mert az intervenció sterilizált lesz. Ez óriási rallyt indított el a piacokon, és a kockázati étvágy javulásával a frankra most nem mutatkozik nagy kereslet.

A piacok közben olyan spekuláció alakit ki, hogy az SNB 1,22-re emeli a minimális küszöbértéket, mert a gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az év első három hónapjához képest, valamint a deflációs aggodalmak továbbra sem múltak el. A gazdasági helyzet javulását és a deflációs félelmek csökkenését pedig gyengébb frankkal lehetne elérni.

Közben az is kiderült, hogy az SNB-nek az elmúlt hónapban már nem kellett olyan nagy összegeket fordítania az árfolyamküszöb fenntartására. Az SNB-nél 418,43 milliárdnyi franknyi tartalék volt augusztusban, ami a júliusi 408,6 milliárdról emelkedett, vagyis a növekedés nem számottevő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.