BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifulladt a forint: 285-nél az euró

Október közepéig marad a kivárás, így addig döntően a nemzetközi események határozhatják meg a forint formáját – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (283,00 – 286,50): A 285-ös szinthez húz vissza az EUR/HUF árfolyama. A hét eleji próbálkozások a 280-as szint felé a kifulladás jeleit mutatják, így az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy visszatérünk a szeptember első hetére jellemző szintekhez.

Az EU és az IMF megkapta a kormány alternatív javaslatait, amit a fogadó felek meg is erősítették. Az tárgyalások időpontjára vonatkozólag arra lehet számítani, hogy az IMF októberi közgyűlése után kerülhet sor a második körös egyeztetésre. Október közepéig tehát marad a kivárás, így addig döntően a nemzetközi események határozhatják meg a forint formáját.

Az MNB kedden meglephetné a piacokat egy újabb kamatcsökkentéssel. A legutóbbi magas béradatok, inflációs számok azonban nem igazán támasztanák alá a csökkentés folytatását. A forint sem lett sokkal erősebb az elmúlt egy hónapban, viszont az tény, hogy a nagy jegybankok programjai valamelyest stabilizálták a kockázatvállalási hajlandóságot.

EUR/USD (1,2900 – 1,3030): A ma hajnalban közzétett kínai PMI adat kezdi aláásni a közelmúltban bejelentett jegybanki intézkedések nyomán kialakult eufóriát, mivel ebben a hónapban is is az 50-es érték alatti, 47,8 pont lett az eredmény.

Japánban az augusztusi kereskedelmi adatok is azt mutatják, hogy csökken a külkereskedelmi aktivitás, ami szintén elhúzódó recessziót vetít előre. Így nem csoda, hogy az ázsiai tőzsdeindexek mutatói pirosban állnak, és az EUR/USD árfolyama ismét 1,30 alatt jár. A nyersanyagpiacon az olaj árában is érzékelhető a recessziós hangulat, az utóbbi napokban jelentősen esett a fekete arany ára, bár itt egyéb tényezők is közrejátszanak az áresésben. A rosszabb hangulat hatására 1,2950 közelébe esett az EUR/USD árfolyama, aminek következtében 220 fölé szökkent a dollár forinttal szembeni kurzusa.

CHF/HUF (232,30 – 235,50): Gyengül a forint az euróval szemben, ugyanakkor erősödik a frank az euróhoz képest, így a CHF/HUF árfolyam is araszolgat fölfelé a 236-os szint felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.