BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A "hozamvadászat" miatt erősödik a forint

Negyedik egymást követő napon erősödött a forint tegnap, és ma reggel is úgy néz ki, hogy tovább folytatja a remek teljesítményt a hazai fizetőeszköz a közös európai fizetőeszközzel szemben, írják az Erste Bank elemzői. Reggel kicsivel 278 forint felett kereskedtek az euróval. 277-278 forint körül egyébként látunk támasz szinteket, de ha kitart a jó hangulat, akkor akár gyorsan 275 forintig eshet az euró árfolyama. Ahogyan azonban már tegnap is írtuk, év végéig a jelenlegi szintekről nem zárnánk ki némi forintgyengülést, fundamentális okokból.

Folytatódott a forint felértékelődése tegnap, a reggeli erősödést azonban nap közben azonban nem követte újabb erősödési hullám. Ma reggel ehhez képest azonban érezhetően tovább izmosodott a forint. Magyar hír nem igazán látott napvilágot, a külpiaci hangulat azonban egészen jó volt, ezúttal az amerikai makrogazdasági adatok sem voltak nagyon rosszak. A külpiaci hangulat tehát továbbra is támogató, a globális jegybanki élénkítés miatt megy a „nagy hozamvadászat” a világban, aminek a magyar eszközök nagyon örülnek, és erősödnek.

Amíg a magyar kormány felől továbbra is az látszik, hogy nem akarja nagyon elengedni a költségvetési hiányt, illetve nem vezet be újabb, nem ortodox intézkedéseket, valamint a külpiaci hangulat is támogató marad, addig IMF huzavona ide vagy oda, erős maradhat a magyar piac.

Az állampapírok másodpiacán folyatódott a hozamcsökkenés. A 3 évtől 15 évig terjedő referencia lejáratoknál 8-19 bázispontos hozamcsökkenést mért az ÁKK, míg a kincstárjegyeknél is 3-10 bázispontos csökkenés következett be. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, 45 milliárd forint értékben.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon kedvező hírek nyomán kedvező hangulat lett úrrá tegnap a piacokon, melyben az euró erősödni tudott a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2928-ról 1,2951-ig emelkedett. Az eurót segítette, hogy a Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak csökkenhetnek, miután a GDP várakozásokat felfelé módosították, illetve miután arról jelentek meg információk, hogy akár még a héten hitelkeretért fordulhatnak az ESM-hez. A gyenge múlt heti teljesítmény után emelkedéssel kezdték a hetet a vezető tengerentúli mutatók. A hegymenet a nap elején kezdődött, és napközbeni kisebb megtorpanás után zárásig kitartott (Dow 0,7 százalék, Nasdaq 0,7 százalék, S&P500 0,8 százalék).

Ázsiában a Nikkei 1,25 százalékot, a Hang Seng 0,3 százalékot, a Shanghai index pedig 0,54 százalékot emelkedett a mai nap folyamán. A gyengülő jen és a jó amerikai adatok hatására a japán exportőr vállalatok emelkedtek jelentősen.

Folytatódott a lejtmenet az arany piacán, tegnap 1 százalékot veszített értékéből a nemesfém. 1.754 dolláron indult a kereskedés, és egész napos lejtmenet után 1.737 dolláron állt meg zárásra az árfolyam. A reggeli órákban enyhe emelkedés látható, 1.739 dollárig korrigált a kurzus. Volatilis napja volt tegnap a WTI olajnak. A 91,6 dolláros nyitás után 89,8 dollárig zuhant a kurzus, ahonnan irányt váltott, és zárásra a reggeli szint közelébe, 91,8 dollárig emelkedett. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

1,1 százalékkal nőtt évesítve a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban szeptemberben, miközben a piac 0,8 százalékos bővülést várt. Az augusztusi adatot pedig 0,9 százalékról 1,2 százalékra módosította felfelé a kereskedelmi tárca. Gépjárművek nélkül is jó adatot láttunk (1,1 százalék), a várakozás itt 0,6 százalék volt.

A szeptemberi -10,4 pont után októberben -6,2 pontra kapaszkodott októberben a New York-i feldolgozóipari index. Ez az érték kedvezőtlenebb a várakozásoknál, mert a piac -4 pontra számított.

A spanyol kormány készen áll, hogy hivatalosan is segélyt kérjen, így az EKB is beléphetne az ország kötvénypiacára. A kormány azt tervezi, hogy egyelőre nem az ESM-től kérnek segítséget, hanem más források segítségével teremtenék meg annak feltételeit, hogy az EKB elkezdhesse a kötvények vásárlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.