BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piaci szereplők egyre kevésbé figyelnek az IMF-hercehurcára

A forint árfolyama tegnap érdemi erősödést mutatott, és úgy tűnik, ma reggel tovább folytatja az erősödést a hazai fizetőeszköz az euró ellenében. A kurzus áttörte lefelé a 282 forintos szintet. A következő szint 280 forint körül látható, írják az Erste Bank elemzői.

Tovább erősödött a forint árfolyama tegnap, és ma reggel is erősödés látható. Eközben a magyar 5 éves CDS felár is 300 bázispont alá csökkent. Magyarország kockázati megítélése tehát sokat javult az elmúlt napokban dacára a romló nemzetközi hangulatnak.

Az IMF tárgyalások körüli hercehurca nem igazán zavarja a piacokat, sokkal inkább arra összpontosítanak a piaci szereplők, hogy a kabinet a legutóbbi költségvetési csomaggal talán letér az unortodoxia ösvényéről és továbbra is figyelhet arra, hogy ne szaladjon el túlságosan a költségvetési hiány.

Azaz, akár képes lehet további kiigazító csomagokra is, ha arra szükség van, és most már talán nem fog újabb különadókat kivetni. Eközben a nagy jegybankok laza monetáris politikája miatt rengeteg olcsó pénz keresi a helyét a világban, és a magyar nominális hozamok még mindig viszonylag magasnak mondhatók. Ma a délutáni USA-beli makroadatok mozgathatják meg esetleg még a piacot.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 6,32 százalék lett. A papír iránt jelentős (190 Mrd forintos) túlkereslet mutatkozott, az ÁKK végül 65 Mrd forintnyit bocsátott ki. Az állampapírok másodlagos piacán csökkentek a referenciaszintek, a mérték a diszkont papírok esetében 6-18bp-os, a kötvényeknél 7-8bp-os volt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi kedvező befektetői hangulat hatására erősödni tudott az euró, és az árfolyam 1,2875-ről 1,2928-ra változott. Az USA tőzsdéin a nyitást követő órában sikerült valamelyest emelkedniük az indexeknek, de a lendület gyorsan megtorpant, és zárásig lefelé csorogtak az árfolyamok (Dow -0,14 százalék, Nasdaq -0,09 százalék, S&P500 0,03 százalék). Makroadatok voltak tegnap fókuszban: a friss munkanélküli segélykérelmek a várt 370 ezer helyett csak 339 ezer fővel növekedtek, ami nyolc havi mélypontot jelent. A külkereskedelmi mérleg viszont rosszabb lett a vártnál, 42 milliárd dollár helyett 44,2 milliárd dollár volt a deficit augusztusban.

Ma már lesznek gyorsjelentések, 13 órakor a JP Morgan jelent, a piac 120 centes eredményt vár, 14 órakor pedig a Wells Fargo publikálja harmadik negyedéves számait, itt 87 centre számítanak az elemzők. Ázsiában a Nikkei 0,16 százalékot, a Shanghai index pedig 0,04 százalékot csökkent a ma reggeli kereskedés során. A Hang Seng index értéke 0,61 százalékot emelkedett.

Az árupiacon tegnap sem tudott látványosan elmozdulni az arany árfolyama, a nyitás (1.762 dollár) után 1.774 dollárig emelkedett a kurzus, de zárásra 1.767 jött vissza az árfolyam, így csak minimális pluszban tudta zárni a napot. A kőolaj emelkedéssel indította a napot, 91,3 dollárról 93 dollárra emelkedett, de a 20 napos mozgóátlagot nem tudta szignifikánsan áttörni, és 92 dollárig süllyedt vissza zárásra. Tegnap jelentek meg a készletadatok, kőolaj terén 1,67 millió hordós növekedést láthattunk, ami enyhén magasabb az elemzői várakozásoknál. Benzin terén 534 ezer hordó csökkenést publikáltak, miközben az elemzők 250 ezres növekedéssel számoltak. Az amerikai határidős indexek pluszban vannak, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott Angela Merkel német kancellárral, azonban a találkozón nem történt komolyabb piacbefolyásoló bejelentés. Egy ma reggeli interjúban ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország nem áll messze egy jó IMF megállapodástól. Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó hírek érkeznek (ismételten) az IMF tárgyalásokról. Továbbra is igaz maradhat, hogy a kormány csak akkor hajlandó megállapodni, ha nagyon elromlik a piaci hangulat. A piaci szereplők ugyanakkor láthatóan egyre kevésbé figyelnek az IMF-fel kapcsolatos hercehurcára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.