BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezsákolták a magyar kötvényeket

Gyengülni kezdett ma reggel a forint, miután tegnap estére is a reggeli nyitó szint közelébe emelkedett már vissza az EUR/HUF devizapár - írják az erste Bank elemzői.

Az árfolyam a reggeli órákban 278-279 forint között hullámzott. Az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a forint erősödése megtorpant, és némi korrekció kezdődhet el. Támaszok 275, majd 277-278 forintnál láthatók. Ellenállásokat 280, majd 282 forintnál látunk. Év végére a jelenleginél kissé gyengébb árfolyamra számítunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Ma reggel az elmúlt napok lendülete megtörni látszik, és némi gyengülés látható a forint árfolyamában. Ez a jelenség persze nem túl meglepő az előző egy hét erőteljes forintfelértékelődése után. Továbbra is az látható, hogy a forintot és az állampapírpiacot a globális pénzbőség támogatja, ami a tegnapi, kiváló állampapír aukciókban is megnyilvánult. A tervezettnél ugyan most „csak” 2 milliárd forinttal tudott több papírt kibocsátani az ÁKK, de a hozamszintek 31-35 bázisponttal maradtak el az előző napi másodpiaci hozamszintekhez képest, ami ritkán látható hozamcsökkenést jelent. A nagy kereslethez azonban hozzájárulhatott, hogy november 1-től az EU-ban nem lehet fedezetlen CDS pozíciókat tartani, ezért több szereplő most gyorsan bezsákolhatott kötvényből. Nem lennénk meglepődve, ha év végéig egy kissé gyengülne a forint a jelenlegi szintekről és az állampapírhozamok is némileg emelkednének.

Az ÁKK délután rögzített adatai szerint az éven túli referenciahozamok 17-21 bázisponttal csökkentek az állampapíroknál.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró tegnap gyengült a dollárral szemben és az EUR/USD árfolyam 1,3119-ről 1,3067-re csökkent. Az árfolyam alakulását ma elsősorban a tegnap kezdődött két napos EU csúcsról érkező hírek befolyásolhatják. Tegnap volt a héten az első kereskedési nap, amikor veszteségben zártak a tengerentúli indexek. A technológia könyvelhette el a legnagyobb mínuszt, a többi index csak mérsékelt veszteségben zárt (Dow 0,06 százalék, Nasdaq -1 százalék, S&P500 -0,27 százalék).

Ázsiában a Nikkei 0,15 százalékot a Hang Seng 0,29 százalékot, a Shanghai index értéke pedig 0,06 százalékot emelkedett. Az árupiacon negyedik napja tart az oldalazás a WTI típusú kőolaj piacán, egy meglehetősen szűk sávban, a 20 és 30 napos mozgóátlag között. 91,5 és 93 dollár közötti tartományról beszélünk, ahonnan hamarosan kitörhet az árfolyam.

Az arany enyhén lefelé mozgott a tegnapi kereskedés során. Az 1.750 dolláros nyitás után zárásig csorgott lefelé a kurzus, egészen 1.741 dollárig, ami 0,5 százalékos mínuszt jelent. Reggel 1.737 dollárig esett tovább az arany. A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a múlt héten 388 ezerre emelkedtek a friss munkanélküli segélykérelmek, ami három havi csúcsot jelent. A piaci konszenzus 365 ezer volt. Pozitív meglepetést hozott viszont a Philadelphia-i Fed index, melynek értéke -1,9 pontról 5,7 pontra emelkedett, szemben az 1 pontos várakozással. A Leading Indicators pedig -0,4 százalékról 0,6 százalékra emelkedett, itt az elemzők itt 0,2 százalékra számítottak.

Az EU csúcson megállapodtak a közös bankfelügyelet ügyében. A rendszer jogi kereteit még idén kialakítják, és 2014 elejére az eurózóna mind a 6000 bankjára kiterjesztik a felügyeleti rendszert. 2013 során pedig fokozatosan vezetik be a rendszert, pedig az eredeti tervek szerint már jövő januártól működött volna a felügyelet. A csúszás a német-francia ellentétnek köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.