BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Az ellentmondásos IMF-hírek gyengítik a forintot

Reggel 286-os euró/forint kurzus alatt indult a nap, de a délelőttre bejelentett rendkívüli kormány sajtótájékoztató hírére 285 alá bukott az árfolyam, majd az IMF-fel kapcsolatos ellentmondásos hírek hatására újra 285,50 fölé szaladt a kurzus – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (284,00 – 287,00): A csütörtöki erősödést követően a pénteki nap elég vérszegényen telt. A délutáni, vártnál rosszabb amerikai adatok megbolygatták az állóvizet. Közel 1 százalékot gyengülve, 286 felett tetőzött az árfolyam. Ma reggel már 286 alatt indult a nap, de a délelőttre bejelentett rendkívüli kormány sajtótájékoztató hírére 285 alá bukott az árfolyam, majd az IMF-fel kapcsolatos ellentmondásos hírek hatására újra 285,50 fölé szaladt a kurzus.

Az elmúlt időszakban jól megfigyelhető, hogy a forint az EUR/USD mozgását lekövetve reagál a globális hangulat alakulására. A ma reggel publikált PMI index újra 50 fölötti értéket mutat, az augusztusi 49,6-os érték után 52,5 lett a szeptemberi adat, ami a gazdasági szereplők javuló hangulatára utal.

A héten még a külkereskedelmi mérleg és az ipari termelés alakulása lesz hazai oldalon fontos adat, de leginkább az IMF-fel kapcsolatos fejlemények lesznek a meghatározók.

EUR/USD (1,2820 – 1,2950): Pénteken a vártnál rosszabb chicagoi PMI adat hatására majdnem egy egységet gyengült a dollár 1,2840-ig. A hajnali órákban publikált - szintén rosszabb – kínai adat hatására a hangulatromlás folytatódott ma reggel. A héten igazi nagyágyúk lesznek makroadat fronton: az USA-ból az ISM indexek, munkaerőpiaci adatok (ADP, NFP), Európában pedig az EKB kamatdöntése lesznek az árfolyamok és a hangulat alakulása szempontjából fontosak.

CHF/HUF (234,00 – 237,50): A gyengülő forint és a romló hangulat miatt ma újra 235 fölött indult a nap. Ebben a devizapárban túl sok minden nem várható, főleg az EUR/HUF mozgása alakítja majd az árfolyamot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.