BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nagy forinterősödés nem várható

A pénteken bejelentett csomag, a nulla közeli fejlett piaci hozamok, a még mindig lehetséges IMF-megállapodás támaszt adnak a forintnak, de túl nagy erősödés így sem várható, fontos adatok hiányában továbbra is maradhat az oldalazás – véli Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,50 – 284,50): A sajtóban megjelenő hirdetések és a kormányzat részéről elhangzó, az IMF-megállapodás szükségességével kapcsolatos kijelentések még az egyébként nem túl kedvező piaci hangulatban sem gyengítették a forintot. Hétfő délután óta a 283-284,50-es sávban mozog a hazai deviza. A holnapi inflációs adat előtt jelenik meg ma a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve.

Túl nagy meglepetést várhatóan nem tartogat az ülésen történtek nyilvánosságra kerülése, mindenki számára egyértelmű, ahogy az már a sajtóban korábban megjelent, hogy a négy külsős tag akarata érvényesült.

Az infláció alakulását tekintve annak tetőzését várja a piac, de a monetáris tanács döntésében az utóbbi időben az árfolyam és a kockázati felárak alakulása a fő befolyásoló tényező. A pénteken bejelentett csomag, a nulla közeli fejlett piaci hozamok, a még mindig lehetséges IMF-megállapodás támaszt adnak a forintnak, de túl nagy erősödés így sem várható, fontos adatok hiányában továbbra is maradhat az oldalazás.

EUR/USD (1,2820 – 1,2940): Az IMF legújabb jelentése a világgazdaság lassulását vetíti előre. Nem csak az euro zónában várható visszaesés, de már Kínában is láthatóak a gondok, az amerikai költségvetés helyzetéről már nem is beszélve. A nem túl kedvező kilátások mellett a jelen eseményei sem adnak okot optimizmusra: a spanyol, de főleg a görög helyzet alakulása ismét a kockázatvállalás csökkentésére készteti a piacokat. Egyre több nyilatkozat, előrejelzés jelenik meg a görög program csúszásáról, mivel a költségvetési folyamatok nem a vártnak megfelelően alakulnak, és az ország még ötéves távlatban sem lesz képes elérni az államadósság előzetesen vállalt csökkentését.

A fenti tények a finanszírozás fenntarthatóságával illetve a program pénzügyi fedezetét adó országok fizetési hajlandóságával kapcsolatban vetnek fel kérdéseket. Bár az EKB által bejelentett OMT program hatására csökkentek a bajban lévő országok kötvényhozamai, a program keretében tényleges lépés eddig nem történt. A részvétel feltételei ismertek, de az arra leginkább rászoruló Spanyolország egyelőre nem akar pénzügyi segítségért folyamodni, habár ez nyugtatólag hatna a piacokra. A borús hangulatban a tőzsdék is estek, és az euro is az 1,2850-es szintig gyengült. Ma a Fed Bézs könyve lehet hatással a hangulatra az európai kereskedés után.

CHF/HUF (233,00 – 236,00): Az egész nap az 1,21-es szint közelében mozgó EUR/CHF, és a szintén stabil forint 234 körüli árfolyamokat eredményezett. Ma kicsivel e szint fölött indul a nap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.