BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai hírek is csökkentették a csődkockázatunkat

280 forint alatt az euró ára reggel, ez augusztus vége óta a legerősebb forintot jelenti – írják az Erste Bank elemzői. Ma az USA kiskereskedelmi forgalmi adataira figyelhetnek a befektetők.

A nap grafikonja:

A régiós, a spanyol és az osztrák CDS felárak mozgása az elmúlt hetekben érdekes képet mutat. Összességében mindenhol javuló hangulatról lehet beszámolni, a lengyel CDS felár például múlt héten 100 bázispont alá esett, miközben az elmúlt egy-két kereskedési napban a román, a horvát és a magyar CDS felárak jelentősen estek.

Eközben a spanyol CDS felár nem változott ilyen jelentősen. Ez azt mutatja, hogy az elmúlt időben látott, erőteljes piaci hangulatjavulás részben régiós okokra vezethető vissza. Viszont a magyar CDS felár csökkenése így is jelentős, ezért a hazai vonatkozású hírek hatása is számottevő.

Rövid forint technikai helyzetkép: 

A ma reggeli kereskedésben jelentősebb erősödés látszik ismét a forint árfolyamában. Reggel gyorsan 280 forint alá bukott az euró árfolyama, ami bő másfél havi forintcsúcsot jelent. A technikai kép alapján egyébként benne volt a levegőben a forint erősödése, hiszen az augusztus vége óta emelkedő trend október első hetében megtört, és ezt követően a hirtelen nyert „lendületet” felhasználva a 280-as szintet is át tudta törni lefelé a kurzus. A reggeli órákban 278-279 forint között hullámzott a devizapár. 277-278 forintnál látunk egy támaszt, ha ez elesik, akkor akár 275 forintig is csökkenhet az árfolyam rövidtávon. A kilátások azonban már kérdésesek, főleg a fundamentális oldalt érdemes átgondolniuk a befektetőknek.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Továbbra is kirobbanó formában van a hazai fizetőeszköz, és bár jelentősebb csökkenést mutatott például a román CDS felár is, a forint mutatta a legnagyobb erősödést, és ugyancsak a hazai fizetőeszköz az, amelyik ma reggel erősödni tud. Ebben az sem igazán tudja megakadályozni, hogy további erőteljes kamatvágások sem zárhatóak ki a következő negyedévekben, jelentősen csökkentve a forint kamatelőnyét, miközben az infláció igen magas.

A piacokat továbbra is megnyugtathatja, hogy a kormány láthatóan nem akarja nagyon elengedni a költségvetési hiányt, miközben az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos, múlt heti miniszterelnöki nyilatkozatot is pozitívan fogadhatták a befektetők. A csökkenő kamatelőny azonban a későbbiekben egyre kevésbé támaszthatja a hazai fizetőeszközt, miközben az is kérdés, hogy a nagy jegybankok oldaláról látható jelentős monetáris élénkítés hatása meddig tart. Így a forint további, jelentős erősödése a mostani szintekről megkérdőjelezhető.

Jelentősebb mértékben csökkentek a hozamok a hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán. Az ÁKK a 3-15 éves lejáratoknál 17-28 bázispontos hozamcsökkenést regisztrált. Ezzel a teljes görbe 7% alá csökkent.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró kismértékben erősödött a pénteki nap folyamán a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2928-ról 1,2951-re változott. Ma reggel azonban már a dollár erőteljes erősödése látható, melynek hátterében a hétvégén megjelent, trojkával kapcsolatos hírek állnak, melyek kétségessé teszik Görögország hitelrészletének lehívhatóságát.

Negatív hangulatban telt a kereskedés pénteken az USA tőzsdéin, a jó hírek ellenére veszteségben fejezték be a napot a vezető tengerentúli indexek (Dow 0,02%, Nasdaq -0,18%, S&P500 -0,27%). Ázsiában a Nikkei értéke 0,31%-kal emelkedett, miközben a Hang Seng index értéke 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,61%-ot csökkent. Csütörtökön fogják publikálni a harmadik negyedéves GDP adatot Kínában, 7,4%-os bővülést várnak.

Az árupiacon az egész heti oldalazást követően pénteken csökkeni kezdett az arany árfolyama, és 1.767 dollárról egészen 1.754 dollárig esett a kurzus. A reggeli órákban tovább esett az árfolyam 1.745 dollárig. A hangulat negatív az arany piacán, rövidtávon további süllyedés várható. A kőolajban is az eladók voltak többségben, 92,4 dollárról 91,9 dollárig esett múlt pénteken a kurzus, majd ma reggel 91 dollárig folytatta az útját lefelé. Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban ötéves csúcsra emelkedett a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe, a mutató előzetes októberi értéke a szeptemberi 78,3 pontról 83,1 pontra emelkedett, miközben a konszenzus „csak” 78 pont volt.

A német Spiegel értesülései szerint a trojka azt mondja, hogy a görögöknek 2020-ra nem fog sikerülni 120%-ra csökkenteni a GDP arányos hiányt, pedig erről állapodtak meg eredetileg. A szakértők szerint 130-140% környékén lehet majd az adósságráta. A héten tovább folytatódnak a tárgyalások a görögökkel, és a kormány szerint még a hét végi EU csúcs előtt eredmény születhet. Nagyon valószínű, hogy a görögök kapnak két év haladékot, hogy teljesítsék a vállalt feltételeket.

Heti kitekintő:

USA: az előttünk álló hét szinte minden napjára jut egy fontosabb makroadat. Ma a szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat ismerhetjük meg, a piaci konszenzus szerint 0,7%-kal emelkedett a forgalom értéke. Kedden a szintén szeptemberre vonatkozó ipari termelési adatokat teszik közzé, a konszenzus kisebb, 0,7%-os volumenbővülést vár az augusztusi jelentősebb, 1,2%-os visszaesés után. Szintén kedden esedékesek a szeptemberi fogyasztói áradatok. Szerdán a megkezdett építkezések és az újonnan kiadott építési engedélyek szeptemberi számait teszik közzé, csütörtökön pedig a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a Philadelphiai Fed index októberi és a „Leading Indicators kompozit makromutató szeptemberi értékeit ismerhetjük meg. A hét pénteken a használt lakás értékesítések szeptemberi statisztikáival zárul.

Eurózóna: egy fontosabb makroadat lesz a héten a térségben, a német Zew index októberi értéke kedden délelőtt kerül közzétételre.

Magyarország: mindössze egy fontosabb makroadatot tesz közzé a KSH: az augusztusi nominális bérstatisztikákat csütörtökön ismerhetjük meg. A megelőző (júliusi) hónapban meglehetősen impozáns mértékben, 7,1%-kal nőttek a bruttó bérek a nemzetgazdaságban, augusztusra vonatkozóan ehhez képest lassulást várunk. Összességében meglehetősen magasnak tűnik a nominális bérek növekedésének üteme, mind a versenyszektorban, mind a költségvetési szférában, amit meglehetősen nehéz magyarázni egy visszaeső gazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.