BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így befolyásolhatják az IMF-tárgyalások fejleményei a forintot

Matolcsy György pénteki bejelentései után a forint jelentős emelkedésbe kezdett és 284,75-ről 282,88-ra csökkent az árfolyam, azonban a napi minimuma még ennél is alacsonyabb, 281,57 volt. Nap végére ennél kissé gyengébb szinteken járt az EUR/HUF kurzus, írják az Erste3 Bank elemzői.

Az erősödéssel a devizapár kitört az augusztus óta látható emelkedő trendből lefelé. Ezzel az akcióval technikai szemmel további forinterősödés is bekövetkezhet rövid távon, amit a technikai indikátorok is megerősítenek. A fundamentumok alapján azonban a tartós erősödés megkérdőjelezhető. Azaz, rövid távon nem kizárható esetlegesen további erősödés, néhány hetes-hónapos időtávon azonban inkább gyengülésre számítunk. Támasz szinteket 282-280 forintnál, ellenállásokat 284, majd 285 és valamivel 287 forint alatt látunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A piac igencsak megörült Matolcsy György pénteki bejelentéseinek, aminek köszönhetően a forint érdemi erősödést mutatott fel percek alatt az euróval szemben. Leginkább az MNB adóztatásának elvetése okozott hangulatjavulást. Délután az eufória alábbhagyott, azonban a nap végég viszonylag erős szinteken maradt a forint. A következő napokban-hetekben a csomaggal kapcsolatos újabb hírek, illetve az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos fejlemények erősen befolyásolhatják a forint árfolyamát. Összességében azonban a várhatóan tovább csökkenő alapkamat, valamint a romló fizetési mérleg adatok miatt a forint jelentős további erősödésére nem számítunk, sőt, az év végéig enyhe forintgyengülésre számítunk.

A hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán csökkentek a hozamok, a piac jól fogadta a kormányzati bejelentéseket a kiigazításról. A diszkont hozamok esetében 3-5bp-os, a kötvényeknél 10-13bp-os csökkenés következett be a szintekben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró erősödni tudott a dollárral szemben. Az árfolyam a nyitó 1,3018-ról zárásra1,3045-ig emelkedett. Nem volt különösebben izgalmas a pénteki tőzsdei kereskedés, a nap eleji emelkedés után megfordult a hangulat, és zárásig lefelé csorogtak a piacok (Dow 0,26 százalék, Nasdaq -0,43 százalék, S&P500 -0,03 százalék). Holnap kezdődik a gyorsjelentési szezon az USA-ban, az Alcoa piaczárás után publikálja harmadik negyedéves számait.

Ázsiában a Hang Seng 0,54 százalékt, a Shanghai index pedig 0,58 százalékot veszített értékéből a reggeli kereskedés során. A japán tőzsde ma zárva tartott. Az árfolyamok csökkenésének hátterében az áll, hogy a Világbank csökkentette ázsiai és kínai növekedési előrejelzését is. Kína esetében az eddigi 8,2 százalékról 7,7 százalékra mérsékelte várakozását, míg a fejlődő ázsiai piacok esetében 7,6 százalékról 7,2 százalékra módosította azt. Úgy tűnik, hogy a Japán és Kína közti konfliktus nagy nyertesei a dél-korai autógyártók lehetnek, melyek az elmúlt hónapban mindkét piacon jelentős mértékben képesek voltak növelni értékesítésüket.

Az árupiacon az arany árfolyama 1790,3 dollárról 1780,6 dollárra, az olaj árfolyama pedig 91,51 dollárról 89,88 dollárra csökkent. A török miniszterelnök kijelentette, hogy Törökországnak nem érdeke a háború Szíriával, de ennek ellenére nem állnak távol tőle. A brazil Petrobras olajvállalat szakszervezete jelenleg értékeli a vállalat új bérajánlatát, vagyis legalább átmenetileg elhárult az olaj kitermelését veszélyeztető sztrájkhelyzet. Negatív képet festenek ma reggel a határidős részvényindexek.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma a vártnál valamivel kisebb mértékben, 115 ezer fővel bővült szeptemberben. Ugyanakkor a megelőző havi 96 ezres adatot 142 ezerre módosította a tárca. Jó hír volt, hogy a munkanélküliségi ráta az augusztusi 8,1 százalékról szeptemberben 7,8 százalékra süllyedt.

Heti kitekintő:

USA: a mai napon zárva tartanak a kötvénypiacok, ennek megfelelően adatközlés sem lesz. Szerdán a Fed Bézs Könyvét teszik közzé. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett a külkereskedelmi mérleg augusztusi adatait érdemes figyelni. Végül pedig pénteken teszik közzé a termelői árak szeptemberi adatait és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes októberi értékét. A piaci várakozás ez utóbbira 77,9 pont. Az IMF éves közgyűlése pénteken kezdődik.

Eurózóna: nem makroadatokról, hanem találkozókról fog szólni az előttünk álló hét. Hétfőn összeül az Eurogroup, ahol a téma minden bizonnyal Görögország lesz, hiszen nem sikerült teljesítenie az elvárt költségvetési konszolidációt. Emellett, mint ismert október közepétől működésbe áll az ESM-nek, a tagoknak be kell fizetniük első hozzájárulásukat, és most lesz az Igazgatótanács első találkozója is. Kedden pedig a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin ül össze.

Magyarország : Ma délután az államháztartás mérlegének szeptemberi adatait teszi közzé az NGM. Kedden a külkereskedelmi mérleg előzetes augusztusi adatát teszi közzé a KSH. Miután múlt pénteken az előzetes augusztusi ipari statisztikák jobbak lett a vártnál, kíváncsian várjuk, hogy ez a pozitívum visszaköszön-e az export bővülésének számaiban. Szerdán délután a Monetáris Tanács szeptemberi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét ismerhetjük meg. Csütörtökön a szeptemberi fogyasztói inflációs adatokat ismerhetjük meg. Várakozásunk szerint a 12 hónapos index 6,5 százalékra gyorsult az augusztusi 6 százalékról, leginkább az élelmiszer és a járműüzemanyag-árak emelkedésének köszönhetően. Az infláció valószínűsíthetően a múlt hónapban érte el a csúcsértékét, innentől kezdve lassú mérséklődés várható az éves indexekben.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.