BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy bejelentése óta stabil a forint

Ma reggel stabilnak mutatkozik a forint árfolyama az euró ellenében, 283,5 forint körül állt reggel a közös európai fizetőeszköz kurzusa, írják az Erste Bank elemzői.

A múlt hét pénteki költségvetési bejelentést követően 282-284 forint között kereskedtek a magyar fizetőeszközzel. Ma nem lesz komolyabb makrogazdasági adatközlés, ezért az általános hangulati hullámzás befolyásolhatja a forint árfolyamát. 280-282 forintnál támaszokat, 284, 285,2 és 286,7 forintnál ellenállásokat látunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Matolcsy György pénteki bejelentései óta nagyjából stabilnak mondható a forint árfolyama. A régiós fizetőeszközök árfolyama sem mozdult el jelentős mértékben ezen a héten, és ez még az elmúlt hónapokban nagy kilengéseket mutató román lejre is igaz többé-kevésbé. A mai napon nem lesz komolyabb hazai, vagy nemzetközi makrogazdasági adatközlés.

A tegnapi, három hónapos diszkontkincstárjegy aukción az eredetileg tervezett 45 milliárd forint helyett 60 milliárd forintnyi papírt értékesített az adósságkezelő. Az eredeti lefedettség 3,1-szeres volt, ami egészséges keresletet jelent. Az aukciós átlaghozam 6,4 százalékos lett, ami 4 bázisponttal alacsonyabb a múlt hét keddi három hónapos kincstárjegy aukción kialakult értéknél. A referenciahozamok vegyes irányú, összességében azonban nagyon kicsi elmozdulást mutattak tegnap.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a növekvő bizonytalanság ismételten a dollár erősödését eredményezte Az EUR/USD árfolyam az 1,2968-as árfolyamról 1,2885-re változott. A kurzus egészen a 30 napos árfolyamig csökkent, s ma reggel is tovább folytatódott a dollár erősödése, az árfolyam minimuma már megközelítette a 200 napos mozgóátlagot is.

A tengerentúli részvénypiacokon a harmadik negyedév első gyorsjelentését várták tegnap a piacok, de a hangulat hétfőhöz hasonlóan tegnap is elég borús volt (Dow -0,81 százalék, Nasdaq -1,52 százalék, S&P500 -1,02 százalék). Az Alcoa alumíniumipari cég zárás utáni gyorsjelentése ugyan a vártnál kissé jobb számokat hozott, a kilátásokról azonban borús képet festett a menedzsment, elsősorban a kínai kereslet gyengélkedése miatt.

Az ázsiai piacok is követték a nemzetközi irányt és csökkentek a ma reggeli kereskedés során. A Nikkei 1,87 százalékot, a Hang Seng index értéke 0,15 százalékot, a Shanghai index értéke 0,11 százalékot csökkent.

Veszteséggel zárta a tegnapi kereskedést az arany árfolyama. 1.780 dollárról indult a kereskedés, és 1.764 dolláron fejezte be a napot az arany. A borús nemzetközi hangulat ellenére azonban nagyot ment a WTI olaj, a hordónkénti árfolyam tegnap 3,1 százalékos emelkedés után 92,4 dollárnál állt meg. A jó teljesítményben valószínűleg a törökországi, háború közeli események játszottak szerepet. Minden határidős index a negatív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Olli Rehn arról beszélt tegnap, hogy két év haladékot kapna Görögország, hogy teljesítse a hitelprogram feltételeit. A mentőcsomag következő, 31,5 milliárd dolláros részéről legkésőbb novemberig születik döntés, de a pénz utalása előtt a kormánynak törvénybe kell foglalnia, és végre kell hajtania azt a 89 intézkedést, amiről tavasszal állapodott meg a hitelezőkkel. Eközben az Athénban tárgyaló Angela Merkelt tegnap dühös tüntetők fogadták.

Orbán Viktor tegnap újfent arról beszélt, hogy IMF nélkül is sikerülni fog finanszírozni a 2013-as évet, csak nehezebben. Erre bizonyítékként az idei évet citálta a kormányfő. Ha nem romlik el vészesen a hangulat, ez akár még igaz is lehet, de ha mégis elromlana a hangulat, amit nem lehet kizárni, akkor valószínűleg szükséges lenne a mentőöv.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.