BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most látható a forint sebezhetősége

Az ilyen ellentmondásos hírek, egy eleve romló nemzetközi hangulatban, megmutatják a forint sebezhetőségét, és azt, hogy miért is lenne jó, ha végre lenne egy aláírt megállapodás – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,50 – 284,00): A múlt hét, bár rövid volt, de koránt sem unalmas: a csütörtöki forint erősödést, pénteken az újabb IMF–fel kapcsolatos negatív hír miatt - miszerint megszakadnak a tárgyalások -, egy jókora zakó követte. Csütörtöki csúcsához képest több mint 1,5 százalékot gyengült a forint péntek délre, és hiába érkezett cáfolat a kormánytól, ez csak arra volt, elég, hogy 283 közeléből, a 282-es szint alá korrigáljon a forint.

Az ilyen ellentmondásos hírek, egy eleve romló nemzetközi hangulatban, megmutatják a forint sebezhetőségét, és azt, hogy miért is lenne jó, ha végre lenne egy aláírt megállapodás. A kötvény hozamok a hosszabb lejáratokon emelkedtek pénteken, ami azt mutatja, hogy egy esetleges megállapodás pozitív hatásainak nagy részét már beárazta a piac, Így, ha valóban tartósan megrekednek a tárgyalások, és ezt a piac is felismeri, akkor egy nagyobb mértékű korrekció is következhet.

Ma a tovább romló piaci hangulatban, újra a 283-as szintről nyit a forint, az újfent rövid héten a holnapi MNB kamatdöntés, illetve a szerdai kötvény aukció lesz fontos magyar esemény.

EUR/USD (1,2860 – 1,3035): Jobb lett a várt 1,8 százalékos értéknél a harmadik negyedéves amerikai GDP adat, de a 2 százalékos bővülés, annak szerkezete miatt nem okozott eufóriát a piacokon. Bár az örvendetes, hogy a fogyasztás nőtt, de a beruházások dinamikája nem, ez pedig lassabb kilábalást vetít előre, és a Fed is ellőtte már a puskapor nagy részét a QE3 bejelentésével.

Emellett a mediterrán sztori is folytatódik, lesz egy újabb görög mentőcsomag, lehet, hogy lesz újabb adósság leírás, a spanyoloknak jól jönne az OMT program, de ahhoz mentőcsomagot kellene igényelniük, de ahhoz nem elég rossz a helyzet, hogy az azzal járó esetleges újabb megszorításokat felvállalja a helyi politika, az amúgy is feszült belpolitikai helyzetben. Egyszóval marad a periféria államok körüli piaci bizonytalanság, amit mutat a gyengülés euró árfolyam is, ma az 1,29-es szint közelében kezd az árfolyam, és a New York-i hurrikán miatti evakuálások alacsonyabb likviditást vetítenek előre.

Csütörtökön ADP, pénteken NFP adatok lesznek, mint a legfontosabbak, ha ezek jobbak lesznek a várnál, akkor a javuló kockázatvállalási hajlandóság hatására akár az OMT program bejelentése óta jellemző 1,28-1,3150-es árfolyamsáv felső szintje felé is mozdulhat a kereskedés.

CHF/HUF (232,70 – 234,80): Három hetes csúcsán kezdi a kereskedést az alpesi deviza a forint ellen. A pénteki jelentős forint gyengülés, és az európai gondok okán fokozódó kockázatkerülés miatt az 1,21-es szint alá erősödő frank a 234-es szint közeli árfolyamot eredményez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.