BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot esett a forint a hosszú hétvége alatt

Míg mi pihentünk folytatódott a pénteken megindult korrekció a forintpiacon, s az EURHUF a 280-as szint fölé került. Az árfolyam a reggeli órákban 281-es szint alatt hullámzott. Támaszok 277-278 forintnál láthatóak. Ellenállásokat 282, majd 284 forintnál látunk. Továbbra is a jelenleginél kissé gyengébb árfolyamra számítunk az év végén – írják az Erste Bank elemzői.

A hosszú hétvége alatt összesen 1 százalékot gyengült a forint árfolyama, melynek nagy része a tegnapi kereskedés során zajlott le. A tegnapi nap folyamán a forint árfolyama 279,9-ről 281,53-ra változott. A gyengülésben nagy szerepe volt a negatívvá váló nemzetközi piaci hangulatnak. Azonban inkább majd a mai árfolyammozgás lesz a meghatározó, s pillanatnyilag kisebb forinterősödés látszik, miután javulni látszik a befektetői hangulat az európai részvénypiacokon.

A hét utolsó napján a rövidebb oldalon alig mozdultak el a hozamszintek, míg a leghosszabb, 5-15 éves lejáratok esetében kisebb, 8-9bp-os hozamemelkedés történt. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi nap folyamán ismét felerősödtek az EU-val és főleg a Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak, miután a Moody’s öt spanyol tartományt is bóvli kategóriába sorolt át. Ennek hatására a dollár jelentősebben erősödni tudott az euróval szemben. Az árfolyam 1,3060-ról 1,2987-re csökkent. Az USA tőzsdéin rossz hangulatban telt a tegnapi kereskedés, a nap eleji mínuszos nyitás zárásig kitartott, így hónapok óta nem látott esésnek lehettünk tanúi (Dow -1,82 százalék, Nasdaq -0,89 százalék, S&P 500 -1,45 százalék).

Jó harmadik negyedéves eredményt publikált a Yahoo!, melynek köszönhetően 5 százalékkal erősödött tegnap a papír árfolyama. A Facebook árfolyama pedig közel 13 százalékot rallyzott tegnap zárás után, miután a vállalat publikálta negyedéves számait. Ma is számos gyorsjelentés jelenik meg a tengerentúlon: Motorola, Symantec, Boeing, Lockheed Martin.

Ázsiában a Nikkei 0,67 százalékot, a Hang Seng pedig 0,17 százalékot a Shanghai index értéke 0,07 százalékot esett. A kereskedést nagyrészt a pesszimista gazdasági hangulat és a vártnál gyengébb amerikai vállalati hírek befolyásolták.

Az árupiacon az olaj és az arany árfolyama is csökkent a tegnapi nap folyamán a negatív hangulatban. Az arany árfolyama 1728,35 dollárról 1707,65 dollárra, míg az olaj árfolyama 89,14 dollárról 86,67 dollárra csökkent. Ma fogják publikálni az USA-ban a kőolaj és benzinkészlet adatokat. Az olaj esetében 1,8 milliós, míg a benzin esetében 0,5 millió hordós növekedésre számítanak. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Moody’s tegnap öt spanyol tartományt vágott bóvliba: Katalóniát, Andalúziát, Kasztília-La Manchát, Extremadurát és Murciát. A Trojka és a görög kormány megegyezett az újabb megszorító csomag részleteiről. Az intézkedések között szerepel az állami alkalmazottak bérének csökkentése, az nyugdíjak csökkentése, és a nyugdíjkorhatár 67 évre történő emelése.

A kormány arról tájékoztatott, hogy az unió a két csomagot (397+367 milliárd forint) együttesen is kevésnek tartja. Orbán Viktor elmondta, hogy a különbözetet a bankoktól, az energia- és közmű cégektől és az online szerencsejáték adójából szednék be.

Heti kitekintő:

USA: a jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos ülése tegnap kezdődött, a kamatdöntés bejelentése pedig ma este esedékes. Nem várható változtatás a Fed Funds Rate 0-0,25 százalékos értékében. Miután pedig szeptemberben megtörtént a nagy bejelentés az újabb eszközvásárlási programról, a mostani ülés vélhetően további újdonságot ezen a téren sem hoz majd.

Ingatlanpiaci statisztikák is lesznek a héten, ma az új lakás-értékesítések, holnap pedig a függőben lévő lakásértékesítések szeptemberi statisztikái látnak napvilágot.

A hét legfontosabb adata azonban kétségkívül a harmadik negyedévre vonatkozó GDP gyorsbecslés lesz pénteken. A második negyedéves adatot a végső felülvizsgálat során elég jelentősen lefelé korrigálták: 1,7 százalékról 1,3 százalékra. Ehhez képest a harmadik negyedévre vonatkozóan már javulást prognosztizál a piaci konszenzus, mely szerint az amerikai gazdaság 2 százalék körüli mértékben bővülhetett (évesített negyedéves adat) az időszakban. A hét a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges októberi adatával zárul.

Magyarország: az augusztusi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat csütörtök reggel publikálja a KSH, várakozásunk szerint 2 százalék körüli mértékben eshetett vissza éves szinten a forgalom volumene. Az előttünk álló rövid munkahéten azonban vélhetően inkább a Monetáris Tanács jövő kedden esedékes ülése lesz a fókuszban. Az ülés kimenete továbbra is a kockázatérzékelés függvénye lesz, ha erős lesz a forint és tovább csökkennek a CDS felárak, jöhet a további kamatvágás.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.