BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz idők várnak a német bankokra

Kemény idők várnak a német bankokra - idézi a Moody’s tanulmányát a Financial Times Deutschland.

Az amerikai hitelminősítő intézet szerint ugyanis a német bankok - a francia, nagy-britanniai és észak-európai konkurensekkel ellentétben - messze rosszabbul vannak védve a tőkepiacon bekövetkezhető sokkok ellen. Az FTD rendelkezésére álló amerikai tanulmány szerint a német pénzintézeteknek továbbra is túl kevés a saját tőkéjük ahhoz, hogy súlyos esetben felfogják az esetleges veszteségeket.

A Moody’s szerint súlyos esetben pótlólagosan akár 32 milliárd euróra lenne szükség. A jelentés rávilágít arra, hogy mennyire súlyos a pénzintézetek helyzete. Még a dél-európai államkölcsönök nagyobb arányú kiesése nélkül is jelentős kockázatok vannak, például a hajózási hiteleknél vagy az ipari hiteleknél. A legnagyobb német bankok mérlegeiben még mindig jelentős kockázatos portfóliók találhatók - véli Katherina Barten, a bankágazat következő 12-18 hónapra hónapjára vonatkozó kitekintés szerzője. Ezért a német bankokat az a veszély fenyegeti, hogy további leminősítésekkel szembesülhetnek.

A legrosszabb esetet feltételező forgatókönyv különösen riasztó, ugyanis legutóbb a Deutsche Bank és a Commerzbank pénzintézeteken kívül eddig egyetlen német pénzintézetnek sem sikerült jelentős tőkeemelést keresztülvinniük. Az alternatíva az lenne, hogy a saját tőkét a visszatartott nyereségből töltsék fel. A hitelminősítők becslései a bankok számára azért különösen fontosak, mert a leminősítések számos esetben magukkal vonnák a refinanszírozási költségek növekedését. A Moody’s utoljára júniusban idézett elő tömeges leminősítéssel sokkhullámot az európai bankágazat körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.