BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak az időjárás lett borongós – Gyengül a forint

Ma reggelre nemcsak az időjárás lett borongós, hanem a piaci hangulat is, amire a forint ismét gyengüléssel reagált – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (284,70 – 287,00): A tegnap reggel bejelentett kormány sajtótájékoztatót nagy várakozás előzte meg, mindenki egy IMF-fel kapcsolatos bejelentésre számított. Valószínű, hogy a felfokozott hangulat miatt reagált gyengüléssel a forint egy vidéki újságban megjelent olyan Orbán interjúra, ami a péntek reggeli, rádióban elhangzotthoz képest semmi újdonságot nem tartalmazott. Az emiatt a 286-os szintig gyengülő árfolyam nap közben a kedvezőre forduló piaci hangulatban 284,40 közelébe erősödött. Ez a hatás nem tartott sokáig, hiába jelentek meg jó adatok az USA-ban, a forint a régiós devizák erősödése ellenére is gyengülni kezdett, és 286 közelében fejezte be a napot.

Ma reggelre viszont nemcsak az időjárás lett borongós, hanem a piaci hangulat is, amire a forint ismét gyengüléssel reagált, 286,75-ről fordult vissza az árfolyam. Ma makroadatok híján hangulat alapú kereskedésre számítunk 286-os centrummal.

EUR/USD (1,2840 – 1,2950): A német alkotmánybíróság elnöke azt nyilatkozta, hogy az eredeti tervekhez képest későbbre, valószínűleg a jövő évre fog átcsúszni a végleges döntés az ESM-mel kapcsolatban. Illetve megerősítette, hogy vizsgálják az EKB OMT programját is. Amennyiben kifogást találnak ezzel kapcsolatban, akkor az Európai Bírósághoz továbbítják az ügyet.

Ez a két dolog nem tesz jót a hangulatnak, mivel továbbra is megmarad a bizonytalanság a két, talán legfontosabb válságkezelő eszközzel kapcsolatban. Egyre több kritika éri a Fed QE3-as, illetve az EKB kötvényvásárlási programját is. Sokak szerint a Fed programja, csak egy szűk körben segít, viszont az inflációra negatívan hathat, az EKB eszközét viszont, jelenleg az igazán bajban lévő országok nem tudják igénybe venni. A hangulat romlásával együtt kis mértékben erősödött a dollár, 1,29-ről indul a kereskedés.

CHF/HUF (235,00 – 237,50): A frank továbbra is 1,21 közelében mozog az euróval szemben, a gyengélkedő forint miatt viszont egy hónapos mélypontjára, 236,70-ig gyengült a hazai devizával szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.