BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint – Másfél havi csúcsra került

Másfél havi csúcsra erősödött a forint pénteken délután, és 280-as szint alatt is jegyezték a közös európai devizát. A forint azzal párhuzamosan próbált meg kitörni 280-285-öt közötti sávjából az euróval szemben, hogy a 10 éves magyar állampapír hozama 2 éve nem látott alacsony szintre került (7 százalék alá), és a csődkockázati mutatónk 14 hónapja nem volt olyan mélyen, mint most. A CDS-felár 300 bázispont alá csökkent.

Az euró/forint árfolyam péntek délután 280-as szint alatt is járt (279,7 volt a legalacsonyabb jegyzés). Augusztus vége óta nem volt példa ilyen erős forintra. A forint felértékelődését az elmúlt napokban többször is az 50 napos mozgóátlag állította meg, azonban tegnap sikerült megbirkóznia a hazai devizának ezzel a technikai szinttel.

Később a további erősödés szempontjából kulcsfontosságú 280-as szint közelében áll az euró/forint kurzus; egyelőre hajszálnyival felette.

A múlt héten még az ereszkedő 100 napos mozgóátlag „mentette meg” a forintot a gyengüléstől.

A forint elmúlt napokban bekövetkezett erősödésében komoly szerepet játszik az is, hogy:

1. a kormány hiteles makrogazdasági pályát mutatott be;

2.  a költségvetési deficitet igyekeznek a GDP 3 százaléka alatt tartani, és 400 milliárdos kiigazítást terveznek jövőre;

3. lemondtak arról, hogy az MNB-re is kiterjesszék a tranzakciós adót;

4. egyre közelebb kerültünk az EU/IMF-megállapodáshoz.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy nem vagyunk messze egy jó IMF-megállapodástól. Mindezek miatt a forint a változékony nemzetközi környezetben is stabil tudott maradni, és erősödésre is képes volt.

Mélyben a hozam

Meredeken csökkentek a magyar államkötvények hozamszintjei a másodlagos piacon pénteken. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 27 bázisponttal zuhant a 10 éves magyar államkötvény hozama, 6,8 százalékra. A magyar 10 éves államkötvények hozama utoljára 2010 október közepén, vagyis két éve jártak ilyen alacsony szinten a másodlagos piacon.

A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) is meredeken csökkent. A csődkockázati mutatónk 300 bázispont alá süllyedt, amire 14 hónapja nem volt példa. A CDS-szpred januárban még 700 bázisponton állt, a 10 éves állampapírok hozama pedig 10 százalék felett is volt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.