BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dallasi héja állította meg az eurót

A Görögország adósságának csökkentéséről született megállapodás az euró/dollár árfolyamot egyhavi csúcsra repítette, a közös európai pénz azonban kedden délelőtt visszavonulót fújt.

Az euró/dollár árfolyam (magyar idő szerint) hétfő este és kedd reggel is megfordult 1,3 fölött – 1,3010 környékén is akadtak kötések – miután az eurózóna pénzügyminiszterei és az IMF megállapodtak Görögország adósságterheinek enyhítéséről.

Délelőtt azonban Richard Fisher, a Dallas Fed elnöke – az amerikai monetáris politika őshéjája – egy berlini konferencián aggályainak adott hangot az USA jegybankjának szerepét is betöltő Fed által követett monetáris lazítással kapcsolatban. A piac azonnal reagált: egy euró (magyar idő szerint) délben már csupán 1,2944 dollárt ért a bankközi devizapiacon. (A monetáris lazítás a kockázatvállalási hajlandóságot erősíti – az elsőszámú menekülődevizának számító dollárt pedig gyengíti -, a lazítást negatívan befolyásoló hírek értelemszerűen az ellenkező irányban hatnak.)

Igaz, hogy a devizapiacon a görög megállapodást sem tekintették „készpénznek”. „Továbbra sem vagyunk meggyőződve arról, hogy az intézkedésekkel sikerül hosszú távon rendezni a görög adósság fenntarthatóságának problémáját, valószínűleg csak tűzoltásnak tekinthető, amelynek célja, hogy elodázza a kellemetlenebb politikai döntéseket” – idézi a Reuters Lee Hardmant, a Bank of Tokyo Mitsubishi devizaelemzőjét.

A jen eközben gyengült, miután Abe Sinzo, a decemberi választások valószínű befutója közölte: Japánnak bátrabb monetáris politikára és erőteljesebb fiskális stimulusra van szüksége ahhoz, hogy a gazdaság lendületet vehessen.

Mi van a forinttal?

A forint árfolyama szűk sávban mozgott november 27-én délelőtt. A kereskedés elején egy euró 280,9 forintot ért, délelőtt a jegyzések alig több mint 1 forintos sávban, 280,6 és 281,7 között mozogtak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.