BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A devizakötvény kibocsátás nem okozna nagy megrázkódtatást

Nagyot erősödött a forint tegnap, rövid időre közel került az EUR/HUF kurzus a 278 forintos szinthez is. Ma reggel már valamivel 279 forint felett zajlik a kereskedés, tehát egy pici gyengülés megfigyelhető, de összességében stabilnak mondható a kurzus – írják az Erste Bank elemzői. Így most már a 280-as szint fölfelé ellenállásnak tekinthető az EUR/HUF devizapárban, támaszként a 278 forintos, illetve lejjebb 277, majd 275 forintnál funkcionálnak.

Érdemi erősödésen van túl a forint, ami annak ellenére következett be, hogy a CDS felárunk csökkent volna, vagy jelentősen estek volna az államkötvény hozamok (utóbbi esetben kisebb csökkenést ugyan megfigyelhettünk tegnap, de a forint eheti, igen jó teljesítménye mellett még így is összességében emelkedtek az éven túli hozamok a referenciapapírok mentén). A régiós fizetőeszközök is drágultak, tehát most is inkább nemzetközi, semmint hazai jelenségről beszélhetünk.

Az erősödő forint további érvet adhat a külső tagok kezébe a jövő keddi kamatdöntés előtt, hogy tovább vágják az alapkamat mértékét. Az éjjel félbeszakadt európai uniós tárgyalások egyelőre nincsenek hatással a forintra. Reggel 279-279,5 forint között hullámzott az euró árfolyama.

Az ÁKK tegnap 1-3 bázispontos hozamcsökkenést mért a referenciapapírok mentén, az egy éves, vagy annál hosszabb lejáratoknál. A 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción a tervezett 50 milliárd forintnál jóval többet, 70 milliárd forintot sikerült értékesíteni.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama 1,2829-ről 1,2884-re emelkedett. Az euró erősödésének hátterében a vártnál jobb európai makroadatok álltak. Tegnap Hálaadás miatt zárva tartottak az amerikai tőzsdék, és ma is csak rövidített nyitva tartással üzemelnek. A New Yorki tőzsde (NYSE) hazai idő szerint csak este 7 óráig lesz nyitva, fontosabb makro adat nem várható. A tengerentúlon a mai „fekete péntekkel” kezdődik a karácsonyi vásárlási szezon. Tradicionálisan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom volumene. Előrejelzések szerint mostantól karácsonyig 586,1 milliárd dollár értékben vásárolnak a fogyasztók, ami 4,1 százalékos növekedés lenne tavalyhoz képest. Tegnap lényegi eredmény nélkül zárult az EU-s pénzügyminiszterek találkozója, folytatás ma déltől várható. A tét nem kicsi, hiszen a 2014 és 2020 közötti költségvetésről kell megegyezniük.

Ázsiában a Nikkei 1,57 százalékkal, a Shanghai index 0,86 százalékkal, míg a Hang Seng 0,59 százalékkal emelkedett. Az emelkedésben közrejátszott, hogy a tegnap publikált kínai PMI adat növekedést mutatott, és átlépte az 50 pontos értéket.

Az árupiacon az olaj árfolyama 87,28 dollárról 87,38 dollárra emelkedett, és ezzel továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlag között helyezkedik el. Az arany árfolyamában is csak minimális emelkedés volt tapasztalható, unciánkénti árfolyama 1728,95 dollárról 1729,55 dollárra változott. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az októberi részletes államháztartási tájékoztató szerint a 112 milliárd forintos hiányt elsősorban az okozta, hogy bizonyos kifizetéseket a hosszú hétvége miatt novemberről októberre előre kellett hozni. Az éves hiánycél 114 százaléka teljesült eddig, ami 658 milliárd forintot jelent. Tekintve, hogy a novemberi hiány várhatóan jobb lesz az említett tételek miatt, illetve a társasági adóból decemberben jóval nagyobb szokott lenni a bevétel a szokásosnál, ezért a pénzforgalmi hiánycél elérhetőnek tűnik. A tárcától Banai Péter Benő helyettes államtitkár kijelentette, hogy a kormány egyelőre ragaszkodik a jövő évi, 0,9 százalékos GDP előrejelzéshez (ezt mi a héten +0,2 százalékról -0,4 százalékra módosítottuk). Emellett a helyettes államtitkár elmondta, hogy „a kormánynak szándékában áll nemzetközi piacokon devizakötvényt kibocsátani, mivel a lejáró államadósság miatt fellépő finanszírozási igény biztosítására a forint piac túlzott megterhelésének elkerülése érdekében célszerű a devizában történő államkötvény-kibocsátás is. Az év hátralevő részében a deviza kibocsátás az EU/IMF tárgyalások alakulásának a függvénye.” A devizakötvény kibocsátás az IMF tárgyalások esélyének csökkenése miatt valószínűleg már nem okozna akkora megrázkódtatást a piacoknak, mint akár néhány hónappal ezelőtt, de a fentiek alapján kérdésesnek tűnik, hogy meglépi-e ezt a tárca.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.