BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Moody’s és a Fitch is leminősítheti Magyarországot

Nagyot gyengült pénteken a forint a leminősítés hatására, de ma reggel egyelőre viszonylag stabil a kurzus. Egyébként a gyengülés ugyan számottevőnek mondható, lényegében viszont csak annyi történt, hogy a múlt hét hétfői forinterősödés körüli szintek közelébe emelkedett vissza az EUR/HUF kurzus (sőt, igazából a múlt hét hétfő reggeli szinteknél még mindig erősebben áll a forint). Ma reggel 282 forint körül hullámzott az euró árfolyama – itt egyébként egy szint is található. E felett 285 forint körül, lefelé pedig 280-281 forintnál, illetve 278 forintnál láthatóak szintek – írják az Erste Bank elemzői.

Az S&P kissé meglepő leminősítésére „természetesen” azonnal és jelentős mértékben gyengült a forint péntek este, azonban ma reggel egyelőre viszonylag stabilnak látszik a kurzus. Ha megnézzük a hitelminősítő indoklását, akkor azzal a résszel még eléggé egyet lehet érteni, hogy a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája rombolja a növekedési kilátásokat. Akkor azonban már kissé csodálkozhatunk a leminősítésen, ha azt vesszük, hogy 2013-14-re 3 százalék alatt látja a minősítő a költségvetési hiányt a GDP arányában, miközben jövőre 0,8 százalékos, 2014-re 1,7 százalékos egy főre eső reál GDP növekedéssel számol az S&P (mi jövőre enyhe recessziót vetítünk előre, míg 2014-ben 1 százalék alatti növekedéssel kalkulálunk).

Bizonyára el lehetett volna kerülni a leminősítést egy idei IMF-megállapodással. Ezután a Fitch és a Moody’s is követheti az S&P lépését a következő hetekben, de a negatív piaci hatások moderáltak lehetnek ma, illetve a következő napokban, ha a külpiaci hangulat nem romlik el túlzottan. Ezzel összhangban azt várjuk, hogy holnap jöhet a korábban várt 25 bázispontos kamatvágás, 6 százalékra. Egy közeljövőbeli devizakötvény kibocsátás esélye a leminősítéssel viszont csökkent (legalábbis, a forrásbevonás bizonyára érdemben megdrágulna ahhoz képest, mintha nem lett volna leminősítés).

Az állampapírok másodpiacán péntek délután az ÁKK még többségében enyhe, 1-2 bázispontos hozamcsökkenést mért a leminősítés előtt, azonban valószínűleg ma a hozamok emelkedését fogja regisztrálni az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró erősödni tudott pénteken a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2884-ról 1,2976-ra változott. Az árfolyam kereskedését nagymértékben meghatározták a péntek reggel megjelenő, vártnál kedvezőbb német makro adatok. A tengerentúlon a rövidített kereskedésben is több mint 1 százalékkal tudtak erősödni a vezető részvényindexek (Dow 1,35 százalék, Nasdaq 1,38 százalék, S&P500 1,29 százalék). Jól indult a karácsonyi vásárlási szezon az Egyesült Államokban, a tavalyi 226 millió helyett 247 millióan látogatták meg a boltokat, és személyenként 423 dollárt költöttek átlagosan a tavalyi 398 dollárral szemben. Ma az online vásárlások napja van, amit „Cyber Monday” névre kereszteltek.

A távol-keleti piacokon a Nikkei 1,81 százalékot, a Hang Seng 0,41 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,61 százalékos csökkenést mutatott. Fontosabb makroadatot nem közöltek ebben a régióban.

A WTI olaj piacán csak mérsékelt emelkedés volt tapasztalható. Az olaj árfolyama 87,68-ról 88,28-ra változott és ezzel az árfolyamnak sikerült elrugaszkodnia a 30 napos mozgóátlagról. Jelentősebb emelkedést mutatott azonban az arany. Az unciánkénti árfolyam 1729 dollárról 1753 dollárra változott. A határidős indexek a pénteki amerikai emelkedés ellenére a negatív tartományba kerültek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Pénteken este az S&P hitelminősítő egy fokozattal BB-re rontotta a magyar szuverén devizaadósság besorolását, stabil kilátással. Adósság-besorolásunk így már két fokozattal van a befektetési fokozat alatt.

A KSH közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 3,1 százalékkal esett vissza éves szinten. Az adat lényegesen rosszabb lett a 2,2 százalékos csökkenést váró előrejelzéseknél. Havi szinten a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 0,4 százalékos volt a volumen csökkenése. Figyelemre méltó, hogy az eddig stabilnak mutatkozó élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben is csökkent a forgalom volumene szeptemberben. Az adatok megerősítik, hogy a harmadik negyedévben a lakossági fogyasztás visszaesésének fontos szerepe volt a GDP csökkenésében.

A katalán tartományi választásokon azok a pártok szereztek többséget, akik a függetlenség mellett kampányolnak. Artur Mas katalán elnök célja, a függetlenségről szóló népszavazás, azonban pártja a korábbi 62 helyett mindössze 50 helyet szerzett a 135 fős parlamentben. Ezért a többi párttal kell együttműködnie, hogy ez sikerüljön. A közvélemény kutatások szerint a 7,5 milliós lakosság fele támogatja a függetlenné válást.

A monetáris unió pénzügyminiszterei ma rendkívüli ülést tartanak a görög adóság rendezés kapcsán. Egyelőre nem tudtak megegyezni az IMF-fel az esetleges kötvény visszavásárlásról. Ha sikerül egyezségre jutni a ma 12 óra 30 perckor, Brüsszelben tartandó ülésen, akkor a görögök hamarosan hozzájuthatnak 31 milliárd euró finanszírozáshoz. Eközben az ECB több képviselője is beszédet tart ma egy Helsinkiben levő konferencián.

Heti kitekintő:

USA: nagyrészt ingatlanpiaci statisztikákról fog szólni az előttünk álló hét. Kedden az S&P Case-Shiller lakásárindex szeptemberi, szerdán az új lakás értékesítések októberi, csütörtökön pedig a függőben lévő lakásértékesítések szintén októberi adatait teszik közzé. Kedden érdemes lesz még figyelni a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének novemberi adataira. Szerdán teszik közzé a Fed legfrissebb Bézs könyvét. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett a korábban közzétett harmadik negyedéves GDP adatok első felülvizsgálatának eredményeit teszik közzé. A hét a Chicagói PMI novemberi adataival zárul. Ez utóbbira a piaci konszenzus 50,7 pont, tehát valamivel a bővülés/zsugorodás határát jelző 50 pont felett állhatott a mutató.

Eurózóna: egy fontos adat lesz az övezetre vonatkozóan a héten: a térségre vonatkozó harmonizált fogyasztói árindex előzetes novemberi értékét pénteken teszik közzé.

Magyarország: a ma reggel közzétett, vártnál rosszabb szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi adatok után szerdán az augusztus-októberi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat teszi közzé a KSH. Csütörtökön a beruházások harmadik negyedéves adatát, pénteken pedig az ipari termelői árak októberi adatait ismerhetjük meg.
A figyelem középpontjában azonban kétségkívül az MNB kamatdöntése lesz. Annak ellenére, hogy pénteken késő délután az S&P leminősítette a magyar szuverén devizaadósságot, a jegybank vélhetően folytatni fogja a kamatcsökkentési sorozatot, egy újabb, 25 bázispontos vágással, 6 százalékra. Bár az 5 éves CDS felár az utóbbi hetekben kissé növekedett, a forint árfolyama viszonylag erős maradt, és a pénteki leminősítés után sem látszódnak érdemi negatív piaci reakciók. A folytatásban azonban már inkább arra számítunk, hogy a kamatvágások üteme le fog lassulni. Ha nem romlik el a külpiaci hangulat, akkor negyedévente egy-egy 25 bázispontos csökkentéssel jövő év végére az idei 6 százalékról 5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.