BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Equilor az abszolút hozamban hisz

Négy alappal indul el az Equilor Alapkezelő november második felében. Lesz köztük egy abszolút hozamú konstrukció, és egy olyan alap is, amely a konkurensek hasonló stratégiát követő alapjaiba fektet majd be.

November 20-ig tart az Equilor Alapkezelő négy új befektetési alapjának a jegyzése – közölte a társaság szerdai sajtótájékoztatóján Pillár Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója.

Az alapok között lesz természetesen egy likviditási alap is, amely a legalacsonyabb kockázatú eszközökben tartja majd a vagyonát. Indítanak emellett egy kötvényalapot is, amely külföldi devizákban denominált kötvényekbe fekteti a vagyonát.

Elsősorban magyar cégek devizás kötvényei, devizában denominált magyar államkötvények és a portfólió maximum 20 százalékának erejéig külföldi vállalati és államkötvények lesznek a konstrukcióban.

A mostanában divatos abszolút hozamú alapok versenyébe is be kíván szállni az Equilor. Az Equilor Pillars Származtatott Befektetési Alap célja az, hogy magasabb kockázat vállalása mellett a bankbetétek hozamát meghaladó nyereséget érjen el. A többi kockázatosabb abszolút hozamú alaphoz hasonlóan ez a konstrukció is vehet majd fel short pozíciókat.

A magasabb hozamot pedig úgy kívánja elérni az alapkezelő, hogy folyamatosan figyeli a három fő piaci szegmens – részvény- és kötvénypiac, devizapiac, árupiac – állapotát, majd statisztikai, fundamentális és technikai szempontok figyelembevételével eldönti, az adott piaci szegmensben mekkora részesedést vegyen fel.

A saját abszolút hozamú alap mellett egy abszolút hozamú konstrukciókba fektető alapot is elindít az Equilor Alapkezelő. A Primus Alapok Alapja főleg statisztikai és technikai alapon válogat majd a hazai piac legnépszerűbb ilyen konstrukciói közül, a célja pedig az, hogy ezáltal tartósan 10 százalék fölötti éves hozamot érjen el.

Jelenleg már 58 abszolút hozamú alap van a magyarországi piacon, az általuk kezelt vagyon pedig megközelíti a 170 milliárd forintot. Az Equilor főleg a Concorde, az OTP, az Aegon és a Generali Alapkezelő alapjaiból szemezget a portfóliójába. A tervezett alap indulásakor 70 százalékban tartalmazna concorde-os alapokat, a vagyon csaknem felét az alacsony kockázatú, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Citadella és Concorde VM adja majd.

A hozam/kockázat szempontjából középen elhelyezkedő, szintén concorde-os Platina Pí 20 százalékot tehet majd ki a portfólióban, és 5 százalék kerülhet a nyersanyagokra és nemesfémekre koncentráló Platina Deltába.
A magasabb kockázatú és szórású OTP-s abszolút hozamok, a Supra és az EMDA 5-5 százalékkal részesedhetnek a portfólióból.

Mivel az EMDA kötvényekkel is kereskedik, az Equilor szerint magas hozamkörnyezetben érdemes lehet majd felülsúlyozni. 10-10 százalékos részesedést kaphat az induláskor a portfólióban az Aegon MoneyMaxx és a Generali Abszolút Hozamú Alap.

A tervezett portfólió elmúlt három éves teljesítménye eléggé meggyőző: évente 12,73 százalékos hozamot ért volna el egy befektető, ha ezt a kombinációt választja. Ez magasabb mind a hazai részvényekkel, mind a nemzetközi részvénypiacon elérhető hozamnál, de meghaladja a hazai állampapír-piaci hozamot is, amely az elmúlt három évben viszonylag magas, több mint 9 százalékos volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.