BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Amíg nincs IMF-hitel, addig nem csökken a sérülékenység

Amíg nincs IMF-megállapodás addig nem fog csökkenni a gazdaságunk sérülékenysége, és erős marad a kitettség a globális hangulat alakulásának, ami egyelőre a gyengülés felé mutat – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (281,00 – 284,50): A piacra is megérkezett az ősz. Borongós volt tegnap a hangulat, és ez kihatott a forint teljesítményére is. A reggeli erősödés hamar gyengülésbe fordult, és a mai nap már 283 fölött jár az árfolyam. Egyértelműen a nemzetközi hangulat mozgatja az árfolyamokat. A külsős MT tagok nyilatkozata, miszerint az alapkamat 4,5-5 százalékos szinten lenne egyensúlyban, önmagában nem gyengítette az árfolyamot. További 25 pontos vágásokat szerintük a csökkenő kockázati felár, és hozamok teszik lehetővé.

Kérdés, hogy a likviditásbőségben mennyire lesz hatással az IMF-tárgyalások alakulása a fenti faktorokra. Amíg nincs megállapodás, addig nem fog csökkenni a gazdaságunk sérülékenysége, és erős marad a kitettség a globális hangulat alakulásának, ami egyelőre a gyengülés felé mutat.

EUR/USD (1,2710 – 1,2840): Ma az USA-ra figyel a világ, elnököt választ Amerika. Bár az előrejelzések alapján a regnáló elnök az esélyes, de minimális előnye akár be is hozható. A piacok Obama győzelmének örülnének jobban, a kontinuitás és a világosabb programja miatt. Minél korábbi és minél egyértelműbb eredmény születik, ennél hamarabb lehet a költségvetés helyzetével foglalkozni, elkerülendő a „költségvetési szakadékot”. A kiigazítás elég jelentős lesz. Kérdés, hogy mennyire töri meg az így is döcögős kilábalás lendületét, és ezt mennyire tudja ellensúlyozni a FED élénkítő programja.

Amerika nagy szerencséje, hogy a „Nagy víz” ezen oldalán sokkal nagyobbak a görög és spanyol gondok. A holnapi görög szavazás körüli bizonytalanság nem tesz jót a hangulatnak. A tegnapi piacnyitás óta az 1,28-as szint alá gyengült az euró. Négyfős többség elegendő lenne az újabb görög megszorítás elfogadásához, de a koalíció korántsem egységes. Ha elbukik a szavazás, az a politikai következményeken túl veszélyezteti a mentőcsomag következő részletének folyósítását.

Ha nem jutnának az uniós forráshoz, akkor a november 16-án esedékes törlesztésre nem lenne elég pénze az országnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy ezen - bizonytalanságot okozó - kérdés tisztázása fontosabb az árfolyam alakulása szempontjából, mint az „Obama vs Romney” döntés. Újabb fordulatig maradhat a gyengülő oldalazás, 1,2738-as támasszal.

CHF/HUF (233,00 – 236,00): A borongós hangulatban a frank ellen is gyengült a forint. Egyre közelebb a 235-ös szint, de a fokozódó bizonytalanság miatt akár e fölé is mehet az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.