BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Az S&P-nek majdnem igaza van

Számunkra nyilván a legfontosabb esemény, hogy az S&P egy fokozattal csökkentette a magyar hosszú távú államadóság minősítését, a hosszú távú növekedési kilátások romlása miatt – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Ha a saját várakozásainkat és a kiszámíthatatlan gazdasági, adózási környezetet nézzük, akkor az S&P-nek majdnem igaza van. Szerintünk Magyarország még a jelenlegi alacsony beruházási aktivitás mellett sem süllyed adóság spirálba, s a valószínűsége is kicsi. Ha az S&P várakozásait nézzük, akkor meg kifejezetten érthetetlen a leminősítés.

Ennek ellenére valamiféle negatív hatása lehet a piacra, de az valószínűleg limitált keretek között marad. Mindenestre a nemzetközi hangulat enyhén negatív ma reggel, annak ellenére, hogy a „fekete péntek” jól sikerült. Egyes számítások szerint 20 százalék körüli forgalombővülés volt tavalyhoz képest, amelyre 2007-óta nem volt példa. Vagyis ma reggel a negatív mód az uralkodó, de a hangulat fordulhat, akár már nap közben is.

USA, Európa:

- Jó hangulatban zajlott a hét utolsó (rövidített) kereskedési napja a tengerentúli piacon (Dow 1,35 százalék, Nasdaq 1,38 százalék, S&P500 1,29 százalék).

- Jól indult a karácsonyi vásárlási szezon a tengerentúlon, a tavalyi 226 millió helyett 247 millióan látogatták meg a boltokat, és személyenként 423 dollárt költöttek átlagosan a tavalyi 398 dollárral szemben. Ma az online vásárlások napja van, amit Cyber Monday névre kereszteltek.

- A katalán tartományi választásokon azok a pártok szereztek többséget, akik a függetlenség mellett kampányolnak. Artur Mas katalán elnök célja, hogy négy éven belül népszavazást írjon ki Katalónia függetlenségéről, a korábbi 62-nél azonban jóval kevesebb, mindössze 50 helyet sikerült megszerezni a 135 fős parlamentben. Ezért a többi függetlenséget támogató párttal kell együttműködnie, hogy ez sikerüljön. A közvélemény kutatások szerint a 7,5 milliós lakosság fele támogatja a függetlenné válást.

- A monetáris unió pénzügyminiszterei ma rendkívüli ülést tartanak a görög adóság rendezés kapcsán. Egyelőre nem tudtak megegyezni az IMF-fel az esetleges kötvény visszavásárlásról. Ha sikerül egyezségre jutni a pénzügyminisztereknek ma 12 óra 30 perkor, Brüsszelben tartandó ülésen, akkor a görögök hamarosan hozzájuthatnak legalább 31 milliárd euró finanszírozáshoz.

- Az ECB több képviselője is beszédet tart ma egy Helsinkiben levő konferencián.

Olaj, arany:

- Az olaj piacán csak mérsékelt emelkedés volt tapasztalható. Az olaj árfolyama 87,68-ról 88,28-ra változott és ezzel az árfolyamnak sikerült elrugaszkodnia a 30 napos mozgóátlagról.

- Jelentősebb árfolyam emelkedés volt tapasztalható az arany piacán. Az unciánkénti árfolyam 1729 dollárról 1753 dollárra változott. Az arany árfolyama az olajhoz hasonlóan a 30 napos mozgóátlagról pattant felfelé. Az arany árfolyamának emelkedését jelentősen támogatta a dollár árfolyamának gyengülése.

Devizák:

- Pénteken a piac zárása után jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, miután az S&P leminősítette a magyar államkötvények hosszú távú besorolását. Az eddigi BB+ról BB-re csökkentette a minősítését az eddigi negatív kilátását pedig stabilra változtatta. Az EUR/HUF árfolyam 279,48-ról 282,53-ra emelkedett.

- Az euró erősödni tudott pénteken a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2884-ról 1,2976-ra változott. Az árfolyam kereskedését nagymértékben meghatározták a péntek reggel megjelenő, vártnál kedvezőbb német makro adatok.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 1,81 százalékot, a Hang Seng 0,41 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,61 százalékos csökkenést mutatott.

- Nem jelent ma meg fontosabb makroadat Ázsiából.

Határidős piacok: Negatív irányban mozognak a határidős piacok a reggeli órákban. 

Vállalati hírek

- Az egyik hazai újság arról ír, hogy a horvát kormány megosztott lehet a MOL INA-ban meglévő menedzsmentjogait illetően. Nemzetközi jogászok szerint nem bizonyított, hogy a MOL követte el a vesztegetést, illetve a MOL-nak lehetősége van nemzetközi szinte vinni az ügyet, amennyiben következő fokon kimondja a bíróság a MOL bűnösségét.

A hírt pozitívnak értékeljük, de mivel csak spekulációról van szó, ezért nem számítunk árfolyamhatásra.

- A magyar kormány egy módosító javaslatot küldött a parlamentnek, melyben a közműadót szeretné módosítani, úgy hogy az elektromos és a gáz gerinchálózatra is vonatkozzon. Utóbbi a MOL-hoz tartozik és körülbelül 600 millió forintos évi adóterhet jelentene, melynek körülbelül 60 forintos negatív árfolyamhatása lehet a részvényekre.

- Pénteken az E-Star 2014/A és 2016/C kötvényeket vásárolt vissza 20 illetve 0,8 millió forint névértékben 25,74 százalékos ár mellett. A vállalatnak még néhány napja van, hogy kötvényeket vásároljon és egyre valószínűbb, hogy december közepén csődvédelmét kér.

Gazdasági hírek

- Az S&P leminősítette a hosszú távú magyar államadóságot az eddigi BB+ besorolásról BB minősítésre, stabil kilátások mellett. Az indoklásban a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és a hosszú távú növekedési kilátások körüli bizonytalanság áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.