BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő hullámvasúton az E-Star - a saga folytatódik

Az energetikai cég árfolyama hétfőn reggel először a 15 százalékos napon belüli limitig emelkedett, majd visszacsúszott, és volt olyan időszak, amikor 9,4 százalékos mínuszban járt.

Az alternatív energetikai részvény forgalma is viszonylag nagy, délig már megközelítette a 160 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a társaság részvényeinek csaknem 15 százaléka a nap közepéig már gazdát cserélt a pesti parketten.

A történtekben szerepet játszhatott az is, hogy a cég a hosszú hétvégén tartotta a rendkívüli közgyűlésén, amelynek jegyzőkönyvét, illetve a társaság likviditási helyzetét bemutató dokumentumokat szombaton tették ki a tőzsde honlapjára. Utóbbiból kiderül, hogy a társaság magyarországi operációjának helyzete különösen aggasztó, még akkor is negatív az itteni likviditási egyenleg, ha sikerül a cégnek az október 24-én lejárt kötvényeket névérték alatt visszavásárolnia.
A dokumentum szerint a bankok felé 2,767 milliárd forinttal tartozik a cég, ennek jelentős része (több mint 2,5 milliárd forint) a Raiffeisen Banktól kapott kölcsön, a Commerzbank, a TakarékBank és az FHB felé fennálló tartozás alig haladja meg a 200 millió forintot.

Ha nem sikerül megegyeznie a cégnek a kötvényesekkel, az október 24-én lejárt sorozat miatt még 581,2 millió forinttal tartozik a befektetőknek a kamatokkal együtt, és november végén is ki kell fizetnie 82,4 millió forintnyi kamatot az egyik később lejáró kötvénysorozatra. Ezt követően februárban kell majd nagyobb kamatot fizetnie, 683,8 millió forintnyit az akkor kamatfordulós sorozatok után. 2013. november végéig még két kamatfizetés lesz ezen kívül, ezek a másfél hete lejárt kötvényekkel együtt összesen több mint 1,5 milliárd forintos terhet jelenthetnek az E-Starnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.