BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödött a forint – A 280 alatti szinteket kóstolgatja

Tovább tudott tegnap erősödni a forint és ma reggel már a 280 alatti szinteket „kóstolgatja” az EUR/HUF devizapár. Ha érdemben 280 forint alatt tudna zárni a kurzus, akkor a következő megálló lefelé a 278 forintos szint lehet – írják az Erste Bank elemzői. Ma a tengerentúli szünnap miatt a kereskedés álmosabb lehet délután a szokásosnál a forint piacán is. (Az elmúlt percekben már 279 forintra csökkent az euró ára, azaz még tovább erősödött a hazai fizetőeszköz.)

A forint árfolyama tovább erősödött tegnap, az EUR/HUF árfolyam 280,92-ről 280,54-re csökkent. A mai nyitásban pedig a 280-as szint alá került a forint az euróval szemben a pozitív nemzetközi piaci hangulat nyomán. Ez utóbbiban szerepe van az izraeli-palesztin tűzszünetnek és a mai reggeli kínai makroadatnak. Kínában ugyanis a HSBC által mért PMI index előzetes értéke 50,4 pontra emelkedett, átlépve a vízválasztónak számító 50-es értéket. Mindemellett az Európából érkező vártnál jobb francia és német PMI indexek szintén javíthatnak a hangulaton. Ugyanakkor hazai tényezők nem igazán támasztják alá a forint erősödését. Az amerikai piacok zárva tartása miatt a mai napon a likviditás a szokásosnál alacsonyabb lehet.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap stagnáltak a diszkont hozamok, míg a 3-15 éves szakaszon 4-8bp-os hozamemelkedés következett be. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon kismértékű emelkedés volt megfigyelhető az EUR/USD árfolyamában is. Az árfolyam 1,2817-ről 1,2829-re változott a vegyes amerikai adatok hatására. Jó hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, a vezető indexek egész napos emelkedés után pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,38 százalék, Nasdaq 0,35 százalék, S&P500 0,23 százalék). Ma Hálaadás ünnepe miatt zárva lesznek a tőzsdék, illetve pénteken rövidített nyitva tartás lesz.

Ázsiában a Nikkei 1,57 százalékot, a Hang Seng index pedig 0,68 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,71 százalékkal csökkent. Az olaj árfolyama minimálisan, 87,28 dollárról 87,38 dollárra emelkedett. Az olaj árfolyamát tegnap két tényező befolyásolta. Egyrészt, hogy tűzszünetet kötött Izrael és a Hamasz, másrészt pedig, hogy Amerikában publikálták a kőolaj és benzinkészlet adatokat. Mindkettő esetében 1 millió hordós bővülést vártak és helyette 1,5 millió hordós csökkenés következett be.

Az arany árfolyamában is csak kismértékű elmozdulás volt tapasztalható, unciánkénti árfolyama 1727,2 dollárról 1728,7 dollárra emelkedett. A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a friss munkanélküli segélykérelmek száma 410 ezer volt a múlt héten, ami 41 ezerrel kevesebb a két héttel ezelőtti értékhez képest, és a 423 ezres konszenzusnál is kisebb. A végleges adatok szerint a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének novemberi értéke 82,7 pont volt, ami elmaradt a várttól.

A nemrég megjelent német feldolgozóipari beszerzési menedzser index a vártnál érdemben jobb lett. Az előzetes novemberi adat 46,8 pontot mutat, szemben a várt 46 ponttal, míg a szolgáltatói beszerzési menedzser index a várt 48,4 pont helyett kissé rosszabban alakult, 48 pont lett. Az elmozdulás a két indexben tehát ellentétes irányú, összességében azonban mégis pozitív a kicsengés, hiszen a feldolgozóipari adatok lettek jobbak, ráadásul a vártnál jóval nagyobb lett itt a pozitív eltérés, mint a szolgáltatói indexnél a negatív meglepetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.