BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezeket a kiegészítő biztosításokat veszik a kötelezőhöz

A kátyúkárra köthető fedezet és a minicasco viszi a prímet a kiegészítő biztosítások körében, de a parkolás és vadkár is érdekli az autósokat. Az alkuszok szerint azonban nem árt alaposan utánajárni a kizárásoknak. Sok helyen kínálnak kedvezményt a casco díjából, vagy pedig nem teljes körű cascót a kgfb mellé. A gépjármű-biztosítások piacán vezetőnek számító Allianz kétféle új részcascót hirdet most a kötelezősöknek, az egyik a lopás és elemi károk esetén fizet kártérítést, a másik töréskárok esetén térít.

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még a korábbi évekhez képest is tovább csökkentek a tarifák: az alkuszok szerint az első napokban átlagosan 11 ezer forintos díjak mellett kötötték meg a szerződéseket azok, akik biztosítót váltottak. Maguk a piaci szereplők is úgy vélekednek, ez a tarifaszint már olyan alacsony, hogy komoly nyereséget aligha remélhetnek a biztosítók, így a cégek egyre inkább kopogtatótermékként használják a kgfb-t. Vagyis a cél az, hogy minél több ügyfelet vegyenek rá arra, hogy a kötelező mellé kössön meg más biztosítást is. A célt a Netrisk.hu internetes biztosítási alkuszcég szerint sikerült is elérni, minden hatodik autós vásárol valami extrát a kgfb mellé.

Sok helyen kínálnak kedvezményt a casco díjából, vagy pedig nem teljes körű cascót a kgfb mellé. A gépjármű-biztosítások piacán vezetőnek számító Allianz kétféle új részcascót hirdet most a kötelezősöknek, az egyik a lopás és elemi károk esetén fizet kártérítést, a másik töréskárok esetén térít. A Generali csoport cégeinél, a Generalinál és a Genertelnél egész sorozat van kiegészítőkből, ezek egy része a cascóhoz hasonlóan a saját hibájából balesetet okozó ügyfél autójában keletkezett károkat téríti meg, ilyen például a minicasco vagy az önvédelem biztosítás. A Posta Biztosítóknál is létezik egy magas önrészű cascóhoz hasonló, úgynevezett „okozói biztosítás” kiegészítőként, ennek kártérítési limitjét az ügyfél állíthatja be.

A Generali két cégének idei újdonsága a bónuszbiztosítás, amely kisebb károk esetén vállalja át a kárkifizetést, emiatt az ügyfél bónuszfokozata nem romlik le. Hasonló konstrukcióval rukkolt ki a néhány hete Wáberer névre átkeresztelt Wabard, amelynél az úgynevezett „sofőrbiztosítás” az újdonság. Ez akkor védheti meg a jármű üzemben tartójának bónuszát, ha a balesetetet nem ő, hanem egy másik sofőr okozta.

Egyre több biztosítónál kerül be a kiegészítők közé az úgynevezett kátyúkár biztosítás. Az ötlet a Köbétől indult, most viszont már a Generali és az Aegon is kínálja. A Netrisk.hu szerint a minicasco mellett ez az egyik legkedveltebb kiegészítő, a kgfb mellé extrákat választó autósok 36 százaléka választja ezt a szolgáltatást.

A Köbe idei újdonsága a parkolásbiztosítás, ami akkor fizet kártérítést, ha a parkolóban hagyott gépjármű megsérül, betétlapot viszont a károkozó nem hagyott. Az Aegonnál is számos kiegészítő kapható az idén, lehet biztosítást kötni az autók elé hirtelen kiugró vadak vagy a vezetékeket elrágó rágcsálók és kisragadozók okozta károkra is. Lehet emellett néhány ezer forintért biztosíttatni az autóban szállított gyerekfelszereléseket, a járművön kívül szállított sporteszközöket, de akár az autóban utazó kisállatokra vagy az ellopott/elveszett forgalmi engedély és rendszámtábla pótlására is létezik kiegészítő.

Számos biztosítónál kapható kiegészítőként asszisztenciaszolgáltatás, ami akkor nyújt segítséget, ha az autós valahol lerobban. A néhány ezer forintos díjú biztosításért cserébe a biztosítók vállalják, hogy a helyszínen megjavítják az autót, vagy ha ez nem lehetséges, akkor elszállítják egy műhelybe. Emellett az otthonától távol tartózkodó autós továbbutazását, vagy ha szükséges, a szállását is finanszírozhatják. Az idén újdonságként a Groupama Garancia vette fel a kgfb mellé ezt a szolgáltatást, ami annyi extrát tartalmaz a cégnél, hogy úgynevezett direkt kárrendezést is magában foglal, tehát ha vétlen félként vesz részt az autós a balesetben, a kárrendezés terhét a biztosító leveszi a válláról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.