BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fittyet hány a forint Varga Mihály nyilatkozatára

A forint erősödését lehetett tegnap megfigyelni, az EUR/HUF kurzus egy rövid időre 280 alá is benézett. Ma reggel kicsi gyengülés látható, így újra 280 forint felett kérnek egy euróért. Gyakorlatilag ledolgozta a forint az elmúlt napokban a pénteken elszenvedett gyengülést. támaszt 280 forintnál, majd 277-278 forintnál látunk, ellenállást pedig 282, majd 284-285 forint körül érzékelünk – írják az Erste Bank elemzői.

Erősödést mutatott a forint árfolyama tegnap az euróval szemben, gyakorlatilag ledolgozta a pénteki leminősítés okozta gyengülést. Bár tegnap délután a jegybank tovább csökkentette a kamatot, és a nemzetközi piaci hangulat is valamivel kedvezőtlenebbé vált ma reggelre, az amerikai „Fiscal Cliff”-el kapcsolatos kétségek erősödése miatt, az árfolyam továbbra is stabilnak mutatkozik. Varga Mihály IMF főtárgyaló egy tegnapi konferencián úgy fogalmazott, hogy az IMF-el és Európai Unióval folytatott tárgyalások során nem csak az lehet eredmény, ha meg tudunk állapodni. Mindez megerősíti korábbi várakozásainkat, hogy amíg a külső piaci hangulat nem romlik el túlzott mértékben és az állam likviditási helyzete kedvező, nem várható megállapodás a nemzetközi szervezettekkel.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 6,08 százalékos maximális hozam alakult ki. Közepes nagyságú kereslet mutatkozott a papír iránt, az ÁKK az eredetileg tervezett 50 Mrd forint helyett végül 45 Mrd forintot bocsátott ki a papírból. Az állampapírok másodlagos piacán vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozások történtek. Kivárás jöhet ma a holnapi kötvényaukciók előtt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam 1,2972-ről 1,2943-ra változott, azaz kissé erősödött a dollár. Rossz napjuk volt tegnap a vezető tengerentúli indexeknek, a nyitást követően lefelé vették az irányt, és a negatív hangulat zárásig nem enyhült. A múlt heti erőteljes emelkedés után már várható volt a negatív mozgás (Dow -0,69%, Nasdaq -0,3%, S&P500 -0,52%). Továbbra is a fiscal-cliff-el kapcsolatos félelem uralja a piacokat, tegnap Harry Reid demokrata szenátusi vezető, azt mondta, hogy egyelőre nem történt előrelépés az ügyben. A chicago-i Fed elnöke Charles Evans nyilatkozta tegnap, hogy a korábban említett 7% helyett 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta esetén lehet kamatemelés. Ázsiában a Nikkei értéke 1,22 százalékkal, a Hang Seng index 0,94 százalékkal, a Shanghai index értéke pedig 1,01 százalékkal csökkent. Az árupiacon az olaj árfolyama 87,28 dollárról 87,18 dollárra csökkent, és ezáltal a 30 napos mozgóátlagra simult rá. Az arany árfolyama unciánkénti 1748,85 dollárról 1742,15 dollárra csökkent. Vegyes a mozgás a határidős piacokon.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az S&P Case Shiller házár-index 0,3 százalékkal négy éves csúcsra emelkedett szeptemberben. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe novemberben a várt 73 helyett 73,7 pont lett, ami 2008 februárja óta nem látott érték. A Richmond-i Fed index a várt -9 pont helyett 9 pontra emelkedett.

Tegnap a vártnak megfelelően, 25 százalékponttal 6 százalékra csökkentette az MNB az alapkamatot. A tanács vélhetően újra 4-3 arányban szavazott a csökkentésre, a másik lehetőség a tartás volt. A tanács szűk többsége továbbra is a gyenge gazdaságot tarthatja szem előtt, és kevéssé foglalkozik a magas inflációval, mivel úgy véli, hogy a gazdaságban nem strukturális bajok vannak, és így az alapkamat csökkentése segíthet véleményük szerint. Decemberben kérdéses, hogy folytatódik-e a kamatcsökkentési sorozat, tekintettel a múlt heti (és a nem kizárható további) leminősítésekre, és arra, hogy az elmúlt hónapban már nem javult tovább Magyarország kockázati megítélése, de a tanács az elmúlt négy hónap történései alapján esetleg mégis bátor maradhat és tovább vághat.

A munkanélküliségi ráta az augusztus-októberi időszakban 10,5% volt a KSH ma reggeli adatai alapján, ami kismértékben meghaladja az általunk várt 10,4 százalékot, de az eltérés nem számottevő. A munkanélküliek száma egy év alatt a KSH szerint több mint ötezer fővel csökkent, míg a foglalkoztatottak száma mintegy 71 ezer fővel nőtt. A következő hónapokban a munkanélküliségi ráta emelkedésével számolunk, ahogyan a szezonális munkák kifutnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.