BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesített a forint

Egész jól teljesített a forint pénteken, az euróval szembeni árfolyam 284 forint alá süllyedt. Ehhez képest némi gyengülés látható ma reggel, bár ez nem számottevő. Felfelé 284, majd 285,3 forint körül látunk szinteket. Lefelé 282, majd 280 forintnál vannak szintek – írják az Erste Bank elemzői.

A múlt hét vége jól alakult a forint piacán, ma reggel azonban a tulajdonképpen semleges globális hangulat mellett nagyon enyhe forintgyengülést látunk. A mérték azonban egyáltalán nem vészes, gyakorlatilag a technikai szintek között hullámzik a kurzus két hete. A héten ismét több hír lesz, ami befolyásolhatja a forint piacát, például a görög hitelcsomag és költségvetés körüli problémák, a mai és holnapi európai találkozók, vagy a tengerentúli „fiscal cliff” (költségvetési szakadék, azaz a 2013-tól életbe lépő jelentős megszorítás) körüli egyeztetések. A héten ráadásul több fontos makroadat is lesz (GDP itthon és Európában, infláció itthon, hangulati indikátorok az óceán mindkét partjáról), ami befolyásolhatja a piaci hangulatot. Szóval, akár egészen mozgalmas hetünk is lehet a forint piacán is, ha nem a vártnak megfelelő hírek érkeznek itthonról és a nagyvilágból.

Az ÁKK pénteken a jó hangulatban a hozamok minimális csökkenését mérte. Ma hat hetes hátralévő futamidejű likviditási aukciót tart az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a pénteki kereskedés során is folytatódott a dollár erősödése. Az EUR/USD árfolyam 1,2747-ről 1,2714-re változott. Az árfolyam mozgását elsősorban Görögország bizonytalan helyzete befolyásolta, illetve, hogy Amerikában a vártnál magasabb lett a Michigani fogyasztói bizalmi index értéke. Emelkedéssel kezdték a tengerentúli tőzsdék a hét utolsó kereskedési napját, de napközben elromlott a hangulat, és így csak enyhe pluszban sikerült az indexeknek zárnia.

Ázsiában a Nikkei 0,93 százalékkal csökkent, a Hang Seng 0,27 százalékot emelkedett, a Shanghai index értéke pedig 0,43 százalékkal került feljebb. A kínai jókedvet még az sem tudta elrontani, hogy a hitel kihelyezési aktivitás csökkenést mutatott. A várt 590 milliárd helyett mindössze 505 milliárd jüan hitelt helyeztek ki a bankok októberben, ami alulmúlja a szeptemberi értéket.

Az árupiacon pénteken a 30 napos mozgóátlag alatt oldalazott az arany kurzusa, 1.727-1.739 dollár közötti sávban, de zárásra nem volt nagy elmozdulás. A reggeli kereskedésben, pár dolláros emelkedés látható. Az olaj 1,1 százalékkal került feljebb a pénteki kereskedésben, 85 dollárról 86 dollárig emelkedett. Reggel enyhe csökkenés következett 85,9 dollárig esett vissza a kurzus. Az OPEC előrejelzése szerint jövőre jelentősen visszaeshet a világ olajkereslete, amit az indiai és a kínai gazdasági növekedés lassulásával és az európai gazdaság gyengélkedésével magyaráz a szervezet, ennek ellenére még nem csökkentette a keresleti várakozásokat. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 82,6 pontról 84,9 pontra emelkedett novemberben, ami öt éves csúcsnak számít. A konszenzus 83 pont volt.

Barack Obama pénteki beszédében az hangsúlyozta, hogy nyitott a kompromisszumokra, hogy az automatikus megszorításokat elkerülje az ország. A középosztálynak nyújtott adókedvezmények meghosszabbításáról, és a gazdagabb réteg adóterheinek növeléséről is szót ejtett a beszédében.
 
Japánban ma reggel publikálták a harmadik negyedéves GDP előzetes számait. Ezek szerint a várt 3,4 százalékos csökkenés helyett a valóságban 3,5 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A görög parlamentnél tegnap újra tiltakozók gyülekeztek, a tegnap éjszakai költségvetési szavazás miatt. A parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, nagyobb többséggel mint a szerdai megszorító csomagot, így valószínű, hogy a kormány megkaphatja a következő hitelrészletet. Antonisz Szamarasz kormányfő szerint ezek az utolsó áldozatok, amit a görögöknek meg kell hozniuk.

Heti kitekintő

USA: a mai napon a Veteránok napja miatt csak a részvénypiacok tartanak nyitva az USA-ban, illetve fontosabb gazdasági adatot sem közölnek. Ezt követően azonban a hét szinte minden napjára jut egy fontosabb makrostatisztika. Szerdán az októberi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat publikálják, a piaci konszenzus kisebb (0,1 százalékos) havi csökkenést vár a szeptemberi 1,1 százalékos emelkedés után. Szintén szerdán teszik közzé a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett a fogyasztói árindex októberi számai, illetve két konjunktúraindikátor (a New York-i és a Philadelphiai Fed index) esedékesek. Pénteken pedig az ipari termelés októberi adataival zárul a hét, ahol enyhe 0,2 százalékos havi bővülést vár a piaci konszenzus.

Eurózóna: a kedden esedékes novemberi Zew gazdasági hangulatindex lehet a héten a piaci figyelem fókuszban, a kérdés, hogy folytatódik-e az előző hónapban megfigyelt javulás. Míg ez az adat inkább a jövőre vonatkozó következtetések levonásában segíthet, csütörtökön a „múlt” megismerése sem lesz érdektelen a piacoknak. Ezen a napon publikálják ugyanis a harmadik negyedéves GDP adatokat, illetve az övezet egészére vonatkozó növekedési számok is ismertté válnak. Németország esetében negyedéves szinten 0,2 százalékos bővülést prognosztizálnak, az euróövezetben azonban a várakozások szerint tovább csökkent a GDP július-szeptemberben, 0,1 százalékkal. Mindezek mellett a héten Eurogroup és Ecofin ülés is lesz.

Magyarország: a héten kedden teszik közzé az októberi inflációs adatokat. Várakozásunk szerint az éves index 6,1 százalékra lassulhatott a szeptemberi 6,6 százalékról. Az infláció csökkenésében a benzinárak októberben tapasztalt havi csökkenésének lehetett fontosabb szerepe. Az élelmiszerek esetében viszont az árak szeptemberinél nagyobb havi alapú emelkedésével kell számolni a szárazság miatt. Csütörtökön teszik közzé a harmadik negyedéves GDP statisztikát. Várakozásunk szerint a nyers éves adat 1 százalék körüli csökkenést mutathat, azonban a pénteki nem túl fényes előzetes ipari termelési adat után látni lefelé mutató kockázatokat. A negyedéves adat esetében stagnálásra, kisebb csökkenésre számítunk.

Szerdán délután érdemes lesz elolvasni a Monetáris Tanács október végi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A szavazás állása a megelőző két hónapéhoz hasonlóan alakulhatott, tehát a négy külső tag a három belső tag ellenétben dönthetett a múlt hónapban a 25bp-os kamatcsökkentés mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.