BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvágta a Magyar Telekom célárát az Erste a közműadó miatt

Amerikában ma a Hálaadást ünneplik, ezért az amerikai piacok ma zárva tartanak, vagyis éppenséggel akár egy unalmas alacsony forgalmú nap elé is nézhetnénk, ha Európa nem tartana igazi adatdömpinget ma. – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői. Azonban mivel ma olyan fontos adatok jelennek meg Európában, mint a kiskereskedelmi adatok, vagy éppenséggel a beszerzési menedzser index alakulása, ma is lesz mire figyelnünk. Az adatok közzétételét Németország kezdte 9-órakor és délután négy órakor az európai fogyasztói bizalmat mérő mutató értékének közzétételével zárul.

USA, Európa:

- Jó hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, a vezető indexek egész napos emelkedés után pluszban zárták a kereskedést (Dow 0,38 százalék, Nasdaq 0,35 százalék, S&P-500 0,23 százalék).

- Két hetes csúcsra kapaszkodtak az indexek a kereskedési szünet előtt, mert ma Hálaadás ünnepe miatt zárva lesznek a tőzsdék, illetve pénteken rövidített nyitva tartás lesz.

- Tegnap napvilágot láttak a szokásos heti segélykérelmek, a friss munkanélküli kérelmek száma 410 ezer volt a múlt héten, ami 41 ezerrel kevesebb a két héttel ezelőtti értékhez képest, és a 423 ezres konszenzusnál is kisebb.

- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 82,6-ról 82,7-re emelkedett, ami gyengébb a várt 84,5 értékhez képest.

- A Deere publikálta tegnap negyedéves számait. A részvényenkénti profit elmaradt a várttól, 1,88 dollár helyett 1,75 dollár lett, de az árbevétel jobb lett, 9,79 milliárd a várt 8,93 milliárddal szemben. A Deere szerint a mezőgazdasági termékek iránt nem változott jelentősen a kereslet az USA-ban, és az építőipari üzletáguk fellendülőben van, 3,2 milliárd dollár profitot vár a cég a korábbi 3,07 milliárddal szemben. A gyorsjelentés nem tetszett a befektetőknek, az árfolyam közel 4 százalékot esett.

- A Fitch Ratings két fokozattal „BB+”-ról „BB -”-ra rontotta Ciprus hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. A negatív kilátást érvényben tartja a szervezet.

- Tegnap 2 milliárd euró értékben adtak el 3, 6 és 18 hónapos papírokat Portugáliában. A 2012-re tervezett állampapír kibocsátást ezzel teljesítette az ország.

- A németek 3,25 milliárd euró értékben adtak el tízéves papírokat 1,4 százalékos hozam mellett. 

- A tengerentúlról nem érkeznek makro hírek, mert a piacok zárva lesznek. Az eurózónából ipari és szolgáltatói beszerzési menedzser indexek novemberi előzetes értékei érkeznek 9 órától.

- Spanyolországban 10:30-kor 3, 5 és 9 éves aukciók lesznek.

Olaj, arany:

- Az olaj árfolyama 87,28 dollárról 87,38 dollárra emelkedett, vagyis minimális mértékű emelkedés volt tapasztalható. Az olaj árfolyamát tegnap két tényező befolyásolta. Egyrészt, hogy tűzszünetet kötött Izrael és a Hamasz, másrészt pedig, hogy Amerikában publikálták a kőolaj és benzinkészlet adatokat. Mindkettő esetében 1 millió hordós bővülést vártak és helyette 1,5 millió hordós csökkenés következett be.

- Az arany árfolyamában is csak kismértékű elmozdulás volt tapasztalható, unciánkénti árfolyama 1727,2 dollárról 1728,7 dollárra emelkedett.

Devizák:

- A forint árfolyama tegnap is tovább folytatta az erősödését. Az EUR/HUF árfolyam 280,92-ről 280,54-re csökkent. Az árfolyam erősödésével a deviza árfolyama megközelítette a 280-as szintet.

- Kismértékű emelkedés volt megfigyelhető az EUR/USD árfolyamában is. Az árfolyam 1,2817-ről 1,2829-re változott a vegyes amerikai adatok hatására. Az árfolyam jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti szűk tartományban tartózkodik.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 1,57 százalékot, a Hang Seng index pedig 0,685-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,71 százalékkal csökkent.

- Japánban októberben év/év alapon a szupermarketek értékesítése 4 százalékkal csökkent, azonban ez csak másodlagos adatnak számít.

- Kínában a HSBC által mért PMI index előzetes értéke emelkedett és 50,4-es értéket mutatott, ezzel átlépve a vízválasztónak számító 50-es értéket.

Határidős piacok: A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- 470 forintról 400 forintra csökkentettük Magyar Telekom célárunkat, ajánlásunk továbbra is Tartás. A célár csökkentés elsődleges oka az új közműadó, ami 9-11 milliárd forint körüli terhet jelent majd a cégnek jövő évtől. Számításaink szerint a cég a jövőbeli áremelésekkel nem lesz képes ellensúlyozni az adót. Tegyük hozzá, hogy a cég már idén júliusból fizeti a telefonadót. Így a két adó együttesen 29-31 milliárd forintnyi adóterhet jelent a Magyar Telekomnak 2013-ban. Ezzel együtt már nem látjuk fenntarthatónak a korábbi osztalékszintet. A nyereségességgel együtt tovább csökken az üzemi cash-flow is. A cég idén 10,9 milliárd forint frekvencia díjat, 14,3 milliárd forintot a SEC vizsgálatainak lezárásával kapcsolatban, illetve 8 milliárd forintnyi telefonadót fizetett. A Pro M eladásából befolyó 19,9 milliárd forint ellenére arra számítunk, hogy az eladósodottság 40 százalék felett lesz 2013-ban, ha továbbra is 50 forint osztalékot fizet a cég. Kedvező fejlemények lehetnek a jövőben az elektronikus útdíj tender (melyre az állam 42 milliárdot szán), az Európai Bíróság kedvező döntése a Robin Hood adó ügyében, illetve a negyedik mobilszolgáltató visszalépése.

- Bár elvileg a Robin Hood adó 50 százaléka csökkenthető a befektetésekkel, ezt a lehetőséget a korábban vártnál nehezebben tudja majd érvényesíteni a MOL, mivel a törvényalkotó szándéka a munkahelyteremtés ösztönzése. Ez negatívan érintheti a magyar olajcéget, de árfolyamhatásra nem számítunk.

- A horvát kormány szerint a MOL-nak több pénzt kellene fordítania az INA két finomítójának, valamint olaj- és gázmezőinek modernizációjára. A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy minél hamarabb újra kell tárgyalni a MOL-lal kötött részvényesi megállapodást. Ez logikus lépés lenne a horvát kormány részéről, azonban a tényleges megvalósítás elég bizonytalan, elképzelhető, hogy meg kell várni a Sanader ügy jogerős bírósági döntését.

- Az OTP 410 részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő saját részvények állománya 4.244.322 darabara (1,52 százalék) változott.

- Az E-Star december 21-re hívott össze rendkívüli közgyűlést.

- Az E-Star 163 darab RFV 2014/A és 30 darab E-Star 2015/A kötvényt vett vissza 25,74 százalékos diszkonton.

Gazdasági hírek

- Az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot, hogy módosítsa a távközlést és a kiskereskedelmet sújtó különadót, mivel azok külföldi érdekeltségű cégeket sújtanak. A kormány időközben már döntött ezen adók kivezetéséről, így a hírnek nincs hatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.