BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb csomagot kapunk, mint amekkora kell

Talán jobb napunk lehetett volna ma, ha nincs a pénteki bejelentés – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A befektetők egyelőre pozitívnak értékelik a tárgyalásokat a republikánusok és a demokraták között. A felek karácsonyig szeretnének megegyezni, s abban is egyetértenek, hogy el kell kerülni a „fiskális szakadékot”. Erre emelkedtek a piacok, s Ázsia után Európában is optimista a hangulat. Nálunk viszont az új adók agyoncsapják a MOL-t és az OTP-t. Persze az utóbbi esetében a hatás kisebb, mert a befektetőknek volt olyan sejtésük már korábban, hogy prolongálva lesz az adó. Így az árfolyamhatásnak se kellene ma túl jelentősnek lennie. Mindenesetre pozitív európai, és negatív magyar hangulat tapasztalható ma. Persze a negatív hatások beárazódása után (ami már meg is történt) a magyar piac is mutathat némi erőt. Annál is inkább, mert a BUX éppen a 200 naposon billeg jelenleg.

USA, Európa:

- A több napos esés után pénteken észak felé vették az irányt az indexek és sikerült pluszban zárniuk a kereskedést.

- Rossz lett pénteken a tengerentúli ipari termelési adat. Októberben 0,4 százalékkal csökkent a mutató a várt 0,2 százalékos visszaesés helyett, ami a Sandy hurrikánnak köszönhető.

- Pénteken a költségvetési szakadékról tárgyaltak egymással a demokraták és a republikánusok. A felek szerint hamarosan lehet megállapodás, a republikánusok hajlandóak tárgyalni a bevételnövelő intézkedésekről. Timothy Geithner pénzügyminiszter azt mondta, hogy közel van a megállapodás, már karácsonykor döntés születhet az adósságkezelő intézkedésekről.

- A Bloomberg szerint a JPMorgan és a Credit Suisse 470 millió dolláros büntetést kaphatnak, amiatt, mert 2008 előtt nem tájékoztatták kellően az ügyfeleket a jelzálog fedezetű ügyletekről.

- A Moody’s hitelminősítő leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Ciprus „B3” besorolását, ami már így is mélyen spekulatív kategória. Leminősítés esetén Ciprus „C” kategóriába kerülne. A kormány azt mondta, hogy az ország kénytelen elfogadni a hitelezők feltételeit, mert különben decemberben kifut a pénzből, ami csődöt jelentene az országnak.

- A Bundesbank elnöke, Jens Weidmann felvetette az újabb görög adósságleírás lehetőségét, amit a német kancellár és a pénzügyminiszter elutasít.

- A Financial Times arról ír, hogy az EU az Egyesült Királyság nélküli hosszú távú költségvetési tervvel állhat elő.

- Ingatlanpiaci adatok lesznek ma délután a tengerentúlon: NAHB házárindexet és a használt lakásértékesítési adat októberi értékét publikálják 16 órakor.

- A mai kereskedésben a keddi eurócsoport ülésre figyelhetnek a piaci szereplők, ahol a görög hitelrészletről dönthetnek a pénzügyminiszterek.

Olaj, arany:

- Tovább fokozódott a palesztin-izraeli konfliktus, mert a gázai övezetből rakétákat lőttek ki Tel-Avivra és Jeruzsálemre.

- Az olaj árfolyama emelkedésnek is indult pénteken, 85 dollárról 86,7 dollárig erősödött az árfolyam, majd reggel réssel nyitott és 30 napos mozgóátlagig, 88 dollárig emelkedett.

- Az arany kurzusa pénteken egy szűk sávban, 1.706-1.717 dollár között oldalazott. A reggeli órákban emelkedés indult, 0,5 százalékkal a 30 napos mozgóátlagig, 1.724 dollárig kúszott fel az árfolyam.

Devizák:

- A forint árfolyamában csak kisebb mértékű árfolyamváltozás volt megfigyelhető a pénteki nap folyamán. Az EUR/HUF árfolyam 284,85-ről 284,65-re változott, a forint kismértékű erősödését eredményezve.

- A hét utolsó kereskedési napján az EUR/UISD árfolyam 1,2781-ről 1,2743-ra változott, az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot megközelítve váltott irányt. A dollár erősödésének a hátterében az áll, hogy a pénteki „fiscall cliff”-ről folytatott megbeszélések pozitív visszhanggal zárultak, bár konkrét megállapodás továbbra sem történt.

Távol-Kelet:

- A Nikkei 1,43 százalékot, a Hang Seng pedig 0,28 százalékot emelkedett. A Shanghai index értéke pedig 0,09 százalékkal csökkent.

- A legnagyobb emelkedés Japánban volt megfigyelhető, ahol a piacokat továbbra is fűtötte a jen gyengülése és a korlátlan mértékű gazdaságélénkítés ígérete.

- Kína 70 jelentős városában mért ingatlanárak változatlanok maradtak az előző hónaphoz képest.

Határidős piacok: Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Ma tőzsdezárás után teszi közzé III. negyedéves eredményét az FHB.

- Évi 90 milliárd forintos költségvetési bevételt eredményező, adótörvényeket érintő változásokat jelentett be pénteken Matolcsy György.
MOL: (i) A Robin Hood adó a jelenlegi 8 százalékról a korábban tervezett 11 százalék helyett 31 százalékra nő. Az adó 50 százalékkal csökkenthető a beruházások összegével. (ii) A korábban tervezett önkormányzati adókivetés helyett mégis az állam rója ki a közműadót, ami évente maximum 100 forint méterenként)

- Mivel a MOL jelentős összegeket szokott beruházni (csoportszinten 220 milliárd forintot évente), így számításaink szerint a fizetendő Robin Hood adót 15,5 százalékra tudja csökkenteni. 2009-ben 4,9 milliárdot, 2010-ben 3 milliárdot, 2011-ben pedig 300 millió forintot fizetett ezen a címen. Így a korábban tervezett 11 százalék helyetti 15,5 százalékos effektív adókulcs további 2-3 milliárd forintnyi adófizetési kötelezettséget jelent a MOL számára. Ennek hatása részvényenként 200-300 forint lehet.

- A közműadó módosítása értelmében a MOL-nak 5.500 kilométernyi nagynyomású vezeték, illetve egyéb vezetékek után kell majd közműadót fizetni. A pontos részletek még nem ismertek, ma talán többet tudhatunk meg. Ha a gázvezetékeket is megadóztatják, akkor az újabb 5 milliárdnyi adót jelent, melynek részvényenkénti hatása 500 forint.

OTP, FHB: a bankadó 2013 után is teljes összegben fizetendő, vagyis nem feleződik meg 2014-től, ahogy korábban ígérték.

- Az OTP jelenleg 29 milliárd forint bankadó fizet. Ha nincs felezés, akkor 2014-től évente további 11,5 milliárd forintnyi adót jelent a banknak. Ez számításaink szerint 260 forinttal csökkenti a részvény érétkét, ami részben már beárazódott korábban, amikor egy évvel elhalasztották a felezést, hiszen sokan azzal számoltak, hogy az adó véglegesen érvényben marad. Így az árfolyamhatás most kevesebb lehet, mint 260 forint.

- Az FHB jelenleg 2,8 milliárd forint bankadó fizet, a változás negatív hatása részvényenként 100 forint körül van, ami még nem árazódott be a részvény árába.

Magyar Telekom, PannErgy: az önkormányzatok helyett az állam veti majd ki a közműadót.

- A Magyar Telekom esetében a most bejelentett módosításoknak nincs jelentős hatása, azonban maga a közműadó jelentős lehet.

- A PannErgy-nek jelenleg, illetve a közeljövőben 25 kilométernyi távhő vezetéke lesz, vagyis a cégnek 2,5 millió forintos adóteher növekedéssel kell számolnia, aminek részvényenkénti hatása marginális.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy a pontos részletek hiányában nehéz a részvényekre gyakorolt hatást megbecsülni.

- Makra József, az E-Star egyik nagy tulajdonosa és korábbi vezetője interjút adott a Napi Gazdaságnak, melyben elmondta, hogy a jelenlegi helyzetre megoldást jelenthet, ha a cég csődvédelmet kér, s ha sikerül megállapodni a kötvényesekkel, akkor elkerülhető a felszámolás.

Gazdasági hírek

- Pénteken a piac zárása után a kormány egy újabb 90 milliárd forintos (a GDP 0,3 százalékára rúgó) kiigazító csomagot jelentett be. Ennek köszönhetően a hiány „ceteris paribus” 2,6 százalék lehet a korábbi 2,9 százalékos EU-s előrejelzéshez képest. Persze csak akkor, ha a növekedési áldozatokat nem vesszük figyelembe. Sőt, a bankadó meghosszabbításával a még a 2014-es 3 százalékos hiánycél is teljesülhetne, ha nem lenne a lépésnek növekedési áldozata. Az intézkedések a következők:

- A Robin Hood adó a tervezett 11 százalék helyett 31 százalékra növekszik, de maximum a felét le lehet írni a beruházások segítségével. 40 milliárd forint bevétel származhat az adóból.

- A közműadó önkormányzati adó helyett központi adó lesz. (max. 100 Ft méterenként, évente) (30 milliárd forint bevétel.)

- Növelik az osztalék elvonást a Szerencsejáték Zrt-nél. (10 milliárd forint)

- Magasabb adók az online szerencsejátékon. (10 milliárd forint)

- A bankadó nem lesz lefelezve 2014-től, hanem a 2013-as szinten marad örökre. (72 milliárd forint 2014-től)

Remélhetőleg a kormány több részletet megoszt velünk a fenti adókkal kapcsolatban, különösen a közmű adó részleteit nem lehet látni. A növekedési oldal kockázatai miatt, valószínűleg az EU szerint még így sem lesz meg a 2014-es 3 százalék alatti hiánycél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.