BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem sérült a forint lassú gyengülő trendje

A trend, ami az EUR/HUF devizapárban október közepe óta megfigyelhető, továbbra sem sérült, a forint lassú ütemben, de inkább gyengülést mutat az euró ellenében. Ma reggel már inkább a 285 forintos szint felett jár a közös európai fizetőeszköz, 286 forint körül is járt már a kurzus. A technikai kép akkor tudna megjavulni, ha 282-284 forint közé tudna csökkenni az árfolyam – írják az Erste Bank elemzői.

A forint tegnap összességében minimális mértékben gyengült, és ma reggel is inkább gyengülést látunk egyelőre. A gyengülés október közepe óta tart, amióta egyébként a CDS felárunk is némi romlást mutat, 240 bázispontról 280- 290 bázispont környékére. Tehát a technikai kép a fundamentumokkal összhangban látszik alakulni. A ma reggeli GDP adatok rosszabbak lettek a vártnál, érdemi piacbefolyásoló hatást azonban nem várunk tőlük.
A forint árfolyama tegnap kismértékben gyengült, ugyanakkor az ÁKK a hozamok kismértékű csökkenését mérte. Ma 3, 5 és 10 éves államkötvény aukciókat tart az ÁKK, összesen 45 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama kissé emelkedett a tegnapi nap folyamán, 1,2704-ről 1,2736- ra. Rossz napjuk volt az amerikai tőzsdéknek tegnap, 1 százalék feletti mínuszt könyvelhettek el a piacok (Dow -1,45 százalék, Nasdaq -1,28 százalék, S&P500 -1,42 százalék).

Alapvetően még mindig a „pénzügyi szakadék” sztorija ad okot a félelemre. Ennek kapcsán tegnap beszélt Obama elnök, aki továbbra is kitart a gazdagok adóemelése mellett, de az általános adóemelést kizárja.

Ázsiában Japán kivételével csökkenés volt megfigyelhető piacokon. A Nikkei értéke 1,9 százalékot emelkedett, ugyanakkor a Hang Seng index 1,35 százalékkal, a Shanghai index pedig 1,14 százalékkal csökkent. Japánban főleg az exportáló vállalatok teljesítettek jól, (például az autóipari vállalatok) a jen gyengülése miatt.

Az árupiacon az arany napok óta a 20 és 30 napos mozgóátlag között oldalaz. Tegnap is 1.725 dollár környékén mozgott az árfolyam, de nagy elmozdulást ismét nem láthattunk. A kőolaj emelkedett a tegnapi kereskedésben, 85,4 dollárról a 20 napos mozgóátlagig (86,4 dollár). A reggeli kereskedésben stagnálás látható. Az amerikai határidős indexek enyhe pluszban, míg az európaiak mínuszban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom októberi értéke a várt 0,2 százalékos bővülés helyett 0,3 százalékkal zsugorodott, ami elsősorban a Sandy hurrikánnak tudható be.

Tegnap megjelent a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, amiben az olvasható, hogy a jegybankárok támogatják, hogy az első kamatemelést egy gazdasági mutatóhoz kössék, és ne csak egy időtartamot határozzanak meg. Jelenleg az álláspont az, hogy 2015 közepéig tarthatják fent az alacsony kamatszintet. A chicagói Fed vezetője szerint azonban például a munkanélküliségi rátához és az inflációhoz is lehetne kötni az első kamatemelést.

A német GDP negyedéves alapon 0,2 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, ami jobb lett a 0,1 százalékos növekedést váró piaci konszenzusnál. Éves szinten 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság.

A KSH gyorsbecslése szerint a magyar GDP a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, azaz továbbra is recesszióban maradt a gazdaság. Az előző év azonos időszakához képest az igazítatlan index 1,5 százalékos, míg a naptárhatással igazított index 1,4 százalékos visszaesést mutatott. A KSH gyorskommentárja szerint a gazdasági ágak mintegy fele stagnált. Emellett - döntően a mezőgazdaságban elszenvedett aszálykárok miatt - a második negyedéves adatot -1,5 százalékra lefelé korrigálták.

Tegnap tették közzé a Monetáris Tanács októberi ülésének rövidített jegyzőkönyvét, ami szerint ismét a négy külső tag szavazott a 25bp-os kamatcsökkentésre, míg a belső tagok szinten tartották volna a kamatszintet. Várakozásunk szerint a novemberi ülésen további kamatvágás jöhet, később azonban a csökkentések üteme lelassulhat, figyelembe véve, hogy növekedni látszik a valószínűsége a kockázati étvágy romlásának a globális piacokon, miközben továbbra sincs IMF megállapodás. 

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.