BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

55 tagú zenekart kért fel a Nokia csengőhangok komponálásához

- Belgium eladhatja a BNP Paribas-ban meglévő 10 százalékos részesedését és az ebből befolyó bevételeket az államadósság csökkentésére használnák fel, ugyanis az államadósság jelenleg meghaladja a GDP 100 százalékát.

- A Daimler bejelentette, hogy leányvállalata, a Smart 2014-ben robogót fog a piacra dobni, melyet a német Vectrix nevű társasággal együtt fog fejleszteni. Bár a közlemény nem tartalmazza, de a társaság profiljából ítélve elsősorban az elektromos motorkerékpárok piacára próbálhat majd betörni.

- A Daimler 2.600 darab buszra kapott megrendelést Brazíliából az oktatási misztériumtól. A megrendelt buszokat iskolabuszként fogják használni és az EURO5-ös minősítésű motorokkal szerelt gépjárműveket 2013-ban fogják leszállítani. A megrendelés volumene jelentősnek tekinthető, hiszen az idei év első kilenc hónapja alatt 9.207 darab buszt értékesített a Daimler, vagyis a jelenlegi bejelentés közel egy negyedév termelésével ér fel, igaz, hogy a valóságban ez majd elosztva jelenik meg a következő bő egy éven belül.

- A Daimler piacot nyerhet Angliában, ugyanis az 54 éve ugyanúgy kinéző fekete londoni taxikat a gyártó cég anyagi gondjai miatt lecserélhetik. Az új taxikért versenyben vannak a Mercedes Vito és a Nissan NV200-as modelljei. Az eddigi tapasztalatok alapján a kocsik akár 5 évtizedes karriert is befuthatnak, és reklám lehetőséget is jelenthetnek. A korábbi gyártó, a Manganese 100.000 autót gyártott az elmúlt 5 évtized alatt és éves szinten kb. 60 millió eurós bevételt realizált a taxik piacán. A pozitív hír ellenére egy ekkora bevétel növekedés nem okozna gyökeres változást és jelentős emelkedést a vállalat eredményében, ezért a tender megnyerése sem okozna jelentős árfolyamhatást.

- A Santander eladásról tartásra minősítette az E.ON-t.

- A magyar kormány és az E.ON szándéknyilatkozatot írt alá pénteken a gázüzletág megvásárlásáról, melyről már régóta szó van. Várhatóan január végéig megszületik a tényleges megállapodás is.

- A Nokia felkért egy 55 tagú zenekart, hogy új csengőhangokat komponáljanak a telefonjaikhoz. A korábbi klasszikus dallamokat a pozsonyi Szimfonikus Zenekar rögzítette. A vállalat azután döntött a meglepő lépésről, miután egy tanulmány kimutatta: a klasszikus csengőhangok az egyik legnépszerűbbek a felhasználók körében.

- A Fitch bejelentette, hogy a Siemens és az Invensys közötti tranzakció nem érinti a Siemens hosszú távú adósság besorolását. A Fitch azzal számolt, hogy a vételárat a Siemens a rendelkezésre álló készpénzállományból fogja teljesíteni.

- A jelenleg Siemens-hez tartozó, ugyanakkor kiszervezésre váró Osram 4.700 fő leépítését jelentette be. A leépítést a világítóberendezések piacán történt átrendeződéssel indokolta a vállalat, melynek következményeként folyamatosan építik le a hagyományos villanykörték előállításával foglalkozó üzletágat. 2015-re 1 milliárd euró értékű költségcsökkentést szeretne elérni a Siemens, ennek része a mostani létszámleépítés is. A költségcsökkentés részvényenként minden évben 1,13 euró eredménynövekedést jelentene, vagyis sikeres megvalósítása esetén jelentős pozitív hatást jelenthetne az árfolyamra.

- A Telefonica a latin-amerikai egységeinek 10-15 százalékát vinné tőzsdére a Financial Times vasárnapi száma szerint. A cég vezérigazgatója azt is elmondta, hogy az igazgatóság még nem hagyta jóvá a tervet. A vezérigazgató szerint a lépés rá fog világítani arra, hogy a cég darabjaiban többet ér mint, ahogy a piac most árazza. Korábban már lehetett erről a lépésről híreket hallani, vagyis nem meglepő a hír.

- Brazília harmadik legnagyobb acélgyártó vállalata, a CSN 3 milliárd dollárt kínál a ThyssenKrupp amerikai üzemeire. Versenyben van még Latin Amerika második legnagyobb acéltermelője, a Ternium is. Kezdetben nyolc érdeklődő versenyzett a német cég leányvállalatának megvételéért, de a 9,1 milliárd dolláros árat eltúlzottnak tekintették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.