BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint kitört az éves csökkenő trendből

Jelentős forintgyengülés kezdődött tegnap, és ma is gyengült valamelyest a hazai fizetőeszköz – írják az Erste Bank elemzői. Ha nem lesz ma katasztrofális forintgyengülés, akkor tovább vághatja a jegybank az alapkamatot

Nagyon csúnya akciót láthattunk tegnap az EUR/HUF árfolyamban. A kurzus kitört az év eleje óta tartó csökkenő trendből. Az akcióval a 200 napos mozgóátlag, körülbelül 286 forint fölé került az árfolyam, ahol június eleje óta nem járt a kurzus. Ilyen mozgás sokszor utal trendfordulóra.

Technikai szemmel nézve arra lenne szükség, hogy a forint gyorsan visszaerősödjön, az euró újra 285-286 forint alá kerüljön. Ennek hiányában 295, majd 300 forintnál látjuk a további szinteket felfelé.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Az elmúlt hetekben látott relatív gyengélkedés a forintban intenzív eséssé változott a tegnapi napon. Ma reggel is gyengüléssel kezdett a hazai fizetőeszköz, majd nemrég némi megnyugvás látszott a kurzusban. A forint esése egyértelműen és nagymértékben kilógott a régiós devizák közül, az elmúlt másfél napban erőteljesen „levált” a régióról a forint. Ilyen helyzetben óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon fogja-e ma vágna az alapkamatot a jegybanktanács. Véleményünk szerint igen: akkor gondolnánk azt, hogy nem vágna tovább az MNB ma, ha nagy ütemben folytatódna a forint gyengülése a mai napon, a tegnapinál is gyorsabban, és hirtelen az állampapírpiacon is komoly eladói nyomást látnánk. Azért erre nem számítunk, de az világosan látszik, hogy a piac feszült állapotban van a kormány gazdaságpolitikája miatt. A forint kamatelőnye érdemben csökkent nyár vége óta, miközben a gazdasági miniszter erőteljesen célozgat nem konvencionális jegybanki eszközök várható alkalmazására, amivel kapcsolatban egyelőre semmi biztosat nem tudunk. Mindenképpen fontos lesz a kamatdöntés utáni sajtótájékoztató és a jegybanktanács állásfoglalása, amiből esetleg jobban megtudható, hogyan vélekednek például a külsős tagok a kormány terveiről. A tegnapi nap világosan megmutatta, hogy egy kis, nyitott gazdaságban, amely jelentős külső eladósodottsággal rendelkezik, a monetáris politikával kapcsolatban miért is lenne indokolt a nagyfokú óvatosság.

A forintpiaccal ellentétben az állampapírpiacon mélységes csönd honolt tegnap. Az ÁKK csupán kisebb mértékű, 1-5 bázispontos hozamnövekedést mért az éven túli lejáratoknál, a rövid lejáraton ráadásul minimális csökkenés volt érzékelhető.
 
Nemzetközi helyzetkép:

Az amerikai részvénypiacon látható optimizmus nem volt fellelhető a devizapiacon. A dollárnak csak mérsékelt erősödésre futotta az erejéből: az EUR/USD 1,3177-ről 1,3164-re csökkent. Igaz, pozitív fordulat nemcsak Amerikában, hanem Európában is történt, hiszen Görögország megkapta a 34,3 milliárd dolláros mentőcsomagot, míg a tengerentúlon Obama újabb megoldási javaslatának örültek. A tengerentúli börzéket fűtötte a jó hangulat (Dow 0,8 százalék, Nasdaq 1,3 százalék, S&P500 1,2 százalék). Ázsiában eközben többségében ugyancsak emelkedést láthattunk (Hang Seng: -0,1 százalék, Shanhai: +0,1 százalék, Nikkei: +1,0 százalék). Az olaj ára tegnap nőtt arra a spekulációra, hogy az amerikai kongresszus hamar megegyezik a fiskális szakadék kérdésében. A WTI ára 87,8 dollárig nőtt hordónként. Az arany szintén emelkedett és ismét 1.700 dollár felett van unciánként. A határidős indexek pluszban vannak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap a forint intenzív gyengülése mögött hazai hírek, illetve egy piaci pletyka állhatott. Utóbbi szerint az MNB beszüntetné a kéthetes kötvény aukciókat, amivel a kormány célja az lehetne, hogy a bankok az itt parkoltatott pénzeket kihelyezzék a gazdaságba. A pletykát gyorsan cáfolta az MNB sajtóosztálya a Reuters hírügynökségnek, amivel a forint gyengülése is lelassult tegnap. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy hétvégi interjúban azonban arról beszélt, hogy az MNB-nek 12-16 eszköze van, amivel segíthetné a gazdaságot, amikkel a nemzetközi jegybankok élnek is. A probléma csak az, hogy az ott látott, nem megszokott eszközök alkalmazhatósága kérdéses egy kis, nyitott, kockázatosnak számító és eladósodott országban. Komoly gond, hogy nem látható, hogy a kormány mire is készül pontosan. A piaci félelmeket erősítheti, hogy a miniszter az MNB-vel kötendő „stratégiai szövetségről” beszélt, ami a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban vet fel kérdéseket.

Közeledni látszik a republikánusok és a demokraták álláspontja a költségvetési szakadék kapcsán, miután Barack Obama új javaslatot nyújtott be. Ebben 200 milliárd dollárral csökkentették az adóbevételi várakozásokat, illetve az eddig tervezett évi 250.000 dollár fölött keresők helyett csak az évi 400.000 dollár fölött keresőkre lenne érvényes magasabb adókulcs. A 200 milliárd dolláros adókiesést egy hasonló méretű kiadáscsökkentő programmal kompenzálnák. A Szenátus vélhetően a két ünnep között is ülésezni fog, hogy megállapodásra jussanak.

A New-Yorki feldolgozóipari index decemberi értéke csalódást okozott, mert -5,2 pontról -8,1 pontra csökkent a mutató, ami 4 hónapos mélypontnak számít, miközben a várakozás 2 pont volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.