BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár kétezer banki állás szűnhet meg a Libor-botrány miatt

John Boehner republikánus vezető kissé leküldte a piacokat – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Szerinte Barack Obama nem akar kiadást csökkenteni, s például a kisvállalkozások adóját emelné, ami nem olyan jó. Erre egy kis csökkenéssel válaszoltak az amerikai részvénypiacok. A vita ellenére azért mindenki egyre inkább tisztában van azzal, hogy a pártok abban érdekeltek, hogy megegyezzenek.

Ha az indexeket nézzük, akkor a Dow esetében egy lokális csúcs által létrehozott gyenge ellenállásról való lefordulást láthatunk, amely akár a 200 napos mozgóátlagig is tarthat, ami éppen 13.000 pontnál van. A DAX pedig, ahogy megírtuk, a 7.600 pontnál levő sok ellenállási „vonallal” küzd éppen, lefordulgatva róla.

Szerintünk mindkét index esetében átmeneti gyengélkedést láthatunk csak, egy komoly bika roham előtti vacillálást. A mára várható emelkedés azért még nem az előbb említett emelkedésnek a része, hanem a vacillálásé. A BUX is úgy néz ki, hogy emelkedhet, hiszen a rövidtávú indikátorok is ezt sugallják. Ugyanakkor valószínűleg csendes napot hagyhatunk majd magunk mögött, kis forgalommal.

USA, Európa:

- Rossz hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli piacon, a nyitást követően a mélybe vetették magukat a piacok, és zárásig nem állt meg a lejtmenet (Dow -0,56 százalék, Nasdaq -0,72 százalék, S&P500 -0,66 százalék).

- Tegnap ismét megszólalt John Boehner republikánus vezető a költségvetési szakadékkal kapcsolatban, szerinte a demokraták nem akarnak kiadáscsökkenést végrehajtani, hanem adóemelésben gondolkodnak. Erre azt mondta Harry Reid, hogy az emberek többsége inkább a gazdagok adóemelését támogatja.

- A múlt heti 372 ezres (felfelé módosított) adathoz képest 29 ezer fővel, 343 ezerre esett vissza a friss munkanélküli segélykérők száma az USA-ban. Az adat lényegesen jobb a 368 ezres várakozásnál.

- Az októberi 0,3 százalékos csökkenés után novemberben 0,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom a tengerentúlon, ami elmaradt a 0,5 százalékos várakozástól.

- A The Wall Street Journal értesülése szerint a Libor botrány miatt akár 2000 állást is megszüntethet a Barclays bank.

- Ma indul az iPhone 5 kínai értékesítése, két mobilszolgáltató fogja forgalmazni az Apple készülékeit.

- A Standard & Poor’s tegnap bejelentette, hogy negatív kilátással látta el az Egyesült Királyság „AAA” hitelbesorolását. Korábban már a másik két nagy hitelminősítő is negatív kilátást fogalmazott meg.

- A pénzügyminiszterek találkozóján megszavazták a görög mentőcsomagot. Jövő tavaszig 49,1 milliárd euró kap az ország, ebből 34 milliárd eurót már idén.

- Draghi szerint a költségvetési szakadék jelenleg még az európai adósságválságnál is nagyobb kockázat.

- A 3, 5 és 28 éves spanyol kötvényaukció jól sikerült, a meghirdetettnél némileg többet, 2,02 milliárd euró értékben adtak el papírokat. Az olaszoknál csökkenő hozam mellett 3,5 milliárd euróért értékesítettek 3 éves kötvényeket.

- Délután a fogyasztói árindex és az ipari termelés novemberi értékét publikálják a tengerentúlon.

Olaj, arany:

- Ma reggel enyhe emelkedést mutatott a kőolaj ára az Egyesült Államokban: 86.67 USD/bbl az ár, ami főleg a kínai növekedési adatok hatására emelkedett.

- Az arany ugyanakkor 1.700 dollár alatt maradt unciánként köszönhetően a fiskális szakadék miatt aggodalmaknak.

Devizák:

- A kedvező amerikai adatok ellenére is kismértékben gyengült a dollár az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3074-ről 1,3077-re emelkedett.

- Az EUR/HUF devizapár árfolyama a 20 napos mozgóátlagról pattant felfelé és jelentősebb mértékben gyengült a forint. Az EUR/HUF árfolyam 282,06-ról 283,69-re emelkedett.

Távol-Kelet:

- Emelkedés volt tapasztalható a hét utolsó kereskedési napján az ázsiai piacokon. A Hang Seng index értéke 0,67 százalékot emelkedett, miközben a Shnaghai index kiemelkedő teljesítményt nyújtva 4,3 százalékot emelkedett. A Nikkei index értéke kismértékben csökkent, árfolyama 0,05 százalékkal mérséklődött.

- A kínai piacok kiemelkedő teljesítménye mögött a HSBC által publikált decemberi előzetes PMI adat áll, ami meghaladta a várakozásokat és az előző havi értékeket is. A beszerzési menedzser index értéke 50,9 lett. A javuló értékhez nagymértékben hozzájárult a belső piac élénkülése.

- Japánban az október havi végleges ipari termelési adatot kissé lefelé korrigálták az előzetesen közzétett számokhoz képest.

Határidős piacok: A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek

- A korábban elnyert 316 millió forintos támogatásból újabb, 250 millió forintos előleget kapott a PannErgy. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Fővárosi Törvényszék elrendelte az E-Star csődeljárását, melynek kezdő időpontja: 2012. december 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.