BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az E.On megvásárlása "áttételesen negatív" a Mol-ra

Volt egy kis tűzijáték a Richter piacán – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A záróban 722.000 darab részvény cserélt gazdát. Ez azért volt, mert az ETF-ekből meg az MSCI alapokból pénteken záró áron kellett kikerülni a részvényeknek. Így valószínűleg előbb a részvényárfolyam csökkenéssel párhuzamosan csökkentették a Richterben levő részesedésüket, majd „előre” eladták fokozatosan azt a részvénymennyiséget, amelyet „ki” kellett kötni az alapból. Ezt a mennyiséget kötötték át pénteken a záróban, soha nem látott forgalmat generálva a Richter részvények piacán. Mától az eladói nyomás megszűnésére számítunk a részvény piacán, s elkezdődhet a fair érték felé mozgás, amely a legtöbb elemző háznál jóval 40.000 forint fölött van. A nagyvilágban optimizmusra adhat okot, hogy ma megkezdődik a görög kötvények visszavásárlása, s Merkel kancellárasszony is azt mondta, hogy hitel leírásra számíthat Görögország, ha a költségvetése többletessé válik. Persze az még odébb van, mindenesetre ez komoly motivációs tényező lehet a görögök számára. Így a piacok enyhe emelkedést sugallnak ma reggel, s a magyar piacon is visszafogott emelkedésre számítunk.

USA, Európa:

- Vegyesen zártak a tengerentúli piacok pénteken, a kezdeti esést a nap második felében emelkedés váltotta fel, így sikerült nulla közelébe erősödni az indexeknek (Dow 0,03 százalék, Nasdaq -0,07 százalék, S&P 500 0 százalék)

- A Chicago-i beszerzési menedzser index 49,9 pontról 50,4 pontra emelkedett novemberben, ami megfelel a konszenzusnak. Nyár óta nem volt 50 pont felett az index.

- A személyi kiadások a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a tengerentúlon. Októberben 0,2 százalékos volt a visszaesés az előző havi 0,8 százalékos emelkedés után. Május óta nem láttunk ilyen gyenge adatot. Az elemzők nem vártak változást. A személyes jövedelmek nem változtak októberben az előző havi 0,4 százalékos növekedés után. A konszenzus 0,2 százalékos bővülés volt.

- Az előző havi 2,5 százalékról 2,2 százalékra csökkent novemberben az infláció az eurózónában. Az elemzők 2,4 százalékot vártak.

- Elhúzódhatnak a tárgyalások a fiscal cliffel kapcsolatban, John Boehner szerint nem haladtak előre a megbeszélések, és úgy tűnik nagyon különböznek az álláspontok.

- Görögország ma publikálja kötvény visszavásárlási tervét, a múlt heti döntés után. 10 milliárd euró értékben vásárolnának vissza 30 milliárd euró névértékű kötvényt.

- Angela Merkel egy vasárnapi interjúban arról beszélt, hogy érdekből, és nem szolidaritásból támogatja országa a görög válság kezelését. A kancellár azt mondta azt teszi, ami Németországnak a legjobb. Görögország távozása az euró övezetből sokkal több pénzbe kerülne, mint a segélyprogram finanszírozása.

- A Bundestag pénteken nagy többséggel megszavazta a görög mentőprogramot. Jövőre 730 millió eurós lyukat üthet a költségvetésben a görög segélyprogram, a görögök 44 milliárd eurót kapnak.

- A hétvégén több amerikai jegybankár is megszólalt, és ellentétes véleményeket fogalmaztak meg. Narayana Kocherlakota, Minneapolis-i Fed elnök szerint a monetáris kondíciók túl szigorúak, és Charles Evans Chicago-i Fed elnök is a további lazítás mellett érvelt. Charles Plosser Philadelphia-i Fed elnöke azt mondta, nem lesz könnyű a pénznyomtatást leállítani.

- Spanyolországban tovább emelkedett a munkanélküliség, a szeptemberi 25,8 százalék után októberben 26,2 százalék volt az állástalanok száma. A fiatalok körében 55,9 százalék volt a munkanélküliség. Az unióban 10,7 százalékra, az eurózónában pedig 11,7 százalékra emelkedett a ráta.

- Német újsághírek szerint ma arról tárgyalhatnak az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy Portugália számára is jóváhagyjanak egy adósságenyhítési programot. Vitor Gaspar portugál pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy az országokat egyenlő bánásmód illeti meg.

- A Moody’s egy fokozattal leminősítette az európai stabilitási alapot (ESM), amit a korábbi francia leminősítéssel indokol. „Aaa”-ról „Aa1”-re rontotta az osztályzatot, és negatív kilátást hagyott érvényben.

- Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságának tagja hétvégén egységes pénzügyi felügyelet létrehozása mellett érvelt.

Olaj, arany:

- Az arany árfolyama 1725,69 dollárról 1714,8 dollárra csökkent a pénteki kereskedés során. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlagról fordult.

- Az olaj árfolyama viszont emelkedést mutatott és 87,66 dollárról 88,91 dollárra emelkedett. A következő ellenállás a jelenlegi árfolyamhoz közel, 89,3 dollár környékén található.

Devizák:

- A pénteki kereskedés során a forint némileg meggyengült az euróval szemben és árfolyama 279,89-ről 281,21-re változott, ezáltal áttörve a 280-as ellenállását.

- Az EUR/USD tekintetében is emelkedés volt megfigyelhető. A devizapár értéke 1,2979-ről 1,2986-ra emelkedett. A devizapár mozgására jelentős hatást gyakorolt, hogy a német parlament megszavazta a görög segélyprogramot, így a kedvező amerikai makroadatok ellenére is tudott erősödni az euró.

Távol-Kelet:

- Vegyes nyitást láthattunk a héten az ázsiai piacoktól. Kína kivételével a többi tőzsde mérsékelt emelkedést tudott felmutatni. A Nikkei értéke 0,13 százalékot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,35 százalékot, a Shanghai index pedig 0,66 százalékot csökkent.

- Kínában PMI adatokat publikáltak, melyek a vártnál kismértékben jobbak lettek.

- Koreában szintén PMI adatokat publikáltak, melyek szintén növekedést mutattak.

- Ausztráliában a kiskereskedelmi értékesítés mértéke elmaradt a várakozásoktól.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON és a magyar kormány, melynek értelmében az E.ON magyar gázüzletágát eladja az államnak. A végleges megállapodás megkötésére január 31-ig kerülhet sor. A vételárat 0,8 és 1,2 milliárd euró közé becsülte korábban a sajtó. Az eladásra kínált eszközök között van az E.ON magyarországi gázkereskedelmi cége, melynek joga van 2015-ig a Gazpromtól földgázt vásárolni és 4,9 milliárd köbméter gáztároló kapacitás. A vételár nagyban függ attól, hogy mekkora mennyiségű gáz van ezekben a tárolókban és ezt milyen értéken árazzák a felek. Az E.ON 2006-ban vásárolta a MOL-tól ezeket a gázeszközöket 2,1 milliárd euróért.
A hír áttételesen negatív a MOL-ra. A német cég kivonulásával gyengül a MOL érdekérvényesítő képessége is a kormánnyal szemben. A német cég döntésére részben a globális stratégia miatt, részben a magyar kiszámíthatatlan energiaszabályozás miatt került sor.

- Pénteken az E-Star a várakozásoknak megfelelő eredményt tett közzé, amely 1,26 millió eurós veszteséget jelent. Persze ez úgy tűnik, hogy nem jelent semmit, hiszen a módosultak az „auditált” eredmények, amelynek köszönhetően a negyedéves eredmények is változni fognak. A nemzetközi szabványok szerint számított, nem auditált, konszolidált éves veszteség 8,9 millió euróra rúgott 2011-ben.

A hét végén a cég közzétette részletes közgyűlési meghívóját, melynek alapján maximum 5 millió részvénnyel növelné meg a kibocsátott részvénymennyiséget az igazgatóság az elkövetkező 5 évben. Ez mintegy triplázását jelenti a jelenlegi részvényszámnak, azaz a hígulás jelentős lehet. Persze ennek a jelentősége most kicsi, hiszen az is lehet, hogy a részvények lenullázódhatnak, ha a kötvényesek nem tudnak megegyezni a várható csődvédelem, csődegyezség során.

A cég azt is bejelentette, hogy aukciót fog tartani szerdán a 2014/A, 2015/A és 2016/C kötvényekre. Közben tovább vásárolta a kötvényeit. 22,3 millió forint névértékű 2012/A-t vett 35 százalékon, 279,7 milliónyit a 2014/A-ból 25,74 százalékon és 0,8 és 235 milliónyit a 2015/A és 2016/C kötvényekből, szintén 25,74 százalékon.

Habár az eredmény a várakozásoknak megfelelő, ennek ellenére a nem számítanak igazán a várható módosítások miatt. Ráadásul a befektetők most a várható csődegyezségre koncentrálnak. Szerintünk valószínű, hogy a cég a hó közepén csődvédelembe fog menekülni.

- Magyar Telekom: Sajtóértesülések szerint a Kúria várhatóan csak 2013. első negyedévében fog dönteni a negyedik mobilszolgáltatóra kiírt tender ügyében. Az időpont megfelel az előzetes értesüléseknek.

Gazdasági hírek

- Varga Mihály a fideszes önkormányzati frakcióvezetők országos értekezletén ismét hangsúlyozta, hogy IMF nélkül is finanszírozható az ország, de a tárgyalásokat tovább folytatjuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.