BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az E-Starnak 120 napja maradt

Monti nyugtatgatja a piacokat, szerinte nem kell félni politikai vihartól Olaszországban – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A befektetők nem ezt gondolják, de talán a mai napon már valamiféle megnyugvás jöhet az Appennin-félszigeten. Máskor talán sokkolta volna a piacokat, de most mintha kissé apatikusan vennék tudomásul és valószínűleg csak az HSBC részvényeseit fogja sokkolni, hogy a cég megegyezett az amerikai hatóságokkal, s 1,92 milliárd dollárt fizet a pénzmosási ügyben, amely valószínűleg terrorizmus elleni szabályokat is sértett. A büntetés nagy, de az HSBC éves profitjának 16 százalékára rúg csak, s részvényenként is csak 7 penny büntetésről, az árfolyam 1 százalékáról beszélünk. A világ inkább a Fed-re és a „fiscal cliff”-fel kapcsolatos tárgyalásokra figyel.

Ma kezdődik a kétnapos Fed ülés, amely után okosabbak lehetünk a Fed legújabb gazdasági várakozásainak tekintetében. Ráadásul a képviselők ma visszatérnek Washingtonba és folytatódnak a „költségvetési szakadékkal” kapcsolatos tárgyalások. Így az indexek kissé kivárósak, nulla körül mozgolódnak. Ennek ellenére a BUX-ban valamiféle emelkedést várunk a hat napos csökkenést követően.

USA, Európa:

- Nem volt hatalmas mozgás tegnap a tengerentúli piacon, enyhe emelkedéssel zárták a kereskedést a piacok, fontos makro számokat nem publikáltak tegnap (Dow 0,11 százalék, Nasdaq 0,3 százalék, S&P500 0,07 százalék).

- Monti olasz kormányfő tervezett lemondása, és a költségvetési szakadékkal kapcsolatos bizonytalanság adta meg a hangulatot a piacoknak. Egyre rövidebb az idejük a tengerentúli vezetőknek a megállapodásra.

- Jó hírek jöttek tegnap a McDonald’s háza tájáról, a legalább 12 hónapja nyitva tartó üzletekben a novemberi eladások 2,4 százalékkal emelkedtek, szemben az elemzők 0,2 százalékos várakozásával. Az árfolyam 1 százalékot emelkedett tegnap.

- A HSBC rekordméretű, 1,9 milliárd dolláros bírságot fizet az amerikai hatóságoknak egy pénzmosási botrány miatt. Eddig 1,5 milliárd dollárnyi céltartalékot képzett a vállalat, a hírt jól fogadták a befektetők, az ázsiai kereskedésben enyhe emelkedés látható.

- A görög kötvény-visszavásárlási aukció ma 13:00-kor zárul (szemben az eredeti pénteki határidővel). A hírek szerint eddig 27 milliárd euró értékben ajánlottak fel kötvényeket, a terv 30 milliárd dollár volt, ami úgy néz ki, elérhető lehet.

- Ma a külkereskedelmi mérleg októberi értékeit publikálják az USA-ban 14:30-kor, ezt követően pedig 16:00-kor IBD/TIPP gazdasági hangulat index decemberi adatait láthatjuk. Spanyolországban 10:30-kor 12 és 18 hónapos kötvényaukciók lesznek.

Olaj, arany:

- Emelkedni tudott tegnap az arany árfolyama, 1.702 dollárról 1.712 dollárig menetelt a kurzus, a 20 és 30 napos mozgóátlag elérése után torpant meg a nemesfém.

- Negatív irányba mozgott tegnap a kőolaj árfolyama, 86 dollárról 85,5 dollárig zuhant, de napközben 86,7 dolláron is járt a kurzus.

Devizák:

- A forint kurzusa továbbra is a 20 és 30 napos mozgóátlag felett oldalaz. Tegnap 282,5-ről rugaszkodott el a forint és 283,5-ig gyengült. Több mint egy hete tart az oldalazás, és tegnap sem tudott kimozdulni a sávból az árfolyam. Reggel enyhe forinterősödés látható.

- A dollár erősödéssel kezdte a tegnapi kereskedést az euróval szemben, és 1,288-ig szúrt az árfolyam, ahonnan észak felé vette az irányt, és zárásra már jelentősebbet tudott emelkedni 1,294-ig. A 20 napos mozgóátlagról pattant vissza az árfolyam, így a következő napokban nagyobb a valószínűsége a dollárgyengülésnek.

Távol-Kelet:

- Vegyes a hangulat az ázsiai piacokon, és csak kisebb elmozdulást mutatnak az indexek (Nikkei -0,09 százalék, Hang Seng 0,06 százalék, Shanghai -0,32 százalék).

- Kínában új hitelekkel kapcsolatos adatok jöttek, novemberben a várt 550 milliárd jüan helyett valamivel kevesebb, 523 milliárd jüan hitelt helyeztek ki.
- Indiában az export 4,2 százalékot zsugorodott novemberben az előző havi -1,6 százalék után, az import 6,4 százalékkal bővült, miközben a korábbi hónapban 7,4 százalékos bővülést láthattunk.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- A Security Center of Iceland nevű céggel közösen gyártja a jövőben az izlandi jogosítványokat az Állami Nyomda. A négy évre szóló szerződés értéke 256.800 euró (73 millió forint), ami az Állami Nyomda éves árbevételének 0,6 százaléka, de ennek csak egy része kerül a magyar céghez. A hír azért pozitív, mert nemzetközi referenciát jelent a Nyomdának.

- A tőzsde határozatának értelmében a csődeljárás megindítása miatt mától kikerül a BUX és a BUMIX indexekből az E-Star. A cég egyúttal közzétette szokásos havi helyzetjelentését, melyből kiderül, hogy novemberben 569 ezer eurós EBITDA többletet ért el. A cégnek 120 napja van, hogy megegyezzen a hitelezőkkel, és elkerülje a felszámolást. Ellenkező esetben törlik a tőzsdéről is.

- Habár a Bayer nem oly rég azt mondta, hogy a diabétesz üzletágát nem adná el, ennek ellenére a piac továbbra is azon spekulál, hogy a Sanofi 1,5 milliárd euróért megvenné. Az üzletág tavaly 640 millió euró árbevételt ért el, vagyis a vételár az árbevétel kétszeres e lehetne, amely igen attraktívnak mondható. A hír pozitív, de nincs jelentős hatással az árfolyamra.

- A Merrill Lynch elemzője 2013-ra is beválogatta a Bayer-t a legkedveltebb gyógyszergyártó részvények közé. A brókerház alapvetően a strukturális növekedési potenciált szereti a cégben.

- A BMW eladásai éves alapon 26%-kal bővültek novemberben, ami 145.450 darab eladott járművet jelent. Idén 1,39 millió járművet értékesített a BMW csoport, ami 11%-os növekedést jelent, tehát továbbra is dinamikusan bővülnek az eladások.

- A Goldman Sachs vételre ajánlja a BNP Paribas részvényeit, s a célárfolyamot is megemelte a korábbi 52-ről 58 euróra. Az indok a stabil és jó minőségű „konzervatív” mérleg és a jövedelemtermelő képesség növelési potenciál.

- A Daimler bejelentette, hogy nagyobb támogatást biztosít a michigani gyárának, miután Barack Obama látogatást tett a létesítményben. A Fehér Ház szerint a befektetés több mint 100 millió dollár értékű lesz, és ezzel a Daimler detroiti gyára lesz az első számú nehézgépjármű létesítmény a kontinensen, mely az összes alkatrészt saját maga tudja előállítani.

- Az E.ON a nagy energiaszolgáltatók közül utolsóként emelte a téli tarifáit Angliában. Január 18-tól 8,7%-kal emelkednek az üzemanyagárak, a villanyáram 7,7%-kal, a gáz pedig 9,4%-kal. A többi energiatermelő is 6-10% közötti áremelést fog bevezetni. Szakértők szerint átlagosan 1.400 font lesz az emelés után az ügyfelek éves számlája.

- Elbocsátásokat tervez a Fiat a lengyel gyárában, 1.500 főt tenne utcára. A lengyel kormány tárgyalásokat kezd az autógyártóval.

- A Fiat 2015-ben már 50.000 Maserati luxusautót szeretne értékesíteni. Ez nem lesz egyszerű a mostani számokat látva, mert idén 9 millió dollár lehet a veszteség, és az első három negyedévben 4.700 darab járművet értékesített az autógyártó. 2013-ban már 13.000 autót terveznek eladni, és 2014-tól már SUV-okat is fognak gyártani. A cég új Quattroporte modelljét januártól lehet majd kapni.

- A Gazprom és a Linde hélium üzemet szándékozik építeni a Chayanda gázmezőn 2018-ig. A gázmezőn kitermelt héliumot választaná le a Linde és adná el távol-keleti partnereinek. A hír pozitív, de egyelőre nincs árfolyamhatása.
- Egy ügyvezetőségi tag, Michael Suess 2.932 darab Siemens részvényt adott el 80,61 eurós árfolyamon.

- A Cisco és a Telefonica Global Solutions megállapodtak, hogy a Cisco fogja fejleszteni a telefontársaság új generációs IP hálózatát. Az új rendszer támogatni fogja az új és jövőbeni bevételt generáló szolgáltatásokat.

- A Commerzbank felvette követési listájára a Telefonica német leányvállalatát. Vételre minősítette a papírt, a 6 hónapra előrevetített célár 7 euró.

- A Thyssenkrupp tegnap bejelentette, hogy 4,7 milliárd dolláros leírást hajt végre az amerikai leányánál, és emiatt nem fognak osztalékot fizetni. Az acélipari cégnek a második veszteséges éve lesz, az osztalék tavaly még 45 cent volt, de ezt most eltörlik, egyébként 2000 óra folyamatosan fizetett osztalékot a társaság.

- Az Unicredit (annak ellenére, hogy aggódnak Olaszország miatt a befektetők) 50 millió eurónyi 5 éves kötvényt bocsátott ki ma 1,73 százalékos kuponnal. A kazah egységére pedig 570 millió dolláros ajánlatot kapott kazah magánszemélyektől. Egyelőre információ hiányában, nehéz meghatározni a részvényárfolyamra gyakorolt hatását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.