BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelmetes a forint mozgása

Tegnap nagyot gyengült a forint. Sokféle spekuláció napvilágot látott ezzel kapcsolatban – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

(I) A gazdasági miniszter szerint nincs szükség euró kötvény kibocsátásra a hitel visszafizetésére; és az MNB-vel szoros lesz az együttműködés; (II) JP Morgan technikai elemzői szerint 299 forint lesz egy euró; (III) a kéthetes betétekre ezentúl nem fizet kamatot az MNB. Valahogy egyik sem tűnik hiteles állításnak, hiszen egyik sem igazán új, vagy erős állítás. Valószínűleg valami más van a háttérben, vagy az egész együtt most jutott el a külföldi befektetők tudatáig. Mindenesetre félelmetes a forint mozgása. Így ez a mozgás ma próbára is teheti az MNB-t, hogy mennyire elkötelezett a kamatcsökkentés mellett. Ugyanis a várakozás szerint 25 bázisponttal csökkentené ma a monetáris tanács az alapkamatot.

Közben az USA-ban pozitív fordulat látszik kibontakozni a „költségvetési szakadékkal” kapcsolatban. Most már jöhet akár költségcsökkentés is a társadalmi alapoknál. Ez pedig a republikánusoknak is elfogadható a magas jövedelműek adóbevételeinek növeléséért cserébe. Így emelkedés jöhet ma Európában és valószínűleg Budapesten is.

USA:

- Jó hangulatban telt a hét első kereskedési napja a tengerentúli piacon, az indexek nyitás után észak felé vették az irányt, és zárásig kitartott a hegymenet (Dow 0,76 százalék, Nasdaq 1,33 százalék, S&P500 1,16 százalék).

- A bankrészvények teljesítettek a legjobban (Bank of America 4 százalék, Goldman Sachs 3,5 százalék, Citigroup 4 százalék).

- Közeledni látszik a republikánusok és a demokraták álláspontja a költségvetési szakadék kapcsán, miután Barack Obama új javaslatot nyújtott be. Ebben 200 milliárd dollárral csökkentették az adóbevételi várakozásokat, illetve az eddig tervezett évi 250.000 dollár fölött keresők helyett csak az évi 400.000 dollár fölött keresőkre lenne érvényes magasabb adókulcs. A 200 milliárd dolláros adókiesést egy hasonló méretű kiadáscsökkentő programmal kompenzálnák. Harry Reid bejelentette, hogy a megállapodás érdekében a Szenátus a két ünnep között is ülésezni fog.

- A New-Yorki feldolgozóipari index decemberi értéke csalódást okozott, mert -5,2 pontról -8,1 pontra csökkent a mutató, ami 4 hónapos mélypontnak számít, miközben a várakozás 2 pont volt.

- Az Apple pénteken kezdte értékesíteni Kínában a legújabb iPhone készüléket, és az első hétvégén több mint 2 millió darab okostelefont adott el a társaság, ami jócskán meghaladta várakozásokat. A papír árfolyama 1,8 százalékot emelkedett.

- Ma délután 16 órakor az NAHB házárindex decemberi értékét publikálják. A várakozás 47 pont, az előző havi adat 46 pont.

Európa:

- Az európai piacon már nem volt egyértelműen jókedv, minimális mozgás mellett vegyesen zártak az indexek (FTSE100 -0,16 százalék, DAX 0,11 százalék, CAC40 -0,14 százalék).

- Görögország tegnap megkapta a 34,3 milliárd dolláros mentőcsomag egy részét, a fennmaradó részt szerdán utalják. A múlt heti döntés értelmében márciusig összesen 52,5 milliárd eurónyi pénzt kap az ország. A pénz nagyobb része, 16 milliárd euró a bankrendszert segíti, 7 milliárd eurót a költségvetési kiadásokra fordítanak, 11,3 milliárd euró pedig a múlt heti kötvény visszavásárlási aukcióhoz szükséges.

- A spanyol miniszterelnök tegnapi beszédében üdvözölte a bankuniót, szerinte nagy előrelépés lehet az eurózóna válságkezelésében.

Olaj, arany:

- Az olaj ára tegnap nőtt arra a spekulációra, hogy az amerikai kongresszus hamar megegyezik a fiskális szakadék kérdésében. A WTI ára 87,8 dollárig nőtt hordónként.

- Az arany szintén emelkedett és ismét 1.700 dollár felett van unciánként.

Devizák:

- Túl sok volt már a forint körül a bizonytalanság, ami végül a húr elpattanásához vezetett. Számos témakörben nem látni még tisztán, például hogy lesz-e jövőre devizakötvény kibocsátás, ki lesz jövő tavasztól az új jegybankelnök, és milyen politikát fog folytatni. Mind-mind feszültséget keltő bizonytalansági tényező. Tegnap mindezt tetézte még egy valószínűtlennek tűnő pletyka is, miszerint ma nem csak kamatdöntésre készül a jegybank, de a 2 hetes jegybanki kötvény kondícióit is jelentősen átszabnák. Több változat is napvilágot látott, az egyik szerint nem fizetnének utána kamatot, míg egy másik szerint nem engednének több pénzt beáramlani a két hetes kötvénybe. A pletykákat délután a jegybank több illetékese is cáfolta, de ezzel csak a további gyengülést tudták megakadályozni, azonban a forint piaca ezután sem tért magához. A régiós devizáktól jelentősen elszakadva az EUR/HUF árfolyama a kezdeti 283,58-as szintről 287,93-re emelkedett zárásra. A forint a gyengülés során számos ellenállást áttört, ami a stop pozíciók aktiválódását eredményezte.

- Az amerikai részvénypiacon látható optimizmus nem volt fellelhető a devizapiacon. A dollár erejéből csak egy mérsékelt erősödésre futotta, melynek következtében az EUR/USD árfolyam 1,3177-ről 1,3164-re mérséklődött. Igaz pozitív fordulat nemcsak Amerikában, hanem Európában is történt, hiszen Görögország megkapta a 34,3 milliárd dolláros mentőcsomagot, míg a tengerentúlon Obama újabb megoldási javaslatának örültek.

Távol-Kelet:

- Az amerikai piacok optimizmusa átragadt az ázsiai piacokra is, így az összes fontos távol-keleti index emelkedést tudott felmutatni, leszámítva a Hang Seng indexet, melynek értéke 0,14 százalékkal mérséklődött. A Shanghai index 0,08 százalékot emelkedett, miközben Japánban továbbra is dúl az optimizmus. A Nikkei értéke 0,96 százalékot emelkedett.

- A novemberi kínai FDI adat meglehetősen gyengére sikerült. A tavalyi évhez képest 3,1 százalékos csökkenést vártak, azonban a valóságban 5,4 százalékos visszaesés volt megfigyelhető. A vártnál kedvezőtlenebb adat következtében mind a Shanghai, mind pedig a Hang Seng index alulteljesítőnek számított a régióban.

- Indiában a jegybank a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette a készpénztartalék rátát.

Határidős piacok: A pozitív tartományban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Január 30-án tartja éves rendes közgyűlését az Egis . A napirenden a szokásos témák szerepelnek. A menedzsment részvényenként 240 forint osztalék kifizetését javasolja, ami duplája a korábbi években megszokott osztalék mértéknek, és az elemzők által vártnak. A kifizetési ráta (a konszolidált nettó eredmény 10 százaléka) még így is alatta marad a versenytársak kifizetési rátájának. Kedvező árfolyamhatására számítunk a hír hatására.

- Az OTP 2012. december 14-én 549 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.294.406 darabra (1,53 százalék) változott.

- Az OTP Alapkezelő 4,67 százalékra csökkentette részesedését az E-Starban.

- A Banco Santander nyilvános vételi ajánlatot tett 3,73 euró értékben a Banesto spanyol bank részvényeinek a megvásárlására. Ez 24,9 százalékkal haladja meg a pénteki záróár nagyságát. A tranzakció technikailag részvénycserén keresztül valósul meg. Becslések szerint a szinergiahatások nagysága a harmadik évben 520 millió euró lehet, addig természetesen az átalakítási költségek miatt ennél lényegesen kisebbek. A tranzakció 2013 májusában záródhat le.

- A Banco Santander egyúttal azt is bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem szándékozik megvásárolni a KBC 5 százalékos részesedését a lengyel Kredyt bankban.

- A Banco Santander véleménye szerint a kétes hitelek miatti céltartalékolás 2013 során normalizálódhat.

- A Daimler befejezte kínai értékesítő hálózatának újraszervezését. Eddig az importált gépkocsik és a Kínán belül gyártott autók értékesítését két külön hálózat végezte, melyet most a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében egységes értékesítés alá szerveznek át. A tervek szerint 2015-re évi 300.000 darabra növelik a Kínában értékesített gépkocsik számát, melyek kétharmadát a helyben állítnák elő.

- A Fiat megnyitotta első önálló autókereskedését Indiában, Punjab tartományában. A kereskedés megnyitása a vállalat azon stratégiájának a része, miszerint jelentősen növelné részesedését az elkövetkező néhány évben, s ehhez szükséges az értékesítési hálózat fejlesztése is.

- Akvizíció útján terjeszkedne az Infineon, legalábbis erre utal az egyik német napilapban megjelent interjú a vállalat vezérigazgatójával, aki szerint több kisebb és akár közepes méretű tranzakció is szóba jöhet jövőre, melyet a vállalat csaknem 2 milliárd eurós készpénzállománya könnyedén lehetővé tenne.

- A Linde bejelentette, hogy megvásárolja a Calea Fran nevű otthongondozással foglalkozó vállalatot, mely az európai piacon van jelen. A felvásárolt vállalat mérete alapján nem jelentős, hiszen mindössze 28 millió euró volt az árbevétele 2011-ben. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, azonban a felvásárolt vállalat mérete alapján számításaink szerint nem jelentős nagyságrendű és azt készpénzállományából tudja teljesíteni a Linde.

- A Nokia új, olcsó okostelefonja, a Lumia 620-as már előrendelhető Nagy-Britanniában, ugyanakkor a készülékek szállítására januárig várni kell. A kártyafüggetlen készülékár 215 dollárnak megfelelő font lesz.

- A Siemens 3 új H-Class gázturbinát szállít a Florida Power & Light Company-nak (FPL). Ezeket a state-of-the-art gázturbinákat 2011 májusa óta gyártja a Siemens. Az új turbinák a hatékonysága annyival nagyobb, hogy 1 megawattóra áram előállításához egyharmaddal kevesebb gázra lesz szükség. Így a 30 éves életciklus alatt mintegy 400 millió dollárt fog megtakarítani az FPL részvényeseinek. Az új turbina egyre kelendőbb, hiszen már 18.000 órát üzemelt az első installált eszköz Németországban. A kombinált gázerőmű hatásfoka 60,75 százalék, amely a legmagasabb volt a világon, amikor az első ilyen gép elindult 2011 májusában. A hír pozitív.

- A spanyol Telefonica 284 ezer mobiltelefon előfizetőjét veszítette el októberben és ennek eredményeként tovább csökkent a piaci részesedése (a szeptemberi 36,93 százalék helyett már csak 36,77 százalék). Csökkenés volt tapasztalható a vezetékes üzletágban is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.