BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülni kezdett ma reggel a forint

Némi gyengülés figyelhető meg a keddi erősödés után a forintban, ami az EUR/HUF keresztben azt jelenti, hogy visszatért az árfolyam a 283-as szint közelébe, míg kedd estére 282 forint alá került az euró árfolyama. Most már több mint egy hete egy eléggé szűk tartományban, 281,5 és 284 forint között hullámzik az euró kurzusa. Az MACD és az RSI technikai indikátorok egyelőre nyugalmat jeleznek az október-novemberi nagyobb elmozdulások után – írják az Erste Bank elemzői.

Tegnap nyugodt kereskedés zajlott a forintpiacon, kisebb mértékben gyengült az euróval szembeni kurzus. Az EURHUF árfolyama 282,03-ról 282,69-re változott. A Fed esti bejelentései nem hatottak az árfolyamra érdemi mértékben, ma reggel pedig forintgyengülés látszik, s az EURHUF már 283 felett tartózkodik. Mindez megerősíti korábbi várakozásunkat, hogy dacára a pozitív hangulatnak és a globális piacokon tapasztalható likviditásbőségnek, nem nagyon van tér érdemi forinterősödésre. Ennek a legfontosabb oka, hogy a pénz- és az állampapír-piac egyre intenzívebb jegybanki kamatcsökkentéseket áraz.

Az ÁKK tegnap némi hozamemelkedést mért a keddi jelentős hozamzuhanás után, ami nem olyan nagyon meglepő véleményünk szerint, tekintve például azt, hogy a CDS feláraink nem igazán mozdultak el az elmúlt napokban. Ma 3, 5 és 15 éves kötvényaukciókat tart az adósságkezelő, összesen 43 milliárd forint értékben.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a Fed korábbinál gyengébb gazdasági prognózisa és az emiatt várhatóan elhúzódó QE3 is a dollár gyengülésének irányába hatott. Ráadásul a költségvetési szakadékkal kapcsolatos nyilatkozatok is inkább azt mutatták, hogy a megállapodásra nagy szükség van, de az csak az utolsó pillanatban születik meg. Az EUR/USD árfolyam tegnap 1,3005-ről 1,3074-re emelkedett és ma reggel is további dollárgyengülés láthat. Már az 1,31-es ellenállást próbálja áttörni az árfolyam. Bár a nap első felében még emelkedni tudtak tengerentúli tőzsdék, zárásra mínuszba fordultak (Dow -0,03 százalék, Nasdaq -0,27 százalék, S&P500 0,01 százalék).

Ázsiában a Nikkei 1,69 százalékot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,21 százalékot, a Shanghai index pedig 0,95 százalékot csökkent. Az árupiacon tegnap a Brent típusú kőolaj ára 111 dollár fölé emelkedett, míg az USA-ban késő délután a Fed pesszimista kijelentései és a költségvetési vita nyomán csökkentek az árak. Az arany ára 1.700 dollár alá zuhant, mivel a befektetők aggódnak a fiskális szakadék miatt, miután tegnap nem sikerült előrelépni a kérdésben a demokraták és a republikánusok között. A határidős indexek többsége a pozitív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A vártnak megfelelően nem változtatott a Fed az irányadó kamatlábon (0,-0,25 százalék), és várhatóan 2015 közepéig ezen a szinten maradhat az alapkamat. Bejelentették, hogy havi 40 milliárd dollár értékben határozatlan ideig folytatják a kötvényvásárlási programot, illetve a kifutó kötvénycsere program (Operation Twist) helyett havi 45 milliárd dollár értékben vásárolnak főként hosszabb futamidejű kötvényeket. Az intézkedéstől a hosszú kamatok csökkenését várja a jegybank. Az újabb programot Jeffrey Lacker richmondi Fed elnök nem szavazta meg. A közlemény szerint a munkaerő piaci problémák még mindig súlyosak, a beruházások lassultak, viszont a fogyasztás nőtt. A monetáris lazítás addig folytatódhat, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem csökken vagy az infláció 2,5 százalék fölé nem kapaszkodik, tehát mostantól nem időponthoz, hanem makrogazdasági mutatókhoz köti a Fed a program végét. Az inflációs és a növekedési előrejelzéseket is lefelé módosította a Fed.

Tegnap megállapodtak az uniós pénzügyminiszterek a közös bankfelügyelet részleteiről. A német-francia ellentét megoldódni látszik. Az EKB felügyeli majd azokat a bankokat, amelyek legalább 30 milliárd euró eszközállománnyal rendelkeznek, vagy mérlegfőösszegük eléri az ország GDP-jének ötödét, de a kisebb intézmények esetén is beavatkozhatnak. A rendszer márciusban indulhat, de teljes működése csak jövő év végére várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.