BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasít a forint

A forint erősödött kedden a vezető devizákkal szemben, miután javult a nemzetközi befektetői hangulat, valamint a vártnál kedvezőbb inflációs adat érkezett Magyarországról.

Az euró/forint kurzus 283,5-ös szintről 282 alá került kedden, miután Németországból kedvező makrogazdasági adat érkezett. Decemberben 6,9 pontra emelkedett a ZEW német gazdasági hangulatindexe a novemberi mínusz 15,7 pont után. Elemzők mínusz 12,0 pontot vártak. A kedvező adatra nagyot javult a nemzetközi hangulat. A hangulatindex utoljára az idén májusban mutatott pozitív értéket, 10,8 pontot. Az aktuális németországi gazdasági környezet megítélését tükröző index 5,7 pontra emelkedett decemberben a novemberi 5,4 pontról. Elemzők 5,0 pontot vártak.

A forint árfolyamát kismértékben az is segíthette, hogy Magyarországról a vártnál alacsonyabb inflációs adat érkezett. Az infláció novemberben 5,2 százalékra csökkent az októberi 6-ról. Az infláció kisebb pozitív meglepetést okozott, így a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa elemzők szerint decemberben tovább csökkentheti az irányadó kamatszintet, így 5,75 százalékra mérséklődhet a kamat a jelenlegi 6 százalékról. Több közgazdász ugyanakkor azt is kiemelte, hogy magasabb infláció mellett is csökkentené a kamatot a jegybank. Emlékezetes, a monetáris tanács külső tagjai novemberben a negyedik egymást követő alkalommal vágták 25 bázisponttal az alapkamatot.

„A maginfláció októberhez hasonlóan maradt 5,1 százalék év/év alapon, ami továbbra is magasnak mondható. Az áremelkedés lassulása elsősorban a csökkenő üzemanyagáraknak és az agrárszektor termelői árainak vártnál alacsonyabb emelkedésének köszönhető” – emelte ki Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza. „Mivel a Monetáris Tanács kamatvágási sorozata elé a devizaárfolyam nem gördített eddig akadályt, és az infláció jelenlegi szintjénél magasabb értéke mellett is a kamatmérséklés mellett voksoltak a külső tagok, a december 18-án esedékes következő ülésen minden esély megvan arra, hogy 6 százalék alá vágják az alapkamatot” – vélekedett.

„Az év végének közeledtével várhatóan egyre kisebb lesz a forgalom, azonban vannak fontosabb hírek, tényezők (például az amerikai költségvetési szakadék, vagy az európai adóssághelyzet esetleges további fejleményei, mint például a bankunió körüli viták) amelyek még megmozgathatják az árfolyamot év végéig” – vélekedett Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.