BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába gyengül a forint, csökkennek az állampapír-hozamok

Pénteken a nap legnagyobb részében gyengülést mutatott a forint, aztán délután erősödésbe kapcsolt a hazai fizetőeszköz, és végül estére a reggeli szintek közelébe csökkent vissza az EUR/HUF kurzus. Ma reggel újra gyengülést látunk, 283 forint felett jár az euró árfolyama. 284-285 forintnál látunk továbbra is szinteket. Lefelé 282 forintnál található egy szint – írják az Erste Bank elemzői.

Az elmúlt egy-két hétben elválni látszik a 10 éves hozam és az EUR/HUF devizapár alakulása. Ezúttal azzal magyarázható az eltérő viselkedés, hogy az MNB várhatóan tovább fogja vágni a kamatokat, ez pedig csökkenti a forint vonzerejét. A külpiaci hangulat viszont továbbra is támogató, ezért a várható kamatcsökkentések nem hatnak negatívan a hosszú hozamokra, így a rövid kamatokhoz hasonlóan azok is csökkenni tudnak.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A pénteki napon eleinte a forint gyengülését lehetett megfigyelni, aztán délután (a vártnál jobb amerikai munkapiaci adatok hatására) erősödni kezdett a hazai kurzus. Most már jó pár napja 282-284 forint között hullámzik az euró forintára. Ma reggel némi gyengülés figyelhető meg a forintban, és ezzel újfent kissé „kilóg” a régiós mezőnyből a hazai fizetőeszköz, hiszen a lengyel zloty stabil, míg a korona erősödni látszik (a román lej sem mutat egyelőre komolyabb gyengülést).

Az ÁKK pénteken kora délután jellemzően 6-8 bázispontos hozamcsökkenést regisztrált a referencia állampapíroknál (csupán a 12 hónapos kincstárjegynél nem mért hozamváltozást az adósságkezelő). A hozamok az utóbbi egy-két hétben egyre kevésbé követik a forint árfolyammozgását, hiszen míg a forintban inkább gyengülést láthatunk, addig a hozamok csökkenése figyelhető meg. Emögött az lehet, hogy az MNB további, várható kamatcsökkentései mérséklik a forint kamatelőnyét, ez pedig nyomást helyez az árfolyamra.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon folytatódott a tengerentúli deviza erősödése az euróval szemben, 1,297-ről a 20 napos mozgóátlag alá (1,29) esett a kurzus, ahonnan megfordult, és 1,293-ig emelkedett zárásra. A reggeli órákban 1,291 környékén kereskednek az EUR/USD párral. Vegyes hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúli tőzsdéken. A Dow volt az üdítő kivétel, amely szinte egész nap emelkedett, és 0,6 százalékos pluszban zárt. Az S&P500 rosszul kezdte a kereskedést, de egy napon belüli fordulatnak köszönhetően a pozitív tartományban zárt az index (0,3 százalék). A Nasdaq nem tudott talpra állni, így az index maradt a negatív oldalon (-0,4 százalék). A technológiai index az Apple mélyrepülésétől szenvedett, a papír 2,5 százalékos mínuszban zárt. John Boehner pénteken azt nyilatkozta, hogy a múlt héten nem történt előrelépés a költségvetési szakadék elkerülésével kapcsolatban. A nemzetközi valutaalap vezetője a CNN-nek adott interjújában sürgette a politikusokat, hogy mielőbb állapodjanak meg. Egy átmeneti megállapodás szerinte nem elég, mert az csak bizonytalanságot okozna a piacokon.

Ázsiában enyhe pluszban vannak a piacok (Nikkei 0,07 százalék, Hang Seng 0,26 százalék, Shanghai 1,08 százalék). Az árupiacon pénteken folytatódott a WTI típusú kőolaj vesszőfutása, 86,4 dollárról 86 dollárig csökkent a kurzus, ami 0,5 százalékos veszteséget jelent. A reggeli kereskedésben a pénteki veszteséget ledolgozva 86,4 dollárig emelkedett a kurzus. Az árfolyam jelenleg egy támaszon mozog. Veszteséggel indult a kereskedés az arany piacán, 1.700 dollárról 1.685 dollárra süllyedt a kurzus, majd zárásra a veszteségét ledolgozva 1.704 dollárig emelkedett. Reggel enyhe pluszban mozgott a kurzus (1.708 dollár). Mínuszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a várt 85 ezer fővel szemben 146 ezer új munkahely jött létre a tengerentúlon a nem-mezőgazdasági szektorban. Negatívum, hogy az előző hónap adatát 49 ezerrel lefelé módosította a tárca (171 ezerről 138 ezerre). A munkanélküliségi ráta a várt stagnálás (7,9 százalék) helyett 7,7 százalékra csökkent, utoljára 2008 decemberében állt ilyen mélyen a mutató. Árnyalja azonban a képet, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenésében nagy szerepe volt az aktivitási ráta csökkenésének is. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének decemberi előzetes számai negatív meglepetést okoztak, a várt 85 ponttal szemben 74,5 pontra esett a mutató, az előző havi 82,5-ről.
 
Heti kitekintő:

USA: kétségkívül a Fed kétnapos ülése lesz a héten fókuszban. A kamatdöntés bejelentésére szerdán kerül sor: nem várható változtatás a Fed Funds rate értékében. Valószínűsíthetően a Fed dönteni fog az eszközvásárlási program meghosszabbításáról is, mivel a munkapiac állapota továbbra sem mondható kielégítőnek. Emellett megismerhetjük a jegybank legfrissebb gazdasági előrejelzéseit is.
Fontosabb makroadatok a hét második felében lesznek. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett a termelői árak novemberi adatát teszik közzé. A hét a novemberi ipari termelési és fogyasztói áradatokkal zárul.

Eurózóna: a makrogazdasági adatok közül a német ZEW gazdasági hangulatindex decemberi adatai lehetnek a legérdekesebbek, a piaci konszenzus enyhe javulást vár. Még inkább fókuszban lehet a csütörtökön kezdődő Európai Tanács ülés, ahol döntés születhet a bankunióról és az egységes európai bankfelügyeletről. Megnehezíti azonban a tárgyalásokat, hogy Németország alapvetően továbbra is ellenzi a bankuniót.

Svájc: csütörtökön ülésezik a svájci jegybank. A Libor célsáv várhatóan továbbra is a 0-0,25 százalékos sávban maradhat.

Magyarország: Az előttünk álló héten a holnapi inflációs adat lehet érdekes, várakozásink szerint az éves áremelkedési ütem az októberi 6 százalékról 5,3 százalékra csökkenhetett novemberben. Ez a csökkenő benzinárak mellett azonban annak is köszönhető, hogy tavaly ilyenkor már a jövedéki adó emelések miatt emelkedni kezdtek az árak, ezért a bázis most „segít”. Ami a jövő évi inflációt illeti, az a nemrég bejelentett, 10 százalékos rezsiköltség csökkentés miatt a korábban várt 5 százaléknál alacsonyabb lehet, azonban az intézkedés hosszabb távon tovább ronthatja az amúgy is nagyon gyenge gazdasági növekedési potenciált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.