BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámvasútra került a forint karácsony előtt

Tegnap este komoly erősödést mutatott fel a forint, ma reggel azonban a romló nemzetközi hangulat miatt a hazai fizetőeszköz gyengélkedése figyelhető meg, lassan a pozitív minősítési lépés előtti szintekre kerül vissza az EUR/HUF kurzus. Az lenne jó jel a forint szempontjából, ha érdemben 286 forint alatt tudna zárni a kurzus – írják az Erste Benk elemzői.

Bár a karácsonyi ünnepek előtt igen gyakran előfordul, hogy unalomba fullad a kereskedés a forintpiacon, ezt most nem mondhatjuk el. Hétfőn tetemes gyengülés, majd azt követően érdemi erősödés bontakozott ki a forint piacán, amit nagyban segített és jelentősen felgyorsított a tegnapi, meglepetésre eléggé pozitív bejelentés a Fitch Ratingstől. Ma reggel ehhez képest újra jelentős gyengülést látunk, azonban ezúttal a külpiaci hangulat romlása áll a hazai fizetőeszköz hanyatlása mögött. A karácsonyi ünnep és az óév utolsó napjai nagy valószínűséggel az amerikai költségvetési szakadékról fognak szólni, ami erőteljesen hathat a forintra is a következő kereskedési napokon.

Az állampapírpiacon tegnap tovább csökkentek a hosszú hozamok. Az éven túli lejáratú papíroknál az ÁKK 3-7 bázispontos hozamcsökkenést mért ma, a szerdaihoz képest pedig 16-24 bázispont a csökkenés. A 10 éves állampapírhozam már alig van 6 százalék fölött, miközben év elején még volt, hogy 10 százalék felett járt a hozam.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár a vártnál kedvezőbb amerikai adatok ellenére tegnap tovább gyengült az euróval szemben, azonban ennek mértéke nem volt jelentős. Az EUR/USD devizapár értéke 1,3227-ről 1,3244-re változott, a ma reggeli órákban viszont már egy komolyabb dollárerősödés fedezhető fel. Tegnap ugyan visszatért a jó hangulat a tengerentúli piacra, és mérsékelt emelkedéssel zártak a vezető indexek (Dow 0,45 százalék, Nasdaq 0,19 százalék, S&P500 0,57 százalék), azonban ma reggel sokat romlott a befektetői hangulat. A jó makroadatok hajtották felfelé az árfolyamokat, a piacok azonban inkább kivártak, és ma reggel tetemes esést mutatnak, mert a republikánusok elhalasztják a szavazást a költségvetési szakadékkal kapcsolatos „B-tervről”. A határidő azonban szorít, alig két hetük maradt a politikusoknak a megállapodásra. A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

A távol-keleti piacok is csökkenéssel zárták a hetet. A Nikkei 0,99 százalékot, a Hang Seng 0,73 százalékot, míg a Shanghai index 0,71 százalékot csökkent. A pozitív amerikai gazdasági adatokra emelkedett az olaj árfolyama, ami 89,69-ről 90,13-ra változott. Az arany árfolyama 1667,3 dollárról 1647,7 dollárra mérséklődött.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az Államadósság Kezelő Központ tegnap nyilvánosságra hozta jövő évi finanszírozási tervét, melyben deviza kötvény kibocsátás is szerepel. A kormány egyértelműen nem számol IMF megállapodással, azonban valószínű, hogy 2013 elején a kormány megjelenik a nemzetközi piacokon devizakötvény kibocsátással. Ugyanakkor az már nem vehető teljesen biztosra véleményünk szerint, hogy a teljes jövőre lejáró devizaadósságot meg fogja újítani a kormány.

Tegnap a Fitch Ratings meglepetésre negatívról stabilra változtatta a magyar adósság besorolását, miközben a ratinget BB+-on, azaz változatlanul hagyta. A hitelminősítő 2013-14-ben is 3 százalék alatti deficitet valószínűsít, amennyiben a kormány megteszi a szükséges konszolidációs lépéseket. A kormány elkötelezettsége a GDP arányában 3 százalék alatti hiánycél mellett fontos a továbbiakban is, hiszen nem garantálható, hogy a nemzetközi hangulat továbbra is tartósan pozitív marad.

A harmadik negyedéves tengerentúli GDP harmadik felülvizsgálata meglepetést okozott, mert az elemzők által várt 2,8 százalék helyett 3,1 százalékkal bővült a gazdaság. A Philadelphiai Fed index is meglepte a piacokat, a novemberi -10,7 pont után 8,1 pontra ugrott a mutató, ami sokkal jobb a -3 pontos piaci várakozásnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.